Onze Franse keuken

Filodeeg pakketjes met appel en Bastognekoek

filodeeg pakketjes met appel

Desserts | april 7, 2021 | By

Filodeeg pakketjes met appel en Bastognekoek. Een super leuk en simpel te maken dessert.

Sinds afgelopen zaterdag zijn we weer in lock-down hier in Frankrijk. Concreet betekent het dat we ons tot 10km van huis vrij kunnen bewegen. De meiden krijgen deze week thuisscholing en wij kunnen voorlopig nog niet open. Leuk is anders, maar we zijn inmiddels wel een beetje gewend aan deze toestanden. We gaan gewoon weer enorm duimen dat het niet te lang gaat duren en we hopelijk in de loop van mei open kunnen. Afwachten maar….

Deze filodeeg pakketjes had ik voor 2e Paasdag verzonnen. Een bevriend stel, dat vlakbij woont (lees binnen een straal van 10 km), kwam bij ons lunchen. We konden lekker buiten zitten, want het was werkelijk fantastisch weer.

Ik wilde eens even iets nieuws proberen en had nog filodeeg liggen. Daar kon ik vast wel een leuk dessertje mee verzinnen. Een paar appels van de fruitschaal, wat rozijnen, bruine suiker, een beetje kaneel en gember….en……wat zou er nou nog meer doorheen kunnen? Verkruimelde Bastognekoek. Zou dat wat zijn? Gewoon proberen. Top. Het is eigenlijk een soort mini versie van mijn ‘Snelle Apfelstrudel‘. Niets meer aan doen.

filodeeg pakketjes met appel en bastognekoek

Deze filodeeg pakketjes met appel en Bastognekoek zijn echt zo gemaakt en ze gaan slechts 10 minuten in de oven. Daarna kan je ze prima nog een uurtje of twee/drie wegzetten tot gebruik.

Filodeeg pakketjes met appel en Bastognekoek

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd10 min
Gang: Dessert
Keuken: French
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 8 vellen filodeeg
  • 2 appels geschild, klokkenhuis verwijderd en in kleine blokjes
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1 handje blonde rozijnen
  • 3 theelepels bruine basterd suiker donker
  • 2 Bastognekoeken
  • olijfolie

Bereiding

  • Zet een bakplaat klaar met bakpapier erop en verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe de appelblokjes in een kom en voeg kaneelpoeder, gemberpoeder, rozijnen en Basterd suiker toe.
  • Verkruimel de Bastognekoeken boven de kom en roer alles goed door elkaar.
  • Leg één filodeegvel op je werkblad. Bestrijk het met olijfolie. Leg het tweede vel erop (gewoon in dezelfde richting) en vet ook dat in met olie. Leg 1/4 van je appelmengsel op het midden van je vel (als een soort worst). Pak vervolgens de onderste punten van je filodeegvel en klap het over de vulling heen. Vouw vervolgens de zijkanten naar binnen over de vulling en rol het deeg op (zoals een loempia). Leg je pakketje op de bakplaat en herhaal dit voor de andere drie pakketjes.
  • Bestrijk de bovenkant van alle pakketjes met nog een beetje olijfolie en schuif de bakplaat de voorverwarmde oven in. Bak ze 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Haal ze uit de oven en laat afkoelen. Je kunt ze een paar uur wegzetten tot gebruik. Ze blijven knapperig (gewoon buiten de koelkast). Snijd ze doormidden en leg op een schoteltje. Ook lekker met een bolletje ijs en/of slagroom erbij (had ik helaas niet in huis, maar doe ik er volgende keer zeker bij). Enjoy!

Comments

  1. Leave a Reply

    Katrien
    april 7, 2021

    Dag Lisette. Ik ben altijd te vinden voor een dessertje ‘zo gemaakt’. Maar ik ben niet vertrouwd met filodeeg. Hebben die vellen altijd dezelfde afmetingen bij alle merken? Hoe groot moeten de vellen zijn van jouw recept? Dank alvast!

  2. Leave a Reply

    Joan de jong
    april 8, 2021

    Is bastognekoek replaceable as I can’t find it here in malta

    • Leave a Reply

      Claudia
      april 8, 2021

      Hi Joan, I think Lotus Biscoff caramelized biscuits come closest to Bastognekoek.

Leave a Comment