Onze Franse Keuken

Pompoensoep met dragon en Vermouth

pompoensoep met dragon

Soepen | februari 13, 2022 | By

Pompoensoep met dragon en Vermouth. Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met pompoen. Ieder najaar ben ik oprecht dolblij als ik die oranje bollen in de schappen zie verschijnen. Ik ga er dan altijd gelijk overdreven enthousiast mee aan de slag in de keuken. Ik gooi het in ovenschotels, maak er romige puree van en creëer er fluweelzachte soepen mee. Na een paar maandjes ben ik er wel weer een beetje klaar mee. Ik bedoel, hoeveel pompoensoep varianten kan je verzinnen? Best veel, blijkt. Dit is mijn meest recente ontdekking en gelijk ook het laatste pompoen recept dat ik deze winter heb gemaakt: Pompoensoep met dragon.

Ik heb eens even een zoektochtje uitgevoerd op mijn blog. Hoeveel pompoensoep recepten staan er eigenlijk op? Ik vond er maar liefst 8.

1 – Pompoensoep met miso en verse gember

2 – Geroosterde pompoensoep met venkel en peer

3 – Pompoensoep met appel en salie

4 – Kerrie pompoensoep met limoen

5 – Pompoensoep met ontbijtkoek-spek crumble

6 – Geroosterde pompoensoep van Ottolenghi

7 – Knolselderij-pompoensoep

8 – Soep van pompoen, rode linzen en curry Madras

Het grappige is, dat de versies die bij ons het vaakst op tafel verschijnen, hier niet eens tussen staan. Ergens ook wel logisch, want die maak ik altijd een beetje uit de losse pols. Ik heb er gelijk even een aantekening van gemaakt. Misschien dat ik die recepten komend najaar voor jullie kan uitwerken. Wie weet. Dat zien we dan wel weer. Nu eerst deze nieuwe variant met dragon en en een scheutje Vermouth.

Dragon wordt veel gebruikt in de Franse keuken. Ik heb er zelf alleen nog nooit eerder aan gedacht om het als smaakmaker voor pompoensoep te benutten. De anijs achtige smaak gaat heel goed samen met het romige van de pompoen. Ik voeg een scheutje Noilly Prat toe tijdens het koken. Noilly Prat is Vermouth. Deze witte versterkte zoet-kruidige wijn gebruik ik ook altijd in mijn dragonsaus. Zo kwam ik op het idee om het ook voor deze soep te gebruiken. Het maakt het geheel nou net een tikkie lekkerder. Ik zou zeggen. Probeer het eens.

pompoensoep met dragon

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Pompoensoep met dragon en Vermouth

Heerlijke pompoensoep met dragon en een scheutje Vermouth
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Soup
Keuken: French
Trefwoord: pompoensoep
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 1 ui
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 tenen knoflook gepeld
 • 50 ml vermouth (Noilly Prat)
 • 500 gram flespompoen geschild
 • 1,25 liter kippenbouillon
 • 2 eetlepels dragon fijngesneden
 • zout en versgemalen peper

Voor de garnering (desgewenst

 • dragon blaadjes
 • room

Bereiding

 • Snipper de ui en schil de flespompoen (ik weet dat dit strikt genomen niet nodig is, maar ik doe het altijd wel). Snijd de pompoen in blokjes.
 • Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui een minuut of vijf totdat de stukjes mooi glazig zijn. Knijp dan de knoflooktenen uit boven de pan en gaar de knoflook een minuutje mee.
 • Voeg de Noilly Prat (Vermouth) toe en laat drie minuten pruttelen.
 • Voeg de pompoenblokjes toe en giet de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook.
 • Draai het vuur laag, zodra het geheel kookt en voeg de dragon toe. Doe een deksel op de pan en laat alles 30 minuten pruttelen.
 • Pureer de soep en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
 • Voor het serveren: schep de soep in een kom of bord. Voeg desgewenst een scheutje room toe en garneer met wat blaadjes dragon. Bon appetit!
Tags:

2 Comments

 1. Pie

  februari 13, 2022 at 6:08 pm

  Beste Lisette. Altijd genieten van jouw nieuwe recepten . Ik heb vaak “eters” en maak veel gebruik van jouw recepten. Gr

  Reply
  • Lisette

   februari 16, 2022 at 4:24 pm

   Wat leuk om te horen. Dank je wel

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress