Onze Franse keuken

Kip uit de oven met citroen, aardappel en groene olijven

kip uit de oven

Kip, Ovenschotel | april 10, 2022 | By

Een ideaal eenpansgerecht. Deze kip uit de oven met citroen, aardappel en groene olijven. Dit recept van Bill Granger heb ik een beetje aangepast om er een versie van te maken voor mensen die, net als onze meiden, niet zo dol zijn op kluiven.

Ik vond deze kip uit de oven in het fijne kookboek van Bill Granger ‘Wat gaan we eten?’. Ik ben dol op zijn ‘no-nonsense, keep it simple’ aanpak. In dit kookboek richt hij zich echt op gerechten die je makkelijk voor het hele gezin kunt maken. Dit kip uit de oven recept staat in het hoofdstuk ‘de snelle avondhap’. Je doet alle ingrediënten in één ovenschaal en dan moet het ongeveer een uurtje in de oven. Snel zou ik dat niet willen noemen, maar eerlijk is eerlijk, je hebt het zo in elkaar gedraaid en verder totaal geen omkijken naar. Daar word ik in ieder geval superblij van.

Oké, dus ‘Kip uit de oven met citroen, aardappel en groene olijven’ Dat klinkt goed, alleen is het zo dat onze meiden niet zo dol zijn op kluiven. Dus als ik dan lees, dat ik een in stukken verdeelde kip boven op de aardappels moet leggen, dan begin ik toch te twijfelen. Het recept sprak me verder wel enorm aan en dus paste ik het gerecht gewoon een beetje aan. Ik vervang in mijn versie de in stukken verdeelde kip gewoon door ontbeende kippendijen. Daardoor heb ik wel mals kippenvlees, maar geen geëmmer over botjes. Mooi.

Je doet de aardappelen in een ovenschaal. Strooit daar rode ui, groene olijven, plakjes citroen, laurierblad en stukjes ontbijtspek over. Beetje tomatenpuree, balsamicoazijn en kippenbouillon erbij gieten. Daar de kippendijen op leggen. Zout, peper en olijfolie erover en de voorverwarmde oven in. Dan 10 minuutjes voor het einde van de gaartijd de kippendijen eraf halen. De oven zet je even hoger om de aardappeltjes nog even van een mooi kleurtje te voorzien.

In de tussentijd snijd je de kippendijen in grove stukken en die roer je aan het einde even door de aardappelen. Het fijne aan dit gerecht is, dat er tijdens het garen in de oven een hele lekkere jus ontstaat in de ovenschaal.

Deze kip uit de oven met citroen, aardappel en olijven is echt een heerlijk smaakvol gerecht voor het hele gezin. Onze meiden zijn er dol op en Arjan en ik vinden het ook erg lekker. Dit is zeker een blijvertje.

Kip uit de oven met citroen, aardappel en groene olijven

ideaal eenpansgerecht voor het hele gezin (kluif vriendelijke versie)
Gang: Main Course
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: kip uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen in (niet al te kleine) blokjes – zie foto blogpost
  • 1 rode ui gepeld en in parten gesneden
  • 75 gram groene olijven
  • 1 citroen in plakjes
  • 100 gram ontbijtspek dunne plakjes – in kleine reepjes gesneden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 125 ml kippenbouillon
  • 8 ontbeende kippendijen
  • grof zeezout en versgemalen peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de aardappelblokjes in een ovenschaal. Strooi de uien, olijven, citroen, ontbijtspek en laurier erover.
  • Roer de tomatenpuree en balsamico door de kippenbouillon en giet deze over de aardappelen.
  • Leg de kippendijen op de aardappelen en besprenkel alles met de olijfolie (vooral de kippendijen). Bestrooi de kippendijen rijkelijk met grof zeezout en versgemalen peper.
  • Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde oven en gaar 50 minuten.
  • Haal de schaal uit de oven en verwijder de kippendijen. Draai de oventemperatuur naar 220 graden en zet de schaal nog 10 minuten terug.
  • Snijd in de tussentijd de kippendijen in grove stukken (ongeveer even groot als je aardappelblokjes).
  • Haal de schaal uit de oven en voeg de stukjes kippendij toe. Schep alles om en serveer. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Joan
    april 10, 2022

    This looks like a nice Mediterranean dish, will try it. Thanks for sharing.

Leave a Comment