In Calvados gekarameliseerde wortel
Vandaag eens even een bijgerecht. In Calvados gekarameliseerde wortel. Dit is nou typisch zo’n ‘je moet het echt een keertje proberen’ recept. Ik heb het niet zo op gekookte wortel. Rauw vind ik ze heerlijk, maar gekookt. Nee dank je. Eerlijk gezegd vind ik een snothap – excusez le mot. Toen ontdekte ik deze versie….en tja..laat ik het zo zeggen: Wees gewaarschuwd….ik ben om….echt verrassend lekker.
Zoals gezegd heb ik het niet op gekookte wortel. Er staan wel een aantal wortelsoepen op mijn blog, maar dat is toch anders.
Toen kwam ik dit recept tegen in één van mijn favoriete kookboeken ‘The Cook and the Gardener‘ van Amanda Hesser. Tja, deze variant wilde ik wel eens uitproberen. Uiteraard veranderde ik weer een paar zaken. Ik weet niet eens meer waarom – gewoon omdat het kan waarschijnlijk. Dit is in ieder geval mijn uiteindelijke versie.
De stukjes wortel kook je vrij kort en daardoor blijven ze enigszins knapperig. Vervolgens karameliseer je ze in Calvados. Daarna gaar je ze nog even in wat groentebouillon en als die is verdampt zijn ze klaar.
Je kunt deze wortelen warm of lauwwarm serveren. Alhoewel….Ik had er een paar over en snoepte die de volgende dag koud op. Ook lekker. Dat bracht me trouwens gelijk op het idee om een maaltijdsalade te verzinnen met daarin deze in Calvados gekarameliseerde wortel als belangrijk bestanddeel. Geef me even de tijd….binnenkort zal ik een leuke versie voor jullie online zetten.
In Calvados gekarameliseerde wortel
Ingrediënten
- 400 gram wortel
- 1 theelepel zout
- 20 gram gezouten roomboter
- 50 ml Calvados
- 100 ml groentebouillon
Bereiding
- Schil de wortelen en snijd ze in diagonale plakken (2cm dik).
- Breng een pan met water aan de kook en voeg 1 theelepel zout toe. Doe de wortel erbij en kook de wortel 4 minuten en giet ze daarna af.
- Smelt 10 gram roomboter in een koekenpan op halfhoog vuur en voeg de wortel toe. Hussel de pan even, zodat de plakjes mooi glanzen van de boter.
- Giet de Calvados erbij en laat even 2 minuten karameliseren. Voeg dan de groentebouillon toe en laat garen – af en toe even roeren en/of husselen – totdat de bouillon verdampt is. Dit duurt een minuut of 6. Let op: de wortel moet mooi beetgaar zijn. Voeg dan de resterende 10 gram boter toe. Hussel alles nog even goed, totdat de boter goed gesmolten is en serveer. Bon appetit!
Haro
januari 27, 2021 at 1:24 pmGa ik vast maken. Maar gisteren de brabantse worstenbroodjes gemaakt. Om mijn kleinkinderen bezig te houden. Hartstikke lekker! En leuk om te maken. Groot succes. Wilde ik even laten weten.
Lisette
februari 3, 2021 at 4:22 pmHi Haro, wat leuk om te horen – bedankt voor je berichtje.
Marc Dufraing
januari 27, 2021 at 4:03 pmIk denk dat het inderdaad heel lekker is. Zou het ook met armagnac gaan want die heb ik wel steeds in huis en calvados niet… Ik heb ooit eens heel lekkere worteltjes gegeten in een restaurantje in Castelnaudary. Zo lekker – de chef gevraagd naar het recept maar hij wou het niet vertellen. Misschien dat dit er wel op lijkt!
Lisette
februari 3, 2021 at 4:22 pmHi Marc, vast wel – gewoon een kwestie van een keertje testen LOL
Emie le Noble-Wempe
februari 3, 2021 at 5:30 pmDit recept gemaakt met limoncello in plaats van Calvados want dat laatste had ik niet in huis.. Dat smaakte goed. Heb ook nog gedacht om het te bereiden met gembersiroop. Ik vind dat je altijd leuke recepten deelt!
Lisette
februari 10, 2021 at 12:15 pmHa Emie, ook twee lekkere combinaties. Ga ik ook eens doen en dank voor je compliment.