Crêpe Normande

Vandaag is het ‘La Chandeleur’, of zoals onze meiden het noemen ‘Crêpes dag’. Op deze dag bakt men hier in Frankrijk namelijk sinds jaar en dag crêpes. Wij doen uiteraard vrolijk mee en ik vind het een mooie gelegenheid om het recept van het minder bekende broertje van de Crèpe Suzette eens op mijn blog te zetten: de Crêpe Normande.
‘La Chandeleur’ is een christelijke traditie, die in het Nederlands bekend is onder de naam ‘Maria Lichtmis’. Het feest vindt 40 dagen na Kerstmis plaats. Ik moest even op wikipedia checken, wat het nou ook alweer precies inhoudt, want ik heb de achtergrond van de mij minder bekende Christelijke feestdagen niet paraat.
Maria Lichtmis is de herdenking van de “Opdracht of Presentatie van de Heer in de Tempel “, waarbij Jezus, zoals elk eerstgeboren joods jongetje,wordt opgedragen aan God – aldus WIKIPEDIA
Wat een crêpe Normande is, kan ik je dan weer wel haarfijn uitleggen. Dat is namelijk een flinterdun Frans pannenkoekje, gevuld met in Calvados en kaneel gekarameliseerde schijfjes appel, een romige gezouten karamelsaus, een bolletje vanille ijs en slagroom. Need I say more?
Ik bak zelf overigens zelden (lees: bijna nooit) crêpes. Arjan is daar namelijk een koning in. Hij bakt in het seizoen iedere zaterdag stapels prachtige super dunne pannenkoekjes voor de kinder table d’hôte bij ons op La Panacée.
Onze meiden zijn trouwens niet te paaien voor de Crêpe Normande. Okee, de slagroom en het ijs. Dat willen ze wel opsnoepen. Nee, zij hebben geen behoefte aan al dit soort toeters en bellen. Hun voorkeur gaat uit naar een Crêpe Nutella. Ook lekker. Iedereen blij.

Deze Crêpe Normande is mijn persoonlijke favoriet. Jaren geleden hij heeft bij mij de Crêpe Suzette van de troon gestoten. Ik moet wel eerlijk bekennen, dat ik dit gerecht tot mijn grote spijt bijna nooit (lees: zelden) eet. Het is namelijk echt mega-machtig. Een maaltijd op zich. Niet iets, dat ik even als toetje kies. Een crêpe Suzette is voor mij dan een betere optie. Dat kan ik net aan. Vandaag neem ik gewoon een Crêpe Normande als lunch. Kijk, dat is dan wel weer een héél goed idee. Hoef ik vanavond ook gelijk niet meer te eten vermoed ik.

Crêpe Normande
Ingrediënten
Voor de crêpes:
- 80 gram bloem
- 2 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1,5 eetlepel suiker
- 200 ml melk
- 30 gram roomboter gezouten, voor het bakken
Voor de vulling:
- 2 appels
- 1 klontje roomboter gezouten
- 1,5 theelepel kaneel
- 1 scheutje Calvados
Voor de gezouten karamel-roomsaus:
- 100 gram suiker
- 40 gram water
- 1,5 volle theelepel creme fraiche
- 1 snuf zeezout
Voor erbij:
- slagroom
- vanille ijs
Bereiding
- Maak eerst het beslag voor de crêpes. Klop bloem, eieren, zonnebloemolie, suiker en melk in een mengkom tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Wij gebruiken hiervoor vaak een staafmixer. Zet het beslag een halfuurtje weg in de koelkast.
- Bak de crêpes: smelt een klein klontje boter in een koekenpan en giet als deze gesmolten is een dun laagje beslag in de pan. Bak ze goudbruin, schuif ze op een warm bord en houd warm, terwijl je de andere crêpes maakt.
- Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de pitjes. Snijd de kwarten vervolgens in niet al te dunne plakjes.
- Smelt een klontje boter in een koekenpan en voeg de plakjes appel toe. Strooi de kaneel erover en bak de plakjes en minuut of 4 op halfhoog vuur. Giet dan een scheutje Calvados over de appels en bak de partjes tot ze gaar, maar nog wel stevig zijn.
- Maak de karamelsaus (let op: dit echt pas op het laatst doen). Doe de suiker en het water in een steelpan en laat op halfhoog vuur – zonder erin te roeren – warm worden totdat de bellen beginnen te verkleuren en mooi licht karamelbruin zien. Haal de pan van het vuur en voeg de creme fraiche toe – nu mag je wel roeren. Je ziet het borrelen en sissen – dat hoort. Pas op: HEET! Roer tot je een mooie gladde karamelsaus hebt. Voeg een snufje zeezout toe en roer nog even goed door..en nu snel de borden opmaken.
- Leg de crêpes op de borden en vouw ze op zijn Frans in een mooie driehoekige envelop. Vul met partjes appel en voeg bovenop een bolletje vanille ijs en een toef slagroom toe. Besprenkel met de warme karamelsaus. ENJOY!
Maja
februari 2, 2020 at 10:53 amSuper leuke recepten!!! Ben blij dat ik deze website bedekt heb!
Lisette
februari 2, 2020 at 10:59 amDank je wel Maja – leuk dat je me volgt.
Gerard van der Leeuw
februari 2, 2020 at 3:37 pmHa, ja, dit is lekker. Ga het maken. Ook in nederland overigens worden met Maria Lichtmis, vooral in het zuiden. nog alt veel pannenkoeken gegeten. Dat is zeker niet typisch Frans….
Lisette
februari 2, 2020 at 7:42 pmHi Gerard, ja dat is mij meer verteld vandaag. Ik wist helemaal niet, dat men in Nederland/België dan ook traditiegetrouw pannenkoeken eet. Weer wat geleerd :-).