Onze Franse Keuken

Taart bakken met kinderen

taart bakken met kinderen

Desserts, Kidscuisine, Taart | februari 23, 2020 | By

Taart bakken met kinderen. Ik vind dat altijd een leuk projectje tijdens de schoolvakantie. Alleen is het vaak eerst best zoeken naar een handig recept. Niet alle taarten zijn even geschikt. Dan eindigt een enthousiast plan in één grote bende in de keuken. Been there, done that.

Gisteren maakte ik deze taart met de meiden en het was echt prima te doen. Geen al te moeilijke handelingen. Vandaar dat ik het recept vandaag even met jullie deel. Het is een homemade Napolitain. Een combinatie van vanille en chocolade cake met daartussen een laagje ganache. De bovenkant strijk je af met witte glazuur en hagelslag. Marie en Annick waren apetrots op hun mooie taart.

Dit recept komt uit het kookboek van één van de bekendste Franse youtube sterren: ‘Roxane’. Op haar kanaal ‘L’Atelier de Roxane‘ bakt ze samen met haar dochtertje Louane het ene zoete gerecht na het andere. Ze is een koningin in het ‘taart bakken met kinderen’. Uiteraard ontbreken de gebruikelijke ‘real-food versus gummy-food’ challenges niet. Onze meiden krijgen maar geen genoeg van de filmpjes.

Roxane heeft meer dan 3 miljoen abonnees.

Inmiddels is er ook heuse merchandise verkrijgbaar. Van agenda tot kookboek. Ze verkoopt ook unicorn onesies en t-shirts zag ik laatst op haar site. Dus ze gaat lekker.

Haar kookboek hebben we al een tijdje in huis. Marie heeft het van de kerstman gekregen. Dit laatste weekend van de voorjaarsvakantie leek mij nou een prima moment om er eens een recept uit te maken. Dat leverde helaas eerst even wat strijd op. De grote favoriet en één van de beroemdste recepten van Roxane – de ‘unicorn taart (zie cover kookboek)’ – viel af. Punt één, omdat die taart echt te bewerkelijk is om met de meiden te maken. Eerlijk gezegd zou ik hem zelfs niet eens proberen te maken als ik op mijn gemak in mijn uppie in de keuken sta. Punt twee, omdat ik de benodigde ingrediënten niet in huis had.

Uiteindelijk ging het tussen deze Napolitain en een chocolademousse met smarties.

De Napolitain won, maar daarbij moest wel de belofte worden gedaan dat ze de chocolademousse dan een volgende keer mogen maken. Nou vooruit…. Ik moet zeggen dat het samen bakken met de meiden steeds makkelijker gaat. Ze zijn natuurlijk ook weer een stukje ouder en groter en dat scheelt de wereld. De tijd van de ‘Kidscuisine‘ en de filmpjes, zoals bijvoorbeeld ‘Taart bakken met Kids’ , ligt alweer even achter ons. Zo schattig om terug te kijken. Vooral de ‘auditie’ van Annick aan het einde van de ‘taart bakken met kids’ video…SMELT…. Tegenwoordig gaat het er bij ons zo aan toe:

Eén ding viel tijdens het maken van dit recept wel gelijk op. De hoeveelheid ganache in het recept is wel héél ruim opgezet. Het is de bedoeling dat je tussen de vanille en de chocolade cake een dunne laag ganache smeert. Nou, met de hoeveelheid ganache uit het recept kan je makkelijk twee, of zelfs drie, taarten besmeren. Ik heb de ganache dan ook gehalveerd in het recept hieronder en dan is het dus eigenlijk nog te ruim, maar ach. Geen gebrek aan vrijwilligers om dat op te snoepen…..

Taart bakken met kinderen – homemade Napolitain

Een combinatie van vanille en chocolade cake met daartussen een laagje ganache. De bovenkant wordt afgestreken met witte glazuur en hagelslagjes.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: napolitain
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 6 eieren gesplitst
  • 165 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 150 gram bloem
  • 35 gram maizena
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 20 gram cacaopoeder ongezoet
  • klontje boter voor invetten cakevorm

Voor de ganache

  • 100 ml slagroom
  • 95 gram pure chocolade in ieder geval meer dan 55%, in kleine stukjes gehakt

Voor de glazuur

  • 3 eetlepels melk
  • 150 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels hagelslag

Bereiding

  • Maak eerst de ganache: Breng de slagroom aan de kook in een steelpannetje. Doe de chocolade in een kom en giet de warme slagroom eroverheen en klop hard met een garde totdat je een mooie gladde chocoladesaus hebt. Dek de kom af met huishoudfolie en zet een uur in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevormen in met een beetje boter. Klop de eidooiers met de suiker en de vanille extract in een kom met een handmixer tot een mooi lichtgeel mengsel. Voeg dan de bloem, maizena en bakpoeder toe en meng opnieuw. Let op: het mengt nu moeizaam en ziet eruit als een heel dik stug beslag, dat in je kloppers blijft hangen. Dat komt goed – no worries.
  • Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Voeg vervolgens vier volle eetlepels van het eischuim toe aan je stugge beslag en klop het met de handmixer goed door elkaar. Je merkt nu dat het beslag al wat minder stug wordt. Vervolgens zet je de handmixer uit. Vouw de rest van de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag (ik doe dit zelf – want dit is een handeling die voor jonge kinderen wat lastig is). Zorg dat het beslag mooi luchtig blijft. Dus niet te lang/onnodig door vouwen.
  • Doe nu 200 gram van dit beslag in een andere kom. Doe daar het cacaopoeder bij en vouw het voorzichtig – net zoals je met het eiwitschuim deed – door het beslag (ook deze handeling deed ik even zelf).
  • Giet het chocoladebeslag in de ene vorm en het vanillebeslag in de andere. Zet beide vormen in de oven. Je ziet dat je veel minder chocoladebeslag hebt dan vanille.
  • Haal de chocolade cake na 20 minuten uit de oven. Laat de vanillecake nog 10 minuten langer bakken. Haal dan de vanillecake uit de oven.
  • Snijd de vanillecake in twee plakken van gelijke dikte (haal de bovenkant eraf, want dat is waarschijnlijk een bolletje). Zorg dat je van de chocolade cake ook een laag snijdt van gelijke dikte.
  • Leg één laag vanillecake op een schaal. Smeer een laag ganache op de cake. Leg er vervolgens de laag chocoladecake op. Smeer de bovenkant van de chocoladecake in met een laagje ganache en dek af met de tweede laag vanillecake.
  • Maak de glazuur: roer de melk door de poedersuiker, tot je een witte pap hebt. Smeer de bovenkant van de taart in met een laag glazuur en strijk glad. Bestrooi met de hagelslag. Tada…enjoy!

2 Comments

  1. Marc Dufraing

    februari 24, 2020 at 7:39 am

    lijkt me best lekker en inderdaad te doen met de kinderen – moet in 3. de eiwitten niet geklopt worden in plaats van de eidooiers????

    Reply
    • Lisette

      februari 24, 2020 at 12:48 pm

      Hi Marc – Ja! Je hebt helemaal gelijk – bedankt voor het goede opletten – ik heb het gelijk aangepast. Groetjes Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress