Pittige pika gehaktballetjes
Pittige Pika gehaktballetjes. Ideaal voor bij de borrel. Ik maak ze een dag van tevoren en serveer ze koud. Dan kleeft de saus zo lekker aan het balletje. Uiteraard kan je ze ook warm serveren. Net waar jij zin in hebt.
Dit is nou zo’n typische ‘Pinterest’ vondst. Ik zag daar een prachtige foto voorbij komen en was gelijk geïntrigeerd. Pika balletjes? Nooit van gehoord. Dus even doorklikken naar de site en zo kwam ik terecht op: Jurino’s kitchen . Een foodblog vol recepten uit de Antilliaanse keuken.
Even voor de duidelijkheid. Mijn versie wijkt af van het origineel en ik begrijp dat het daardoor eigenlijk geen echte Pika balletjes zijn. Ik heb het recept toch die naam meegegeven, omdat het qua smaakcombinatie daar wel het dichtst bij in de buurt komt. Ben je op zoek naar de echte Pika balletjes en per ongeluk op mijn blog terecht gekomen, haast je dan vooral naar Jurino’s site voor het juiste recept.
Ik gebruik geen Madame Jeanette pepers. Ten eerste omdat die hier niet te krijgen zijn. Ten tweede, en deze reden is eigenlijk nog belangrijker, voor mij zijn die pepers echt een tikkie te pittig. Ik gebruik dus gewoon een beetje Sambal Badjak.
Deze balletjes zijn vooral leuk als onderdeel van een borrelbuffet. Zo zet ik ze gerust op tafel naast een schaaltje met gemarineerde artisjok en gevulde tomaatjes met maiscrème. Lekker divers. Onze Franse vrienden zijn trouwens helemaal weg van deze pittige pika gehaktballetjes. Die verbazen zich over de smaak. Die combinatie zijn ze hier op het Franse platteland natuurlijk helemaal niet gewend. Leuk om ze op die manier te kunnen verrassen.
Ik hoop ze volgende week weer eens te kunnen voorzetten. Vanaf 11 mei versoepelen de lock-down maatregelen hier in Frankrijk enigszins. Dan mogen we, met inachtneming van bepaalde voorwaarden, weer een borrel drinken met vrienden. Maximaal met zijn 10-en en iedereen moet bovendien in hetzelfde departement wonen. Je mag namelijk tot 100 km reizen, maar dan wel binnen je eigen departement. Tja, het is nog even niet anders.
Fijn weekend allemaal. Stay safe.
Wil je ze ook eens proberen? Dit is mijn recept:
Pittige pika gehaktballetjes
Ingrediënten
- 250 gram rundergehakt
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 2 rode paprika's
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 theelepel zout
- zonnebloemolie
Saus
- 1 theelepel sambal badjak
- 1/2 eetlepel ketjap manis
- 1,5 eetlepel suiker
- 1/2 blikje tomatenpuree 35 gram
- 1/2 theelepel komijn
- 1/2 theelepel koriander gemalen
- 1 eetlepel azijn
- 75 ml water
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zout
Bereiding
- Snipper de ui en de knoflook. Snijd de paprika's in kleine blokjes.
- Verwarm een beetje olie in een koekenpan en bak daarin de ui, knoflook en paprika tot de ui mooi glazig ziet. Een minuut of 6.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de helft van de gebakken ui, knoflook en paprika toe. Voeg 1 eetlepel ketjap en 1 theelepel zout toe en kneed alles goed door elkaar met je handen. Rol kleine balletjes van het gehakt.
- Bak de balletjes in een beetje olie rondom gaar. Dit duurt een minuut of 10.
- Voor de saus: Doe de rest van de gebakken ui, knoflook en paprika in een steelpan. Voeg de sambal, resterende 1/2 eetlepel ketjap, suiker, tomatenpuree, komijn, koriander, azijn, water, zwarte peper en zout toe. Roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook.
- Draai, zodra de saus aan de kook is, het vuur laag en voeg de gebakken balletjes toe. Schep voorzichtig door elkaar en laat de balletjes nog 20 minuten sudderen in de saus. Enjoy!
Claudia
mei 8, 2020 at 11:01 amHi Lies! Oeh, ik ken die website van Jurino… het ziet er allemaal even heerlijk uit. En zijn Youtube kanaal is ook al zo leuk. Toch maar eens zijn kookboek aanschaffen binnenkort ? Over kookboeken gesproken… hoe staat het met de plannen voor het La Panacée kookboek? Kan me voorstellen dat je hoofd er helemaal niet naar staat op dit moment. Gelukkig mogen we allemaal de teugels ietsje laten vieren, dusseh…. wijnen! wijnen! wijnen! Dan komt de inspiratie vanzelf ?
Hele dikke kus, Clau
Lisette
mei 10, 2020 at 6:25 amHi lieve Blogfee, ja ik kende die site dus nog helemaal niet. Superleuk. Zeker aanschaffen dat kookboek. Ik zal je binnenkort even bijpraten over mijn plannen….Hier gaat morgen de eerste versoepeling in en dus krijgen we gelijk vrienden op bezoek voor de lunch – dus dat wordt zeker wijnen, wijnen, wijnen. Dikke zoen