Onze Franse keuken

Franse meatloaf

franse meatloaf

Vlees | april 10, 2020 | By

Franse meatloaf, oftewel een Frans gehaktbrood. Vandaag heb ik gewoon weer eens een nieuw recept voor jullie. Een leuke tip voor de Paas tafel. Ik zat even te twijfelen over de naam. Gehaktbrood viel gelijk af. Ik vind dat echt niet aantrekkelijk klinken. Bij meatloaf denk ik zelf gelijk aan Amerikaanse kerstfilms en uiteraard aan ‘Paradise by the dashboard light‘. Maar dat is een heel ander verhaal.

De term ‘meatloaf’ kom ik tegenwoordig zelfs in de meest traditionele Franse kooktijdschriften tegen. Dat geeft wel aan, dat de term ook hier is ingeburgerd. Vandaar dat ik uiteindelijk de naam ‘Franse meatloaf’ heb gekozen. Dit is mijn versie met kalfsvlees en venkelzaad.

Het geheim van mijn Franse meatloaf is een basis van gepureerde groente. Ja echt. Je pulseert namelijk courgette, ui, wortel en tomaat in een keukenmachine tot een grof mengsel. Vervolgens laat je die groente uitlekken in een vergiet. Met de bolle kant van een lepel druk je hard op de groente om er zoveel mogelijk vocht uit te drukken.

Dan doe je mengsel terug in de keukenmachine. Dan kan het kalfsvlees erbij. Ik gebruik kalfsworstjes, maar misschien is in Nederland kalfsgehakt verkrijgbaar. Dat is natuurlijk helemaal makkelijk. Ik haal de velletjes van de worstjes en doe het worstvlees vervolgens bij de groente. Dan gaat er een bubs aan kruiden bij, wat vers broodkruim, eieren en tomatenpuree. Nog even mengen en klaar. Je schept het gehakt in een ingevette cakevorm. Gelijkmatig aandrukken en afdekken met aluminiumfolie.

franse meatloaf

Dan volgt het bakgedeelte. Een meatloaf gaar je in de oven.

Daarbij hanteer je de volgende techniek. Zet de gevulde cakevorm in een braadslee en vul die vervolgens met kokend water tot ongeveer halverwege de cakevorm. Schuif deze hele constructie nu voorzichtig in de oven. De meatloaf moet één uur en één kwartier in de oven (op 180 graden).

Ik serveer deze meatloaf koud. Ik smeer de afgekoelde meatloaf in met een laagje crème fraiche. Daar verdeel ik wat grof geraspte tomaat over. Bestrooien met grof zeezout en oregano en serveren maar. Je snijdt de meatloaf aan tafel in plakken.

Ik wens jullie allemaal een Vrolijk Pasen.

HOU AFSTAND, BLIJF THUIS en PAS OP JEZELF EN ELKAAR.

Tips: Eventuele restjes in dunne plakjes snijden – lekker als broodbeleg.

Franse Meatloaf

Een heerlijk smeuïg gehaktbrood van kalfsvlees en venkelzaad
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd1 uur 15 min
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: franse meatloaf
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • olijfolie voor invetten cakevorm
  • 1 wortel
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 500 gram kalfsworstjes goede kwaliteit (alternatief: kalfsgehakt)
  • 1/2 theelepel sambal badjak
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1,5 eetlepel oregano
  • 2 witte boterhammen geroosterd en daarna verpulverd tot broodkruim
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • zout en peper

Voor de topping

  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 1 tomaat
  • 1 theelepel oregano
  • zeezout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm in met een beetje olijfolie en zet apart.
  • Snijd de courgette, ui, wortel en tomaat in grove stukken. Doe ze in je keukenmachine en meng met de pulseknop tot een grof mengsel (niet gewoon de machine aanzetten dus, want dan krijg je pulp). Schep het mengsel in een fijne vergiet en laat goed uitlekken. Druk met de bolle kant van een lepel de groente tegen de rand van de vergiet om er zoveel mogelijk vocht uit de drukken. Neem even de tijd voor dit onderdeel, want dit is belangrijk. Als er teveel vocht in de groente achterblijft, dan wordt je meatloaf straks te nat.
  • Doe de uitgelekte groente terug in de keukenmachine. Verwijder de velletjes van je worstjes en doe het kalfsvlees bij de groente. Voeg sambal, venkelzaad, oregano, vers broodkruim, eieren en tomatenpuree toe. Voeg ook royaal zout en peper toe. Druk weer een aantal keren op je pulseknop, tot je een mooi gehaktmengsel hebt. Schep het gemengde gehakt in je cakevorm. Dek de vorm af met aluminiumfolie.
  • Zet de cakevorm in de braadslee. Giet kokend water in de braadslee tot het niveau dat de cakevorm tot halverwege onderstaat. Schuif dit hele gevaarte voorzichtig in de oven en bak de meatloaf 1 uur en 15 minuten.
  • Haal alles voorzichtig uit de oven. Til de cakevorm uit de braadslee en laat helemaal afkoelen. Stort de meatloaf op een werkplank of haal hem voorzichtig uit de cakevorm. Let op: er zal braadvocht zijn. Verplaats hem vervolgens naar een serveerschaal.
  • Bestrijk de bovenkant met creme fraiche. Rasp de tomaat grof op een blokrasp. Strooi de wat vastere onderdelen van de tomaterasp over de creme fraiche. Dan tot slot garneren met de oregano een beetje zeezout. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    april 10, 2020

    Restjes…. hahahahaha
    Fijne Pasen & dikke kus, Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      april 10, 2020

      He lieve Blogfee – theoretisch is dat toch echt mogelijk. Voor jullie ook vrolijk Pasen. Dikke zoen terug

Leave a Comment