Onze Franse keuken

Franse linzen salade met blauwe kaas

Franse linzen salade met geroosterde zoete aardappel, knolselderij en blauwe kaas. Ideaal als maaltijdsalade op een warme dag. Hier in Frankrijk lijkt het in ieder geval nog steeds hoogzomer met temperaturen van rond de 30 graden.

Ik zit weer in een salade periode. Door de warmte hebben we gewoon minder trek en dus ben ik maar wat nieuwe varianten aan het uittesten. Ik ben dol op geroosterde groente en besloot voor deze Franse linzen salade eerst even wat zoete aardappel en knolselderij in de oven te garen. Als dressing gebruik ik eigenlijk alleen een beetje olie en citroensap. Wat fijngehakte munt en peterselie erdoor en klaar ben je. De brokjes blauwe kaas – ik gebruik Roquefort – maken het helemaal af.

Franse Linzen salade

Ik ben dol op linzen en onze ‘ Maaltijdsalade van linzen de Puy met avocado en geitenkaas‘ is hier al jaren favoriet. Deze nieuwe versie met blauwe kaas is ook zeer geslaagd al zeg ik het zelf.

Deze linzen salade kan je ook heel makkelijk combineren met andere salades. Zo zette ik hem onlangs op tafel samen met een ‘parelcouscous salade met sinaasappel’ en een ‘tomatensalade met pistachenootjes’.

De twee andere recepten zal ik de komende weken online zetten.

Fijne zondag allemaal.

Franse Linzen salade

Franse Linzen salade met geroosterde zoete aardappel, knolselderij en blauwe kaas
Totale tijd26 min
Gang: Salad
Keuken: Franse Keuken
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram zoete aardappel geschild en in grove blokjes gesneden (+/- ter grootte van 2 dobbelstenen)
  • 300 gram knolselderij geschild en in grove blokjes gesneden (+/- ter grootte van 2 dobbelstenen)
  • 1 rode ui geschild en in parten gesneden
  • 10 salieblaadjes
  • 1 blik linzen (de Puy) uitgelekt = +/- 250 gram
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook gepeld en fijngehakt
  • 3 eetlepels platte peterselie fijngehakt
  • 3 eetlepels munt fijngehakt
  • 50 gram blauwe kaas ik gebruik 'Roquefort'
  • zout en versgemalen peper
  • olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en leg daar bakpapier op.
  • Doe de blokjes zoete aardappel en knolselderij in een grote kom. Voeg ook de partjes ui en blaadjes salie toe.
  • Voeg twee eetlepels olijfolie toe en royaal zout en peper. Meng alles door elkaar en stort de inhoud van de kom op het bakpapier.
  • Rooster de groente 25 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Doe de linzen in een schaal. Voeg twee eetlepels olijfolie toe. Rasp een deel de citroen boven de kom (ongeveer halve citroen = 1/4 theelepel. Snijd daarna de citroen doormidden en knijp één helft uit boven de kom (hou ongeveer 2/3 eetlepels aan).
  • Voeg de knoflook, peterselie en munt toe. Doe de afgekoelde geroosterde groente in de kom en hussel alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper (let op: je voegt vlak voor het serveren nog blauwe kaas toe en dat zorgt ook voor een 'zoutje').
  • Voor het serveren: Verdeel de blauwe kaas over de salade (kleine brokjes – anders wordt het veel te uitgesproken) en schep nog even voorzichtig om. Bon appetit!

Comments

Leave a Comment