Onze Franse keuken

Spruitjes met ingemaakte citroen en kaneel

Bijgerecht, Groentes, kerst | januari 17, 2020 | By

Spruitjes en citrus gaan goed samen. Het zuur van het citrusfruit biedt namelijk een mooie tegenhanger van het bittertje van de spruitjes. Ik merkte het al eerder bij mijn ‘spruitjes uit de oven met grapefruit ‘ en ook bij de ‘salade van rauwe spruitjes met citrusdressing‘. Deze versie van gekookte spruitjes met ingemaakte citroen en kaneel is wederom een bewijs van de kracht van deze smaakcombinatie.

Zoals ik al vaker heb verteld ben ik dol op spruitjes, alleen niet in een gekookte versie. Dat blijft een beetje een dingetje. Nigella haalde me met dit recept over om toch nog eens een poging te wagen. Ik kwam het gerecht tegen in haar boek ‘Bij mij aan tafel’.

Je begint met een mooie basis van prei, ingemaakte citroen, knoflook en kaneel. Geloof me, je keuken begint heerlijk te ruiken in deze fase. Dan gaan de gehalveerde spruitjes erbij. Een klein laagje water toevoegen en beetgaar stoven. Je stooft ze dus kort (slechts 5 tot 8 minuten afhankelijk van de grootte).

Voor mij persoonlijk is deze gestoofde versie op alle vlakken geslaagd. Door de korte kooktijd voorkom je namelijk dat ze te bitter worden. Bovendien zorgen de krachtige tegenhangers, citrus en kaneel ervoor, dat je slechts een aangenaam, maar kenmerkend, bittertje overhoudt. Je elimineert de bittere smaak niet helemaal. Dat is ook niet de bedoeling, want je bent per slot van rekening spruitjes aan het bereiden. Dat moet je wel kunnen blijven proeven natuurlijk.

De granaatappelpitten maken er vooral een feestelijk gerecht van, maar je zou ze prima weg kunnen laten. Ik heb dit gerecht ook wel eens zonder gemaakt. Ook lekker.

Spruitjes met ingemaakte citroen

Spruitjes met ingemaakte citroen en kaneel
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd10 min
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: spruitjes
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 2 eetlepel olijfolie
  • 25 gram roomboter gezouten
  • 90 gram prei in dunne ringen gesneden
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1/2 gekonfijte citroen = 40 gram, fijngehakt
  • 3/4 theelepel kaneel
  • 500 gram spruitjes schoongemaakt, en verticaal doormidden gesneden
  • 1 1/2 theelepel grof zeezout
  • 125 ml kokend water
  • 1 eetlepel granaatappelpitten
  • 1 eetlepel bladpeterselie fijngehakt

Bereiding

  • Verwarm de boter en olijfolie in een pan met deksel en bak de prei 5 minuten op matig vuur, totdat de prei mooi zacht is.
  • Voeg de gehakte knoflook en fijngehakte citroen toe en roer goed door elkaar. Voeg ook de kaneel toe.
  • Doe de spruitjes erbij en roer alles goed door elkaar. Strooi er 1 theelepel zeezout over en voeg het water toe. Bak de spruitjes met de deksel op de pan op matig vuur tot ze beetgaar zijn. Dit hangt uiteraard af van de grootte van de spruitjes, maar hou 5 tot 8 minuten aan. Proef gewoon na 5 minuten en indien nodig nog een paar minuten extra.
  • Roer de fijngehakte peterselie erdoor en schep de spruitjes op een platte schaal. Bestrooi met de resterende 1/2 theelepel zout en de granaatappelpitten. Enjoy!

Comments

  1. Leave a Reply

    Dick Nieuweboer
    december 24, 2020

    Bij gerecht spruitjes met ingemaakte citroen gaat het dan om de zoute ingelegde citroen of de zoete geconfijte?

    • Leave a Reply

      Lisette
      januari 12, 2021

      Hi Dick, het gaat om zoute ingelegde citroen. groetjes, Lisette

Leave a Comment