Maispannenkoekjes met gerookte zalm en limoen
Maispannenkoekjes met gerookte zalm en limoen. Dit vind ik zelf nou een leuk recept voor Pasen. De pannenkoekjes zijn lekker luchtig en licht pittig. Normaal gesproken zou ik deze maispannenkoekjes los serveren. Alleen wat limoensap erover en klaar ben je. Vandaag laat ik jullie mijn Paas variant zien. De pannenkoekjes krijgen een topping van gerookte zalm en een toefje crème fraiche. Voila…een mooie feestelijk gerechtje voor de Paasbrunch….
Dit is echt een heel eenvoudig gerecht. Je kunt gewoon mais uit blik gebruiken. Mais is natuurlijk zoetig van smaak, maar deze pannenkoekjes zijn eerder licht pittig. Dat komt omdat ik een beetje sambal badjak en gemalen komijn toevoeg. Het beslag is echt super luchtig.
Ik bak kleine pannenkoekjes, maar je kunt uiteraard ook voor één grotere pannenkoek gaan en die vervolgens in punten snijden. Deze maispannenkoekjes zijn overigens een aangepaste versie van een recept, dat ik ooit vond in het kookboek Plenty More van Ottolenghi .
De maispannenkoekjes beleg je met rolletje gerookte zalm erop met een toefje crème fraiche. De smaken vullen elkaar mooi aan en het ziet er ook nog eens feestelijk uit. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zoals gezegd, ideaal voor de Pasen. Fijne zondag allemaal en tot volgende week.
Maispannenkoekjes met gerookte zalm en limoen
Ingrediënten
- +/- 300 gram mais ik gebruik 300 gram blik van Bonduelle
- 50 gram bosui alleen het groen – (let op: aangegeven gewicht is van alleen het groen)
- 1 theelepel sambal badjak
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 1/2 theelepel lichtbruine basterd suiker
- 3/4 theelepel zout
- versgemalen peper
- 70 gram bloem
- klontje boter
- 1 ei
Voor het serveren:
- 2 limoenen in partjes gesneden
- 6 plakjes gerookte zalm
- 6 toefjes creme fraiche
Bereiding
- Giet de inhoud van je blik mais in een vergiet, zodat het vocht eruit loopt en doe de mais daarna in een kom. Doe 225 gram mais in je keukenmachine (de rest heb je later nodig – dus bewaar).
- Snijd de bosui in dunne ringen en doe de helft van de ringetjes in de keukenmachine. Voeg ook de sambal, komijn poeder, lichtbruine basterd suiker, 1 ei en 3/4 theelepel zout toe. Geef een paar flinke draaien aan de pepermolen boven de keukenmachine en meng daarna het geheel tot een mooi glad beslag.
- Giet het beslag in een ruime kom en voeg de overgebleven mais en andere helft van de bosui toe.
- Splits het ei en doe de dooier bij het beslag. Voeg ook de bloem toe en roer alles goed door elkaar tot je een mooi glad beslag hebt.
- Klopt het eiwit stijf en spatel dat vervolgens voorzichtig door het beslag. Tip: Gebruik een vouwbeweging (van onder naar boven) en stop zodra het geheel gemengd is, want je wilt het geheel zo luchtig mogelijk houden.
- Smelt een klontje boter in een grote koekenpan en schep er met één à twee volle eetlepels beslag in per pannenkoek – ik maak drie pannenkoekjes per keer.Bak ze ongeveer 2 minuten per kant. Houd de pannenkoekjes warm, terwijl je de andere bakt (met eventueel een nieuw klontje boter).
- Voor het serveren: Knijp een beetje limoensap over de pannenkoekjes en beleg ze vervolgens een rolletje gerookte zalm en een toefje creme fraiche. Serveer ze met de limoenpartjes, zodat iedereen naar wens nog wat extra limoensap kan toevoegen. Bon appetit.
Carolien
april 22, 2022 at 7:13 amDit recept als voorgerecht gemaakt met Pasen. Heerlijk! Dit is zeker voor herhaling vatbaar.
Lisette
april 24, 2022 at 12:14 pmWat leuk Carolien – ik ben blij om te lezen dat het gerecht in de smaak valt.