Onze Franse Keuken

Rode linzensoep met kerrie en kokos

rode linzensoep

Soepen | maart 13, 2020 | By

Rode linzensoep met kerrie en kokos. Dit is echt een heerlijke soep in de categorie gezond comfort food. Daar hebben we nu wel even behoefte aan. Ik had deze blogpost al klaarstaan als suggestie voor de week zonder vlees. Alleen voelt het, door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen, wat vreemd om alleen maar iets over een recept te vertellen. Dus heb ik mijn oorspronkelijke tekst gewist en de blogpost herschreven….

Ik kom net terug van boodschappen doen. Ook hier op het Franse platteland is men aan het hamsteren. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik me er zelf ook schuldig aan maak. Nou hebben wij altijd al een goed gevulde voorraadkast. Toch kon ik het niet laten om extra wc-papier en broodbeleg in te slaan. Niet zozeer omdat ik bang ben dat dingen opraken. Eerder, dat we dan de komende dagen echt thuis kunnen blijven.

Marie is vandaag nog wel naar school. Annick hebben we thuisgehouden, want die is verkouden. Emmanuel Macron heeft gisterenavond aangekondigd, dat alle scholen en universiteiten vanaf komende maandag tot nader order gesloten zijn. Men wordt verzocht zich zo min mogelijk onnodig te verplaatsen. Bijeenkomsten en evenementen van meer dan 100 personen zijn afgelast. Personen ouder dan 70 wordt geadviseerd binnen te blijven.

De hele situatie zit me totaal niet lekker en ik ben onrustig.

Ik houd zowel de Nederlandse als de Franse nieuwssites dan ook nauwlettend in de gaten. Eigenlijk vind ik persoonlijk de columns van Ilja Pfeiffer over de toestanden in Italië het meest verontrustend. Vanmiddag haal ik Marie op van school en daarna komen wij voorlopig even niet van ons terrein. Better safe than sorry.

Tja, en dan na deze hele verhandeling weer over naar het recept. Ik heb geen bruggetje. Behalve dan, dat je deze rode linzensoep grotendeels maakt met lang houdbare ingrediënten. Wij hebben rode linzen, blikken tomatenblokjes en kokosmelk in ieder geval altijd standaard in huis.

Ik denk dat jullie binnenkort een aantal nieuwe bakrecepten op mijn blog kunnen verwachten. Een beetje bakken is prima tijdverdrijf en de meiden zijn altijd wel te paaien voor een taart.

Ik wens jullie allemaal veel sterkte toe. Let goed op jezelf.

rode linzensoep met kerrie en kokos

Rode linzensoep met kerrie en kokos

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: rode linzensoep
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 150 gram rode linzen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 10 gram geschilde verse gember (= +/- 2 eetlepels fijngesneden)
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 2 volle theelepels kerriepoeder
  • 5 takjes koriander
  • 1 blik tomatenblokjes = blik van 400 gram
  • 600 ml groentebouillon + 100 ml extra voor eventueel verdunnen
  • 1 blik kokosmelk = blik van 400 ml
  • zout en peper

Bereiding

  • Snijd de gember in zo klein mogelijke stukjes. Pluk de bladjes van de koriandertakjes en snijd de steeltjes zo klein mogelijk. Leg de blaadjes even apart.
  • Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de stukjes ui een minuut of vijf tot ze glazig zien. Voeg dan gember, knoflook en kerriepoeder toe en roer alles goed door elkaar. Bak 2 minuten.
  • Doe dan de linzen erbij en voeg de stukjes van de koriandertakjes toe. Giet de tomatenblokjes, groentebouillon en kokosmelk erbij. Roer alles goed door elkaar en geef een paar flinke draaien aan de pepermolen boven de pan. Breng het geheel aan de kook.
  • Draai zodra het geheel kookt, het vuur laag en laat alles 30 minuten pruttelen. Pureer vervolgens de helft van de soep. Dat geeft de lekkerste structuur. Uiteraard kan je hem ook helemaal pureren als je voorkeur uitgaat naar een gladde soep. Mocht hij wat te dik zijn geworden, dan kan je het geheel uiteraard verdunnen met wat extra groentebouillon en/of een beetje water. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in een kom en garneer met een beetje koriander. Bon appetit.

8 Comments

  1. Carmen

    maart 13, 2020 at 5:35 pm

    Heerlijk recept, soep staat te pruttelen!

    Reply
    • Lisette

      maart 13, 2020 at 5:42 pm

      Dank je wel Carmen – hoop dat het smaakt.

      Reply
  2. Con

    maart 13, 2020 at 10:01 pm

    Wat een lekker soepje!
    Hier in Duitsland is het hamsteren ook aan de gang. Ik ging vanavond boodschappen voor dit weekend doen, maar vrijwel alle groente en fruit was uitverkocht. En het wc papier natuurlijk. Ik heb nog wat zakken diepvries groente kunnen bemachtigen, want spruitjes uit een pot (ja die bestaan) gaat me toch te ver.
    Groetjes en blijf gezond!

    Reply
    • Lisette

      maart 13, 2020 at 10:16 pm

      Hi, ja wat een toestanden. Jullie ook sterkte in Duitsland.

      Reply
  3. nella dubbeldam

    maart 14, 2020 at 6:48 pm

    Dag Lisette, poosje geleden dat we elkaar gesproken hebben. Ik maak nog altijd recepten uit de eerste kookvakantie ever. Bevalt goed.
    Wat dat hamsteren betreft: ook hier zie je karretjes vol wc papier van het parkeerterrein rijden. Wonderlijk, immers, als het wc papier überhaupt op zou raken, heb je toch altijd wel een lege fles bij de hand? Ik ga morgen je linzensoep maken, eerst een beetje tuinieren en in het zonnetje zitten. De ingredieënten heb ik altijd wel in huis.
    groet,
    nella dubbeldam

    Reply
  4. Margriet Minten

    augustus 26, 2020 at 2:59 pm

    Wat een heerlijke soep.
    Ik heb er of kipfilets in gedaan. Een volwaardige maaltijdsoep.

    Reply
  5. Beatrix Dekkers Heezius

    februari 13, 2021 at 1:02 pm

    Heel lekker recept hoor, maar Frans is het niet……wel Thais en Ottolenghi…..

    Reply
    • Lisette

      februari 17, 2021 at 4:02 pm

      Hi Beatrix – klopt! Ik kook (en post) niet alleen maar Franse gerechten hier op mijn blog. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress