Onze Franse Keuken

Lente Couscous boordevol groente

lente couscous met verse doperwtjes

Salades | mei 5, 2021 | By

Lente couscous: Een licht gerecht boordevol typische lentegroente: verse doperwtjes, waterkers, groene asperges, lente ui en radijsjes. Ik voeg wat garnalen toe omdat ik deze couscous als maaltijd serveer. De asperges halveer ik in de lengte doormidden en die glaceer ik samen met de in plakjes gesneden radijsjes in een scheutje Grand Marnier, een klontje boter en wat vers sinaasappelsap.

Ik ben dol op verse doperwtjes en zag ze van de week ineens liggen. Daar ga ik een gerechtje mee verzinnen dacht ik gelijk. Dus samen met wat andere typische lente groente in mijn mandje gegooid en thuis eens even aan het kokkerellen geslagen.

verse doperwtjes

Een paar weken geleden zag ik in een Frans kooktijdschrift een gerechtje voorbij komen met in de lengte in plakken gesneden rauwe groene asperges. Dat zag er best leuk uit alleen vond ik zelf ‘rauw’ net een beetje ‘te’. Daarom besloot ik ze voor deze lente couscous even kort te bakken en daarna nog even een paar minuten te garen in een scheutje Grand Marnier (altijd een goed plan), een klontje boter en een beetje sinaasappelsap. Overigens gebruikte ik vrij dunne asperges en in meerdere plakjes snijden was voor mij in ieder geval onmogelijk. Dus mijn oplossing: halveren die handel.

Aangezien ik waterkers en radijs eenzelfde typisch scherp kantje vind hebben leek het mij een goed plan om ook de plakjes radijs even mee te garen met de asperges. Om ze een beetje af te zwakken zeg maar. Toen er nog een eetlepel vocht in de pan over was deed ik de garnalen erbij. Alleen om ze op te warmen. Het bakvocht vormt ook gelijk de dressing van de couscous.

De asperges tilde ik eerst even voorzichtig uit de pan. Die legde ik op een bord. Vervolgens kieperde ik de rest van de inhoud bij de couscous. Doperwtjes, ringetjes lente ui en een handje waterkers erbij. Nog een flinke kneep in een sinaasappelhelft boven de couscous en roeren maar. Dan alles op een schaal (of bord) scheppen en de reepjes asperge erover draperen. Bon appetit!

lente couscous

Lente Couscous

Lente couscous: Een licht gerecht boordevol typische lentegroente: verse doperwtjes, waterkers, groene asperges, lente ui en radijsjes. Ik voeg wat garnalen toe omdat ik deze couscous als maaltijd serveer. De asperges halveer ik in de lengte doormidden en die glaceer ik samen met de in plakjes gesneden radijsjes in een scheutje Grand Marnier, een klontje boter en wat vers sinaasappelsap.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: lente couscous
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 150 gram couscous
 • 300 ml kippenbouillon
 • 1 handje verse doperwten = +/- 50 gram gedopt
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 5 groene asperges dunne, in de lengte gehalveerd
 • 1 scheutje Grand Marnier
 • 2 lente uien
 • 10 gram roomboter gezouten
 • 1 sinaasappel
 • 6 radijsjes in plakjes gesneden
 • 100 gram garnalen grote, gepeld
 • 1 handje waterkers

Bereiding

 • Doe de couscous in een schaal. Giet de hete kippenbouillon erbij en laat staan, terwijl je de rest van het gerecht klaarmaakt.
 • Kook de verse doperwtjes beetgaar. (een minuutje of 6). Giet af en spoel af met koud water, zodat ze mooi knapperig en knalgroen blijven.
 • Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin de asperges drie minuten. Keer af en toe.
 • Voeg een scheutje Grand Marnier toe. Het gaat lekker sissen en bubbelen. Dat is helemaal prima. Laat een minuutje pruttelen. Draai dan het vuur lager en voeg de boter toe. Snijd de sinaasappel doormidden en knijp één helft uit boven de pan.
 • Doe de plakjes radijs in de pan en laat alles garen tot je een ruime eetlepel vocht over hebt (minuutje of 3 à 4). Doe dan de garnalen erbij en warm ze even op (een minuutje).
 • Til de asperge helften uit de pan en leg ze op een bord. Giet dan vervolgens de inhoud van de pan bij de couscous. Voeg de doperwtjes, ringetjes lente ui en een handje waterkers toe. Geef nog een flinke knijp in de resterende sinaasappelhelft boven de kom en hussel alles dan goed door elkaar.
 • Schep de couscous op een serveerschaal of bord. Drapeer de aspergehelften over de couscous en serveer. Bon appetit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress