Onze Franse Keuken

Provençaalse Tian

Provençaalse tian

Vandaag heb ik weer eens een echte Franse klassieker voor jullie: Een Provençaalse Tian. Hier in Frankrijk noemt men vrijwel alle groente ovenschotels ‘Tian’. Het woord Tian verwijst namelijk zowel naar de aardewerken ovenschaal, waarin het gerecht bereid wordt als naar het gerecht zelf: Groente die langzaam in de oven wordt gegaard. Deze Provençaalse Tian is verreweg de populairste variant.

De Provençaalse Tian lijkt qua bestanddelen erg op ratatouille. Je gebruikt namelijk aubergine, courgette, tomaat, Provençaalse kruiden en knoflook.

Je draait dit gerecht alleen wat minder snel in elkaar. Ik vind het persoonlijk best een gepiel om die plakjes zo mooi te rangschikken in de schaal. De aubergine en courgette schaaf ik in dunne schijfjes met behulp van mijn mandoline. De tomaten snijd ik met een scherp mes in iets dikkere plakken.

tian

Zoals ik al aangaf is het de bedoeling dat de groente langzaam gaart in de oven. Deze schaal gaat in het totaal anderhalf uur in de oven, maar dan heb je ook wat. Een heerlijk bijgerecht dat er ook nog eens mooi uitziet. Ik zou zeggen – Bon appetit en tot volgende week zondag!

Provençaalse Tian

Een heerlijke groente ovenschotel met aubergine, courgette, tomaat, Provençaalse kruiden en knoflook
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken, French
Trefwoord: franse klassieker, groente schotel, groente uit de oven, Provençaalse tian, vis ovenschotel kabeljauw
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 1/2 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 4 blaadjes salie
  • zout
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereiding

  • Schaaf de aubergine met de kleinste stand van je mandoline (1/8) in dunne schijfjes. Doe de schijven in een vergiet en bestrooi met zout. Laat 10 minuten staan, terwijl je verder gaat met de rest van het recept.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schaaf de courgette in dunne schijfjes. Eveneens met de kleinste stand van je mandoline. Snijd de tomaten in plakjes (niet al te dun) met een scherp mes.
  • Snijd de ui in dunne ringen.
  • Giet één eetlepel olijfolie in je ovenschaal (rond 25cm) en verdeel de uienringen over de bodem.
  • Dep de plakjes aubergine met keukenrol droog en bestrooi met 1 eetlepel Provençaalse kruiden.
  • Nu gaan we bouwen: leg een rij aubergine schijfjes dakpansgewijs tegen één zijkant van je ovenschaal (zoals op de foto). Vervolgens een rij tomaat en dan een rij courgette. Herhaal dit proces en als je bij het midden komt let dan op dat je ze een beetje mooi schikt zodat ze de andere kant op vallen. (je ziet vanzelf hoe ze vallen – hou anders de foto's op mijn blog aan als leidraad). Let op: de groente rijen moeten goed 'klem' zitten tegen elkaar.
  • Hak de knoflook en salieblaadjes fijn en strooi de stukjes samen met de resterende eetlepel Provençaalse kruiden over de groente.
  • Besprenkel de groente met de resterende 2 eetlepels olijfolie en dek de schaal losjes af met aluminiumfolie. Schuif de schaal in de oven en gaar de groente 30 minuten.
  • Verhoog dan de oven temperatuur naar 200 graden en gaar de groente nog 30 minuten.
  • Verwijder dan het aluminiumfolie en gaar de groente nog 30 minuten op 200 graden. Enjoy!

4 Comments

  1. Marc Dufraing

    februari 6, 2022 at 6:07 pm

    ziet er goed uit – ga ik zeker eens proberen met groenten uit eigen tuin

    Reply
    • Lisette

      februari 6, 2022 at 6:20 pm

      Dank je wel Marc – met groenten uit eigen tuin wordt hij uiteraard nog lekkerder.

      Reply
  2. Coby

    februari 8, 2022 at 11:29 am

    Ik heb de tian gemaakt. Is een heteluchtoven te warm? Ik heb de tian 10 minuten eerder uit de oven gehaald en de schijfjes waren wat zwart

    Reply
    • Lisette

      februari 13, 2022 at 12:39 pm

      Hi Coby, oh wat jammer. Ik gebruik zelf ook hetelucht, maar niet alle ovens werken natuurlijk precies hetzelfde…dus altijd beetje in de gaten houden – ik zou dan de bovenkant een beetje los afdekken met aluminiumfolie.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress