Onze Franse keuken

Baharat gehaktballetjes

baharat gehaktballetjes

Borrelhap | februari 24, 2021 | By

Baharat gehaktballetjes. Vorige week deelde ik een alternatief voor een standaard rode saus. Vandaag een tip om je gehaktballetjes eens op een andere manier te bereiden. In dit recept meng je Baharat kruiden door je gehakt en gaar je de balletjes vervolgens langzaam in aalbessengelei.

Dit recept heb ik, net als de – hartige taart van bulgur met pompoen en spinazie – gebaseerd op een recept uit het heerlijke kookboek ‘Souq’ van Nadia Zerouali en Merijn Tol.

Baharat is een specerijenmelange uit het Midden-Oosten en ruikt een beetje naar spicy koekkruiden vind ik. Dat komt waarschijnlijk door de kaneel en kruidnagel die onderdeel uitmaken van dit mengsel. Baharat kruiden zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt. Ik gebruik zelf de versie van Jonnie Boer (nee, geen reclame, ik vind die blikjes gewoon zo leuk), zoals te zien op de foto’s…

baharat gehaktballetjes

Ik gaar deze balletjes in een combinatie van runderbouillon en aalbessengelei. Gewoon, omdat ik dat toevallig in mijn voorraadkast had staan toen ik het recept ging testen. In de originele versie gebruiken ze een zure kersenjam. Ook gebruik ik rundergehakt in plaats van lamsgehakt.

Ik serveer deze balletjes als borrelhap met een schaaltje sumak-yoghurt erbij, maar je kunt ze ook prima als onderdeel van een maaltijd serveren. Lekker bijvoorbeeld met parelcouscous en gegrilde aubergine en niet te vergeten een beetje sumak-yoghurt.

Baharat gehaktballetjes

Heerlijke kruidige gehaktballetjes die langzaam gegaard worden in aalbessengelei. Heerlijk met een beetje sumak-yoghurt erbij
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Appetizer
Trefwoord: baharat gehaktballetjes
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 2 tenen knoflook
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels baharat kruiden
  • 150 gram aalbessengelei
  • 150 ml runderbouillon
  • 1 citroen

Voor het serveren:

  • 120 ml Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel sumak
  • citroensap klein beetje (gebruik van citroen v het hoofdrecept)

Bereiding

  • Doe het gehakt in een kom. Voeg de gesnipperde ui toe en pers de knoflooktenen uit boven de kom. Voeg 1 eetlepel Baharatkruiden toe en een beetje zout en peper. Meng alles met je handen en draai er kleine balletjes van.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en doe de aalbessengelei, runderbouillon en de 2e eetlepel baharat in de pan. Breng zachtjes aan de kook. Voeg zout, peper en sap van 1/2 citroen toe.
  • Leg de balletjes in de sauss en laat ze op laag vuur (met deksel op de pan) 10 minuten garen. Roer na die 10 minuten alles even goed door elkaar en laat dan nog 10 minuten langzaam verder garen. Let het 2e gedeelte wel een beetje op en check af en toe – voeg als de saus echt te dik wordt (lees: dreigt aan te branden) eventueel een beetje water (of extra bouillon) toe.
  • Roer de sumak door de yoghurt en voeg naar smaak een beetje citroensap en zout toe.
  • Serveer de balletjes in de saus met het schaaltje sumak-yoghurt erbij.

Comments

    • Leave a Reply

      Lisette
      maart 10, 2021

      Ja, ze staan al leuk op de plank.

  1. Leave a Reply

    Kim
    februari 26, 2021

    Oeh, klinkt goed. Deze ga ik van de week met de kinderen maken met vega gehakt!

    • Leave a Reply

      Lisette
      maart 10, 2021

      Oh dat is ook een goeie – laat je weten of het in de smaak valt?

Leave a Comment