Onze Franse Keuken

Salade met aardbei, venkel en pancetta

Salade aardbei

Salades | april 24, 2022 | By

Salade met aardbei, venkel en pancetta. Dat is nog eens een leuke combinatie. De doperwtjes, verse basilicum en vinaigrette maken het helemaal af. Deze voorjaarssalade ziet er niet alleen mooi uit met al die felle groene en rode kleuren. Hij is ook echt heel erg lekker fris.

Deze salade met aardbei kwam ik van de week tegen in een Frans kooktijdschrift ‘Saveurs‘. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik al tijden geen kooktijdschriften meer heb gekocht. Jaren geleden was ik geabonneerd op dit blad, maar na een tijdje vond ik het toch best veel van hetzelfde en dan is het ook wel weer even mooi. Tot nu. Op de voorkant van de april 2022 editie prijkt een heerlijke aardbeien trifle en tja, dan is mijn interesse gewekt. Vervolgens kwam ik al bladerend hele leuke dingen tegen, zoals deze salade met aardbei.

Het hieronder weergegeven recept is een aangepaste versie. Ik heb eigenlijk alleen de verhoudingen wat aangepast. Daarnaast gebruik ik er een andere dressing bij. Gewoon een fijne simpele frisse honing vinaigrette. Past echt perfect bij deze salade.

Dit gerechtje is echt zo gemaakt. Gebruik trouwens wel verse doperwtjes, of anders doperwtjes uit de diepvries (niet de mini’s). Die uit blik of pot zijn echt te zacht en te klein. Je hebt juist dat knappertje nodig en daarom moet je ze ook kort koken en daarna afspoelen met koud water. Oh en nog één ander puntje. De venkel moet je echt zo dun mogelijk snijden. Zelf gebruik ik daar zelf altijd een mandoline voor.

Deze salade is echt een leuke manier om al die heerlijke aardbeien, die nu overal weer verkrijgbaar zijn, te benutten. Ik blader nog even verder en wie weet laat ik binnenkort nog een ander gerechtje uit deze Saveurs April 2022 editie zien hier op mijn blog.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Salade met aardbei, venkel en pancetta

Salade met aardbei, venkel, pancetta, doperwt, verse basilicum en een honing vinaigrette
Voorbereidingstijd5 minuten
Gang: Salad
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: salade aardbei
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 2 knollen venkel
  • 8 plakjes pancetta
  • 15 aardbeien
  • 50 gram doperwtjes vers of uit diepvries (geen kleine – maar normaal formaat)
  • 8 blaadjes basilicum

Honing vinaigrette

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel witte balsamico azijn
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 theelepel honing

Bereiding

  • Snijd de harde onderkant van de venkel. Snijd de venkel op de dunst mogelijke stand van je mandoline in dunne plakjes (bij mij schiet de mandoline vaak van 1/8 stand naar 1/4 stand als ik dit doe – is niet erg, maar hoe dunner hoe beter).
  • Kook de doperwtjes 4/5 minuutjes en spoel ze daarna af met koud water. Je kunt ze ook in een ijsbadje leggen (gewoon een paar ijsblokjes in je kommetje erbij doen) – dit om de mooie felgroene kleur en het knappertje te behouden.
  • Bak de plakjes pancetta – ik bak ze zonder toevoeging van boter of olie, maar dat kan je uiteraard toevoegen voor het bakken. indien gewenst. Laat de plakjes uitlekken op een beetje keukenpapier. Scheur de pancetta vervolgens in grove stukken.
  • Maak de vinaigrette: hussel alle ingrediënten van de vinaigrette door elkaar tot je een mooie gladde vinaigrette hebt.
  • Snijd de aardbeien in vieren en maak vervolgens de schaal op: verdeel de venkel, doperwtjes, aardbeien, stukjes pancetta over een serveerschaal. Steek de blaadjes basilicum ertussen en besprenkel met de vinaigrette. Bon appetit!

2 Comments

  1. Petra

    april 25, 2022 at 4:29 pm

    Geniet iedere keer weer van jouw heerlijke recepten. Ga zo door. Gr Petra

    Reply
    • Lisette

      april 26, 2022 at 12:25 pm

      Dank je wel Petra. Leuk om te horen.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress