Zalm met MISO uit de oven
Zalm met miso uit de oven. Deze week weer eens een visrecept. Dat is ook alweer even geleden. Je laat zalmfilet een kwartiertje marineren in een super makkelijke pasta op basis van miso. Dan een minuut of 10 in de voorverwarmde oven en klaar ben je. Ideaal.
Het hoeft niet altijd ingewikkeld. Liever niet zelfs. Dit is op de schaal van bewerkelijkheid zo ongeveer het tegenovergestelde van de hartige taart van bulgur en pompoen, waar ik twee weken geleden over schreef.
Miso is echt een gave smaakmaker. Voor het geval je niet weet wat Miso is – het is een Japanse pasta van, onder andere, gefermenteerde sojabonen. Het geeft de zogenaamde ‘Umami’ smaak, oftewel de 5e smaak (naast zout, zoet, zuur, bitter). Tja, en hoe smaakt het dan? Dat is moeilijk uit te leggen. Je moet het gewoon een keer proeven en dan snap je het. Je komt het veel tegen in de Oosterse keuken.
Dit recept is een ietwat aangepaste versie van de Misozalm van Nigella Lawson. Dit visgerecht komt uit ‘Simply Nigella’. Ik word gewoon altijd erg blij van haar kookstijl.
Ik eet deze zalm met miso uit de oven gewoon met wat rijst bij. Die rijst leuk ik een beetje op met wat mais, linzen, avocado en fijngehakte koriander. Dan heb ik het gevoel dat ik lekker gezond bezig ben en bovendien is het fijne combi bij deze zalm. Ook een keertje zalm met miso proberen? Dit is het recept:
Zalm met miso uit de oven
Ingrediënten
- 2 200 gr zalmfilets dus 400 gram totaal
- 2 theelepels miso pasta
- 2 theelepels limoensap
- 2 theelepels sojasaus
- 2 theelepels vissaus
- 1 teentje knoflook geperst
- 1/2 theelepel sambal badjak
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Zet een grote maatbeker klaar en hang daar een diepvrieszak in. Schep daar de misopasta in en voeg limoensap, sojasaus, vissaus, knoflook en sambal toe.
- Doe de zalmfilets erbij en sluit de zak. Wrijf alles goed door elkaar, zodat de zalmfilets bedekt zijn met de pasta achtig laagje marinade. Leg de zak in een ovenschaal en zet even een kwartiertje weg om op kamertemperatuur te laten marineren.
- Verwarm de in tussentijd de oven voor op 220 graden.
- Haal de zalmfilets uit de zak en schud de marinade er een beetje af. Leg de zalmfilets in een ovenschaal en schuif deze vervolgens in de voorverwarmde oven. Bak de zalm 7 – 12 minuten, afhankelijk van de dikte van je filets en werking van jouw oven. Serveer met een stukje limoen erbij – zodat je desgewenst nog een beetje extra limoensap over de zalm kunt sprenkelen. Bon appetit!
Jacqueline van Oosterom
februari 6, 2021 at 11:17 amWat een leuk recept! Heb ook al de pompoensoep met miso gemaakt. Fantastisch smaak! Wat heb je bij de zalm gedaan? Ik zie advocado, rijst, linzen, mais en koriander? Kun je dat ook posten? Hartelijke groet, vanuit koud en nat Amsterdam. Morgen misschien sneeuw! Jacqueline
Lisette
februari 10, 2021 at 12:14 pmHi Jacqueline, nou het is precies dat – avocado, rijst, linzen, mais en koriander. Vandaar dat ik dat niet los als ‘recept’ heb gepost. Veel plezier met de sneeuw. Ziet er gaaf uit op tv….
Sylvia
februari 7, 2021 at 2:10 pmLijkt me heel erg lekker, wil ik zeker een keer gaan maken, maar waar haal je hier in Frankrijk miso pasta vandaan? Ik ben het bij de supermarkten nog niet tegengekomen.
Lisette
februari 10, 2021 at 12:12 pmSoms bij de Aziatische producten. Ik heb het hier in één winkel gevonden (de Leclerc).
Barbera
februari 7, 2021 at 3:13 pmEen absolute aanrader! Wij serveerden de zalm met bloemkoolrijst, limoen en veel verse koriander. Dit recept komt bij onze favorieten!
Lisette
februari 10, 2021 at 12:15 pmOh, ook een lekkere combi Barbera.
Saskia
juli 22, 2023 at 4:15 pmHi Lisette,
Superrecept, dat me wist te verrassen (ondanks bezit van 300 + kookboeken). Sinds we in Frankrijk wonen (Lot et Garonne) kook ik meer en beter Aziatisch dan in Nl. Ze zijn hier nl. niet zo van de spicy.
Ik koop miso bij de biologische supermarkt.