Onze Franse Keuken

Carnavalsbroodje 2021: Frikandel worstenbroodje

carnavalsbroodje 2021

Borrelhap, Brood | februari 10, 2021 | By

Carnavalsbroodje 2021. Een variant op het Brabantse worstenbroodje. In deze versie vervang je de worst door frikandel en een beetje Currysaus. LEKKER…

Tja, jongens, Carnaval zit er dit jaar helaas niet in. Arjan baalt natuurlijk als een stekker, want die komt uit Brabant. Ieder jaar bouwt hij daar een mooi feestje met zijn vrienden.

Bij de Carnaval hoort natuurlijk het klassieke Brabantse worstenbroodje. Ik zie dat velen van jullie ze dit jaar zelf willen gaan maken. Mijn worstenbroodjes recept is in ieder geval opvallend veel bekeken de afgelopen dagen. Deze versie met frikandel bedacht ik tijdens onze eerste lock-down. Een geslaagd experiment en sindsdien bij ons favoriet.

De basis wordt gevormd door het deeg van de Brabantse worstenbroodjes. Alleen vervang je de vulling van worstvlees door een stuk ontdooide frikandel (en nee, ik maak de frikandel niet zelf. Die pak ik uit de diepvries). Dan nog een dun sliertje Currysaus over de frikandel – let op: niet teveel, want anders wordt het deeg te nat – en dan het deeg er netjes dicht vouwen tot een frikandel-broodje.

Ik zou zeggen – helaas alle tijd komend weekend – dus duik de keuken in en draai dit ‘Carnavalsbroodje 2021’ in elkaar. Lekker biertje erbij en Facetimen/Zoomen met wat vrienden. Ik weet, het is een schrale troost, maar nog altijd beter dan helemaal niets zullen we maar denken.

ALLLLLAAAAAAFFFFFF!!!

Carnavalsbroodje 2021

Frikandel versie van het Brabants worstenbroodje
Voorbereidingstijd1 uur 45 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Appetizer
Keuken: Dutch
Trefwoord: carnavalsbroodje 2021
Porties: 20
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 200 ml volle melk lauwwarm
  • 500 gram patentbloem T55
  • 26 gram verse gist
  • 80 gram roomboter ongezouten, op kamertemperatuur
  • 10 gram zout
  • 10 gram suiker
  • 1 ei kamertemperatuur

Voor het bestrijken van de broodjes

  • 1 ei losgeklopt

Voor de vulling

  • 6 à 7 frikandellen (uit de diepvries) ontdooid
  • Currysaus voor de broodjes en voor erbij

Bereiding

  • Zet twee bakplaten klaar en bedek ze met bakpapier.
  • Verwarm de melk 20 seconden in de magnetron (600W) tot lauwwarm. 
  • Doe de bloem in de kom van je keukenmixer en maak in het midden een kuiltje. Verkruimel de gist en doe die links in de kom. Doe het zout rechts in de kom (zodat het niet direct met gist in aanraking komt). Voeg de suiker ook toe in een eigen hoekje. Snijd de boter in kleine blokjes en doe ze in het kuiltje. Zet de mixer aan en mengen maar. Ik gebruik overigens een Kitchenaid en voor het mengen van dit deeg gebruik ik de platte menghaak (vlinderstuk). Meng een minuut of 2.
  • Giet dan de melk in de kom (terwijl de machine aanstaat en mengt). Voeg vervolgens ook het ei toe. Meng vervolgens nog een minuut of 7 tot je een mooi elastisch deeg hebt. De Kitchenaid gaat best tekeer en kan zelfs een beetje gaan wandelen (dat is ok – no worries. Blijf dus bij je machine tijdens het mengproces.Zet dan de machine uit.
  • Haal de deegbal uit de kom. Kneed nog even een paar keer door met je handen als je denkt dat het dit nodig heeft (ik doe het zelf wel)..Zet een weegschaal klaar en verdeel het deeg in hompjes van 40 gram. Draai daar vervolgens mooie ronde bolletjes van en leg ze naast elkaar (met tussenruimte) op de met bakpapier bedekte bakplaten.Leg een theedoek over de plaat en zet 30 minuten weg op warme plek (28 graden) om de bolletjes te laten rijzen.
  • Snijd iedere frikandel in drie stukken van gelijke grootte.
  • Rol de bolletjes één voor één uit tot een mooi plakje van gelijke dikte. Leg een stuk frikandel in het midden van je deegplakje – zorg ervoor dat het de hele lengte van je deegplakje bestrijkt (muv de randjes). Spuit een klein beetje Currysaus over de lengte van je frikandel (let op: DUN laagje – even voor de beeldvorming – hou max 1 theelepel per broodje aan).
  • Vouw dan eerst de uiteinden over de frikandel heen. Pak vervolgens de zijkanten boven het worstje samen en knijp het deeg met je vingers over de hele lengte dicht. Rol vervolgens het broodje om, zodat de naad mooi aan de onderkant ligt. Leg het broodje vervolgens op de bakplaat.
  • Herhaal dit proces voor alle bolletjes en leg ze – met tussenruimte – op de twee bakplaten. Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei en zet ze vervolgens nog 1 uur weg op een warme plek (28 graden) om verder te rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden. Bestrijk de broodjes nogmaals met het losgeklopte ei en schuif dan de bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de broodjes in 10 minuten mooi goudbruin. Zet ze op tafel met een schaaltje currysaus erbij. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress