Onze Franse Keuken

Walnoten Wortel Taart met Grand Marnier

walnoten wortel taart

Desserts, Taart | maart 17, 2021 | By

Walnoten Wortel Taart. Het geheim van deze super smeuïge taart is het scheutje Grand Marnier, dat door het beslag gaat. Een fijn nieuw recept waar we onze jaarlijkse walnoten oogst mooi voor kunnen benutten.

Het is alweer een tijd geleden dat ik een taart recept op mijn blog plaatste. Ik heb het even teruggezocht en de laatste keer is meer dan een jaar geleden. Ik bedenk me net dat ik sowieso niet zo bakkerig ben geweest de afgelopen maanden. Ach ja, in deze rare tijden loopt alles nou eenmaal een beetje anders. Geeft niets. Komt vanzelf wel weer.

Nou ik moet wel zeggen, dat deze taart in ieder geval weer een stap in de goed richting is. Ik heb het recept van de worteltjestaart uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek als uitgangspunt genomen. Dat heb ik vervolgens, zoals jullie van mij gewend zijn, aangepast naar eigen smaak en dit is mijn uiteindelijke versie.

Vooral de toevoeging van een scheutje Grand Marnier vind ik zelf een leuke en lekkere vondst. Deze taart is een mooie aanvulling op al onze andere ‘Walnoten-taart’ recepten en zeker een blijvertje.

Voor de liefhebbers heb ik hier even wat linkjes naar de andere walnoten-taarten op mijn blog bij elkaar gezet:

1 Walnotencake met peer, 2 Walnoten-bananenbrood, 3 Walnoten-honing taart, 4 Walnotencake met chocolade, 5 Walnoten-wortel taartjes

Hier is het recept van de nieuwste aanwinst in de ‘Walnoten-taart’ categorie:

Walnoten Wortel Taart met Grand Marnier

Een heerlijke smeuïge taart die extra lekker wordt door een scheutje Grand Marnier toe te voegen aan het beslag
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: walnoten wortel taart
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 185 ml zonnebloemolie
 • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 80 gram suiker
 • 1 snuf zout
 • 1/2 citroen alleen rasp
 • 1 scheutje Grand Marnier (+/- 1 hele volle eetlepel)
 • 3 eieren
 • 200 gram bloem
 • 1,5 zakje bakpoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel speculaaskruiden ik gebruik 'quatre épices' – een soort Franse variant
 • 300 gram winterpeen schoongemaakt en geraspt (op de grove rasp)
 • 100 gram blanke rozijnen
 • 100 gram walnoten gepeld en grof gehakt

Voor de bovenkant:

 • 200 gram roomkaas ik gebruik Philadelphia
 • 3 eetlepels poedersuiker volle

Bereiding

 • Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Meng de zonnebloemolie, basterdsuiker, suiker, zout, citroenrasp en Grand Marnier drie minuten in je keukenmachine.
 • Voeg dan één voor één de eieren toe en meng tussendoor steeds goed. Stop met mengen als je een mooi glad beslag hebt.
 • Roer in een andere kom met een spatel de droge ingrediënten door elkaar. Dat wil zeggen de bloem, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden. Spatel de inhoud van deze kom vervolgens door het natte beslag.
 • Spatel dan de grof geraspte wortel erdoor. Als laatste spatelen we de rozijnen en grof gehakte stukjes walnoot door het beslag.
 • Schep (want het is best stroperig) het beslag in de taartvorm. Schuif die in de oven en bak de taart 45 minuten. Zet dan de oven uit. Dek de bovenkant af met aluminiumfolie en laat de taart zo nog 10 minuten afgedekt in de oven staan. Haal hem dan uit de oven en laat hem helemaal afkoelen in de vorm.
 • Maak vlak voor het serveren de topping: Klop de poedersuiker door de roomkaas en maak zo de roomkaas een beetje luchtiger. Bestrijk de bovenkant van de taart met het mengsel en serveer. Let op: De taart moet echt helemaal afgekoeld zijn voordat je deze toplaag erop smeert. Enjoy!

4 Comments

 1. Petra

  maart 17, 2021 at 7:43 pm

  Ik verheug me steeds weer op nieuwe recepten. Heerlijk. Dank

  Reply
  • Lisette

   maart 24, 2021 at 1:25 pm

   Dank je wel Petra – leuk om te horen. Groetjes uit Frankrijk. Lisette

   Reply
 2. Frenk van Mierlo

  maart 18, 2021 at 3:13 pm

  Hoi Lisette, bedankt voor weer een mooi recept de walnoten wortel taart. Vraagje,ik ben toe aan een nieuwe keukenmachine en heb mijn oog laten vallen op de keukenmachine van SMEG maar ik heb deze nog niet gekocht. Mijn vraag is eigenlijk wat nou het wezelijk verschil is tussen een machine van 800 watt of 300 watt misschien heb jij een antwoord. gr,Frenk.

  Reply
  • Lisette

   maart 24, 2021 at 1:24 pm

   Hi Frenk, ik weet niet meer dan jij. Die van 800 watt heeft meer vermogen en zal dan ook prijziger zijn. Keuze hangt ook af van wat je ermee van plan bent. Gebruik je het apparaat vaak? Wat voor dingen wil je ermee maken etc? Ik zou naar een keukenspeciaalzaak gaan en me even rustig laten adviseren. Dat is bij de aanschaf van dit soort apparaten altijd wel een plus. Veel succes

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress