Onze Franse keuken

Udon noedels met pittige garnalen, kardemom en limoen

udon noedels met garnalen

Pasta, Vis | maart 13, 2022 | By

Udon noedels met pittige garnalen. Vandaag heb ik een bijzonder on-Frans gerecht voor jullie. Wederom geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. Je mengt Udon noedels met lente ui, avocado en grof gehakte pistachenootjes. Dan breng je de boel op smaak met kardemom, sesamolie, limoen en koriander. Tot slot nog wat in Sambal Badjak gebakken garnalen erover en smullen maar.

Het recept van vorige week ‘rijst uit de oven met gepofte tomaatjes en knoflook‘ vond ik in het kookboek ‘Simpel’ van Ottolenghi. Naderhand bladerde ik nog even verder en kwam een heerlijk gerecht voor Udon noedels met kardemom tegen. Ik ben dol op de fris zure smaak van kardemom, maar had het nog nooit gebruikt in een noedels recept. Wat een goed idee. Helaas had ik niet alle benodigde ingrediënten voor het betreffende recept in huis. Dus nam ik zijn recept als vertrekpunt en bouwde daar naar eigen inzicht op voort met wat voorhanden was in onze keuken.

Alleen al de geur van versgemalen kardemom. Toen ik de korreltjes uit de peulen stond fijn te malen in een vijzel kwam Annick toevallig net de keuken ingelopen. ‘Wat ruikt het hier lekker. Wat is dat?’ vroeg ze verbaasd, terwijl ze mij bezig zag. ‘Dit is verse kardemom en kijk, dat komt uit deze peultjes’. Ze vond het reuze interessant en ik denk dat ik er een nieuwe kardemom fan bij heb.

Ik roerde de versgemalen kardemom samen met wat sesamolie, limoen en koriander door de noedels. Echt een topcombi qua smaakmakers al zeg ik het zelf. Ook voegde ik wat avocado, lente ui en grof gehakte pistachenootjes toe. De garnalen bakte ik even kort met een beetje Sambal Badjak. Die maken het gerecht helemaal af. Het resultaat – Deze lichte en lekkere maaltijd:

Udon noedels en Sambal Badjak zijn hier in Frankrijk overigens niet eenvoudig te vinden. Ik neem ze zelf dan ook altijd mee uit Nederland. Je kunt dit gerecht uiteraard ook met een ander type noedels bereiden, maar ik vind de textuur van Udon noedels heel lekker en al helemaal in dit gerecht.

Tot volgende week!

Udon noedels met pittige garnalen

Lichte maaltijd voor 2 personen of flinke maaltijd voor 1 persoon
Voorbereidingstijd13 min
Gang: Main Course
Keuken: Oosters
Trefwoord: Udon noedels met pittige garnalen
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 90 gram Udon Noedels
  • 3 Kardemom peulen
  • 15 gram pistachenootjes gepeld gewicht, grof gehakt
  • 1 lente ui alleen het groen
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel koriander fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1/2 theelepel sesamolie
  • 300 gram gepelde garnalen
  • 1 mespunt Sambal Badjak of meer naar smaak
  • 1/2 limoen rasp & sap
  • zout & peper

Bereiding

  • Kook de Udon noedels volgens de instructies op de verpakking. (die van mij moeten 10 minuten koken). Giet af (ik spoel ze ook even kort af met koud water) en doe in een grote kom.
  • Plet de kardemompeulen en doe de korreltjes in je vijzel. Meng de korrels fijn in de vijzel (je hebt daarna ongeveer een 1/2 theelepel kardemompoeder).
  • Snijd het groen van de lente ui in dunne ringen. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Doe de ui en avocado samen met de grof gehakte pistache nootjes bij de noedels.
  • Voeg gemalen kardemom, koriander, olijfolie, sesamolie, limoen rasp en sap toe en hussel alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak de garnalen met een flinke mespunt (of meer naar smaak) Sambal Badjak even kort in een koekenpan. Verdeel de noedels over één à twee borden (of een platte serveerschaal) Schep de garnalen op de noedels en serveer. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment