Onze Franse Keuken

Zo bak je een cake zonder ei

cake zonder ei

Desserts, Taart | maart 27, 2022 | By

Cake zonder ei ? Kan dat en zo ja, is dat lekker ? Het antwoord op al deze vragen luidt: Jazeker. Ik wist het ook niet, maar na het proeven van deze versie ben ik om. Je kunt de eieren namelijk vervangen door zonnebloemolie en kokosmelk. Nee, dat laatste geeft echt geen kokossmaak aan de cake. Het zorgt alleen voor een extra zoetje. Dat compenseer je weer door wat citroensap toe te voegen. Nieuwsgierig? Dat treft, want vandaag heb ik dus een recept voor een cake zonder ei voor jullie. Een citroencake met een toplaagje van crème fraiche en frambozenjam om precies te zijn.

Ik heb dit weekend wat af gebakken. Vandaag was er namelijk een boekenbeurs in het dorp verderop. Georganiseerd door de school van onze meiden. De catering werd verzorgd door de ouders en de volledige opbrengst gaat in de spaarpot voor de jaarlijkse schoolreis. Voor het zoete buffet bakte ik onze klassieke Chocoladetaart en de cake met stukjes noga.

Toen ik ze aan het maken was vroeg Annick ‘Moeten er altijd eieren door een taart?’ ‘Nee, maar door een cake wel…alhoewel…wacht even…’ Toevallig had ik net van de week in ‘Bij mij aan tafel’ van Nigella Lawson staan bladeren en toen was mijn oog op een vegan citroencake gevallen. Ik ben persoonlijk helemaal niet zo van vegan recepten, maar het was blijkbaar wel blijven hangen. Dus ik pakte gelijk het kookboek erbij en liet Annick, al wijzende op de foto bij het recept, zien dat je ei blijkbaar ook best kunt vervangen door kokosmelk.

‘Is dat lekker?”….Geen idee…Zullen we het proberen?’ ‘JAAAAAA…’ Tja, twee of drie taarten in een weekend. Dat maakt dan ook niet meer uit. Dus hebben we vanmiddag samen, nadat we de andere lekkernijen naar de boekenbeurs hadden gebracht, deze cake zonder ei gebakken. Uiteraard hebben we hem daarna ook uitgebreid gekeurd.

Zoals ik al aangaf ben ik zelf niet zo van vegan en daarom gaven wij deze cake een toplaagje van crème fraiche en frambozenjam. Dat hadden we namelijk toevallig in huis. Gemak dient de mens.

Deze cake zonder ei is hier met vlag en wimpel door de keuring gekomen. Vandaar dat ik het recept nu gelijk even met jullie deel. Geniet nog even van deze zonnige zondag en tot volgende week!

Cake zonder ei

Citroencake (zonder ei) met een toplaagje van crème fraiche en frambozenjam
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Gang: Dessert
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: cake zonder ei
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1/4 theelepel fijn tafelzout
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 150 gram suiker
  • 275 gram kokosmelk van goede kwaliteit (geen light!)
  • 2 citroenen rasp van beiden + 3 volle eetlepels van het sap
  • 1 theelepel vanille extract

Voor de toplaag

  • 4 eetlepels creme fraiche
  • 1,5 eetlepel frambozenjam

Bereiding

  • Zoals aangegeven heb je een springvorm van 20 cm nodig. Vet de zijkanten in. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de bloem, het bakpoeder, de baking soda en het zout in en kom en zet apart.
  • Klop in je keukenmachine de olie, suiker en kokosmelk door elkaar. Een minuut of 5. Voeg dan de rasp en het sap van de citroen toe en ook het vanille extract. Klop nog een minuut.
  • Zet de machine stil en voeg de droge ingrediënten toe. Klop alles nog even kort (tot alles gemengd is – dit duurt max een minuut of 2, waarschijnlijk korter).
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de cake 35 minuten in de oven. Als het goed is komt een satéprikker er schoon uit. Laat de cake in de vorm helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en desgewenst met een toplaagje versierd.
  • Voor de toplaag. Smeer de bovenkant eerst in met de crème fraiche. Voeg dan de jam toe en maak draaiende bewegingen om het een beetje gemengd te krijgen (lees: totdat het er mooi uitziet). Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress