Onze Franse keuken

Matt Preston’s bolognese saus

Pasta | februari 17, 2021 | By

Vandaag heb ik eens een pasta saus voor jullie. Een bolognese saus naar recept van Matt Preston. Je weet wel, dat flamboyante (ex)jurylid van Masterchef Australië. Vooral zijn toevoegingen van citroenschil en een scheut Worcestersaus vind ik leuke vondsten.

Ik maak mijn rode saus, of moet ik zeggen ‘bolognese achtige’ saus, al jaren op dezelfde manier – en ja, die is erg lekker. Ik heb eigenlijk een paar vaste varianten. En nee, die recepten staan niet op mijn blog – ze zijn namelijk tot op heden nog altijd een goed bewaard geheim. Wij serveren ze regelmatig tijdens onze table d’hôte hier op La Panacée.

Maar….soms wil je gewoon eens wat anders. Dus dacht ik toen ik dit recept in het ‘Matt Preston’s 100 beste recepten‘ kookboek zag – laat ik deze eens proberen. Volgens de begeleidende tekst bij het recept heeft hij zijn kookboek deal aan deze saus te danken.

Het is inderdaad een lekkere saus, maar zo heel bijzonder is hij nou ook weer niet. Persoonlijk vind ik het eerder een leuk alternatief voor een ‘standaard’ rode saus. Vandaar dat ik hem vandaag even met jullie deel.

Ik serveer deze bolognese saus met tagliatelle uit het versvak en een beetje versgeraspte Parmezaanse kaas. Echt een prima combi.

Tagliatelle met Matt Preston’s bolognese saus

De bolognese saus die Matt Preston zijn kookboekdeal bracht
Gang: Main Course
Keuken: Italian
Trefwoord: Matt Preston’s bolognese saus
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 30 gram gezouten roomboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 wortel 100 gram, in kleine blokjes
  • 1 ui 150 gram, gesnipperd
  • 4 plakjes ontbijtspek 60 gram – gerookt, in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij 25 gram, in kleine blokjes gesneden
  • 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 tenen knoflook geplet
  • 1,5 eetlepel tomatenpuree
  • 250 ml stevige rode wijn
  • 4 eetlepels worcestersaus
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 citroen voor 3 stukjes schil en sap van 1/4 citroen
  • 400 gram tomaten gepelde, uit blik
  • 1 theelepel zout volle
  • 250 ml runderbouillon

Voor het serveren:

  • parmezaanse kaas versgeraspt
  • tagliatelle uit het versvak (of zelfgemaakt :-))

Bereiding

  • Zet een flinke braadpan op middelhoog vuur en doe 20 gram van de boter boter en olijfolie in de pan. Voeg wortel, ui en spek toe en roerbak 2 minuten. Voeg dan de bleekselderij toe en bak de groente 5 minuten tot ze mooi zacht beginnen te worden.
  • Voeg basterdsuiker, knoflook en tomatenpuree toe en roer nog 3 minuten.
  • Schep de inhoud (groente/spek) uit de pan en leg op een bord. Doe de resterende boter in de pan en doe als de boter gesmolten is het rundergehakt in de pan. Rul het gehakt tot het mooi goudbruin is. Schep het gehakt uit de pan bij de groente op het bord.
  • Giet de wijn in de pan en laat tot de helft inkoken. Snijd drie stukjes schil van je citroen en doe die in de pan. Doe het gehakt en de groente terug in de pan en voeg ook de laurierblaadjes, worcestersaus,gepelde tomaten en bouillon toe. Breng op smaak met zout en een beetje citroensap.
  • Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en laat de saus een uurtje of 2à3 zachtjes pruttelen. Ik verplaats zelf de pan naar mijn kleinste pitje voor dit gedeelte van de bereiding. Volgens Matt moet je max 4 uur aanhouden qua kooktijd. Door het langzame koken op lage temperatuur wordt de smaak van de saus des te intenser – is het idee. Roer wel af en toe en voeg, als hij echt te dik wordt, eventueel wat extra bouillon en/of wijn toe. Proef de saus en breng – indien nodig – op smaak met een beetje extra zout en/of citroensap.
    Serveer Matt zijn bolognese met tagliatelle en versgeraspte parmezaanse kaas. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment