Onze Franse Keuken

Parelcouscous salade met oesterzwam en venkel

parelcouscous salade

Meatless, Vega | maart 10, 2020 | By

Parelcouscous salade met oesterzwam en venkel. Echt een salade voor deze nationale week zonder vlees. De oesterzwam zorgt door zijn vleesachtige structuur voor een beetje body. De venkel bak ik kort en blus ik daarna af met pastis. Het geheel wordt lekker fris door smaakmakers als verse basilicum en dragon azijn.

Ik ben dol op vlees en kip, maar ga steeds vaker voor een meatless dagje. Er zijn ook zoveel lekkere dingen te verzinnen met groente.

Speciaal voor deze actieweek heb ik een selectie gemaakt van mijn favoriete vleesloze gerechten. Iedere dag post ik één recept (foto met link) op social media. Ter inspiratie voor de deelnemers.

Het grappige is. Ik inspireer onverwacht ook mezelf. Die had ik even niet zien aankomen. Een mooie bonus. Na het plaatsen van mijn keuze van gisteren – de gepofte aardappel met champignons – kreeg ik er namelijk gelijk trek in. Dus dat hebben wij gisteren gegeten. In mijn instastories heb ik er een filmpje van geplaatst (vandaag (10/3) nog zichtbaar tot ongeveer 15h). Och, wat is hij lekker.

Deze parelcouscous salade is mijn keuze voor deze dinsdag. Ik maak hem regelmatig, maar had het recept nog niet op mijn blog staan. Dit is een mooie gelegenheid om daar gelijk verandering in te brengen.

Het is een heerlijke vegetarische maaltijdsalade. Lekker simpel, boordevol smaak en binnen een kwartier op tafel. Je kunt hem trouwens ook prima als bijgerecht serveren. Of als onderdeel van een (vegetarische) buffettafel. Bijvoorbeeld samen met, onder andere, de zuurkoolsalade en de hartige muffins met knolselderij en zoete aardappel.

Ben je nieuwsgierig naar mijn selectie voor deze week zonder vlees? Het is te volgen via mijn FACEBOOK en/of INSTAGRAM account. Ik zet de betreffende recepten uiteraard ook op mijn Pinterest. Ik heb er een speciaal MEATLESS bord voor gecreëerd.

De nationale week zonder vlees loopt van 9 tot 15 maart. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar de site van de organisatoren: week zonder vlees.

week zonder vlees

Parelcouscous salade met oesterzwam en venkel

Heerlijke vegetarische salade van parelcouscous met oesterzwam en venkel
Voorbereidingstijd15 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: parelcouscous salade
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 200 gram parelcouscous
 • 5 eetlepels olijfolie
 • 2 sjalotjes gesnipperd
 • 1 knol venkel in ringen gesneden
 • 200 gram oesterzwammen in grove stukken gesneden
 • 1 scheutje pastis
 • 1 lenteui in ringetjes gesneden
 • 10 gram verse basilicum
 • 2 eetlepels dragon azijn
 • zout en peper

Bereiding

 • Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing (bij mij is dat 10 minuten). Giet af en doe in een grote schaal.
 • Maak tijdens het koken van de couscous de andere onderdelen van de salade klaar: Verwarm 2 eetlepels van de olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de gesnipperde sjalot tot de stukjes mooi glazig zien – een minuut of 5.
 • Voeg dan de venkel en oesterzwam toe. Bestrooi royaal met zout en peper en roerbak een minuut of 5. Giet er dan een scheutje pastis bij en gaar nog even 2 minuten verder.
 • Voeg de lente ui toe en gaar ook dit nog even 2 minuten mee. Proef om te checken of de venkel mooi beetgaar is. Zo niet, gaar dan nog iets langer.
 • Doe de inhoud van de pan bij de parelcouscous in de slaschaal.
 • Hak de basilicum fijn en voeg toe. Giet de resterende 3 eetlepels olijfolie erbij en voeg ook de dragonazijn toe. Hussel alles goed door elkaar. Proef en breng goed op smaak met zout en peper. Je kunt deze salade gelijk serveren (lauwwarm dus), maar hij kan ook prima afgedekt in de koelkast worden bewaard en op een later tijdstip koud gegeten worden. Bon appetit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress