Onze Franse Keuken

Zuurkool salade met appel, karwijzaad en dille

zuurkoolsalade

Bijgerecht, Salades | maart 2, 2020 | By

Zuurkool salade met appel, karwijzaad en dille. Je denkt er misschien niet zo snel aan om gekookte zuurkool als basis te gebruiken voor een salade. Toch tover je het, door toevoeging van slechts enkele ingrediënten, om tot een fijn bijgerecht. Deze salade draai je in een paar minuten in elkaar. Het hoeft ook niet altijd ingewikkeld te zijn toch?! Als het maar lekker is.

De combinatie van appel en karwijzaad heb ik al vaker gebruikt. Kijk maar eens naar mijn ‘Geroosterde bloemkool salade met appel‘. Ik neem voor deze zuurkool salade met appel in Riesling gekookte zuurkool. Die is heerlijk zacht van smaak. Het echte ‘zure’ moet weg zijn, want anders is deze salade te uitgesproken.

zuurkool salade met appel

Ik heb dit recept van Nigella. Het komt uit haar kookboek ‘Bij mij aan tafel‘. Als echte Nigella fan laat ik mij uiteraard regelmatig inspireren door recepten uit haar boeken. Zoals bijvoorbeeld mijn ‘Snelle appeltaart met havermout‘. Aan het recept van deze salade heb ik overigens maar weinig veranderd. Ik gebruik alleen veel meer dille dan Nigella. Ik merkte dat ik best wat ervan nodig had, voordat ik het terugproefde.

Je kunt deze salade heel goed neerzetten bij een buffet. Hij past trouwens ook heel goed bij varkens en kalfsvlees. Zo serveerde ik hem laatst bij mijn ‘varkensvlees met venkelzaad en roomsaus’ gerecht waar ik afgelopen ….over schreef. Aanrader.

zuurkool salade met appel en dille

Zuurkool salade met appel, karwijzaad en dille

Een heerlijk bijgerecht. Zeer geschikt bij varkensvlees
Voorbereidingstijd5 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: zuurkool salade met appel
Porties: 4
Auteur: Nigella Lawson

Ingrediënten

  • 150 gram gekookte zuurkool in Riesling (of andere witte wijn), afgekoeld en uitgelekt
  • 1 Gala appel
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1/8 theelepel kruidnagelpoeder
  • 3 eetlepels verse dille fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

  • Doe de uitgelekte koude gekookte zuurkool in een slakom.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne kleine blokjes en voeg toe.
  • Voeg karwijzaad, kruidnagelpoeder, fijngehakte dille en een snuf zout toe. Giet de olijfolie erover en geef een flinke draai aan de pepermolen boven de kom. Hussel alles goed door elkaar en stort op een serveerschaal. Klaar (zeg nou zelf – zo gepiept, toch?!). Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress