Franse uientaart

Franse uientaart. Dit is nou echt zo’n taart, die je gewoon een keertje moet proberen. Ik heb hem gelijk een plekje gegeven op mijn ‘Franse Klassiekers‘ receptenlijst. Het fijne is. Hij heeft geen zware vulling met ei, room en/of kaas. Dat is wat hartige taarten en quiches over het algemeen zo machtig maakt, vind ik. Deze versie is eigenlijk gewoon een laag gekarameliseerde ui op een bladerdeeg bodem. That’s it. Oh, en niet te vergeten: de ‘secret trick’….
Okee, en wat is die ‘secret trick’ dan ? Nou, smeer de bladerdeegbodem in met een dun laagje Franse mosterd. Dat geeft deze simpele taart nou net even dat kleine beetje extra.

Deze Franse uientaart is echt heel eenvoudig te maken. Geloof je me niet? Nou kijk dan maar eens naar mijn video.Video? Jazeker, er is een wonder geschiet. Vorig jaar heb ik helaas géén enkele kookvideo gemaakt. De video van onze kookvakantie en de Drone video van ons vakantie domein La Panacée tel ik dan even niet mee. Die zijn wel heel gaaf geworden, maar daarop zie je mij natuurlijk geen recept bereiden.
Nu pak ik het filmen weer op, want ik vind het een leuke aanvulling op het bedenken en schrijven van recepten. Het maken van de video is moeilijker en kost meer tijd dan deze taart in elkaar draaien kan ik je vertellen. Het is echt weer even wennen aan het hele gebeuren. Koken en tegelijkertijd een samenhangend verhaal op beeld vertellen is best lastig.
‘Bare with me’. Mijn video’s worden gaandeweg hopelijk steeds een stukje beter (lees: minder gênant met alle gebruikelijke opname/edit fouten). Ik zie het als een leuk creatief leerproces. Mocht je mijn toekomstige video’s en mijn ontwikkeling in ‘video-skills’ willen volgen, vergeet je dan vooral niet even te abonneren om mijn Youtube-kanaal via de rode abonneer-button en/of de video een like te geven. Daarmee help je mij en geef je mij een mooie boost om vooral meer video’s te maken. Alvast bedankt!
Ook lekker – Brokkel een beetje blauwe kaas over taart voordat je hem in de oven schuift..

Franse Uientaart
Ingrediënten
- 1 kg uien verschillende soorten
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram spekblokjes gerookt
- 1 eetlepel tijm gedroogd
- zeezout & versgemalen peper
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 2 eetlepels honing vloeibaar
- 1 pak/rol bladerdeeg
- 2 theelepels Franse mosterd volle
Bereiding
- Schil de uien en snijd in plakjes/ringen.
- Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de spekblokjes toe. Bak even een minuut of 3 op middenhoog vuur en voeg dan de uienringen toe.
- Voeg de tijm toe en royaal zout en peper. Laat de uienringen in 10 minuten rustig mooi goudbruin kleuren. Zet je vuur niet te hoog en roer regelmatig.
- Voeg de balsamico azijn en de honing toe en bak alles al roerend nog 3 minuten.
- Haal de pan van het vuur en laat het uienmengsel even een kwartier afkoelen. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 graden.
- Bedek de bodem van de taartvorm met bladerdeeg (ik gebruik een vlaaivorm van 26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem.
- Smeer de bodem in met ongeveer 2 volle theelepels franse mosterd.
- Schep het uienmengsel op de bodem en strijk het mooi glad. Schuif de taart in de oven en bak hem 20 ( à 25) minuten mooi goudbruin. Bon appetit
Maaike Sterk gerretsen
februari 1, 2020 at 10:00 amHey lisette, gister de uientaart gemaakt. zo klaar. ?Ingrediënten zijn altijd in huis. Bakken maar, heeerlijk. Groetjes en dikke kus voor alle vier. Keep in touch maaike?
Lisette
februari 1, 2020 at 12:05 pmHi Maaike, wat leuk dat je hem gelijk gemaakt hebt….en dat hij smaakte. Dikke kus voor jullie
mien meulenberg
februari 6, 2020 at 9:50 amHet doet me een beetje denken aan flamkuchen.
ga het beslist proberen
Frenk
februari 11, 2020 at 4:16 pmUientaart gemaakt en wij vonden deze wel een beetje machtig maar met een frisse salade erbij was het goed te doen…..en natuurlijk een glas wijn !!
Janny Vermaat
maart 22, 2020 at 2:51 pmWij hebben deze taart gisteren gemaakt en vonden hem erg lekker
Lisette
maart 23, 2020 at 7:35 amFijn dat het gesmaakt heeft Janny. Groetjes uit Frankrijk
Nathalie Piersma
november 28, 2020 at 4:52 pmDe taart staat nu in de oven het ruikt zalig
Rob Verwer
december 5, 2020 at 8:17 pmMet champignons en feta in plaats van spekjes is t ook nog VEGA en lekker…
Lisette
december 16, 2020 at 2:57 pmGoed idee Rob – klinkt inderdaad als een lekkere Vega variant.
Els
mei 29, 2023 at 10:11 amIk maak deze taart al drie jaar wanneer we thuis in Frankrijk zijn, maar ook thuis in Maastricht. Hij us altijd heerlijk! Een geweldige traktatie als er gasten zijn, maar ook zomaar voor onszelf. Heerlijk!!!