Onze Franse keuken

Franse uientaart

franse uientaart

Franse klassieker, Quiches | januari 31, 2020 | By

Franse uientaart. Dit is nou echt zo’n taart, die je gewoon een keertje moet proberen. Ik heb hem gelijk een plekje gegeven op mijn ‘Franse Klassiekers‘ receptenlijst. Het fijne is. Hij heeft geen zware vulling met ei, room en/of kaas. Dat is wat hartige taarten en quiches over het algemeen zo machtig maakt, vind ik. Deze versie is eigenlijk gewoon een laag gekarameliseerde ui op een bladerdeeg bodem. That’s it. Oh, en niet te vergeten: de ‘secret trick’….

Okee, en wat is die ‘secret trick’ dan ? Nou, smeer de bladerdeegbodem in met een dun laagje Franse mosterd. Dat geeft deze simpele taart nou net even dat kleine beetje extra.

Deze Franse uientaart is echt heel eenvoudig te maken. Geloof je me niet? Nou kijk dan maar eens naar mijn video.Video? Jazeker, er is een wonder geschiet. Vorig jaar heb ik helaas géén enkele kookvideo gemaakt. De video van onze kookvakantie en de Drone video van ons vakantie domein La Panacée tel ik dan even niet mee. Die zijn wel heel gaaf geworden, maar daarop zie je mij natuurlijk geen recept bereiden.

Nu pak ik het filmen weer op, want ik vind het een leuke aanvulling op het bedenken en schrijven van recepten. Het maken van de video is moeilijker en kost meer tijd dan deze taart in elkaar draaien kan ik je vertellen. Het is echt weer even wennen aan het hele gebeuren. Koken en tegelijkertijd een samenhangend verhaal op beeld vertellen is best lastig.

‘Bare with me’. Mijn video’s worden gaandeweg hopelijk steeds een stukje beter (lees: minder gênant met alle gebruikelijke opname/edit fouten). Ik zie het als een leuk creatief leerproces. Mocht je mijn toekomstige video’s en mijn ontwikkeling in ‘video-skills’ willen volgen, vergeet je dan vooral niet even te abonneren om mijn Youtube-kanaal via de rode abonneer-button en/of de video een like te geven. Daarmee help je mij en geef je mij een mooie boost om vooral meer video’s te maken. Alvast bedankt!

Ook lekker – Brokkel een beetje blauwe kaas over taart voordat je hem in de oven schuift..

Franse Uientaart

Franse Uientaart
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd20 min
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: Franse uientaart
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 kg uien verschillende soorten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gram spekblokjes gerookt
  • 1 eetlepel tijm gedroogd
  • zeezout & versgemalen peper
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 2 eetlepels honing vloeibaar
  • 1 pak/rol bladerdeeg
  • 2 theelepels Franse mosterd volle

Bereiding

  • Schil de uien en snijd in plakjes/ringen.
  • Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan en voeg de spekblokjes toe. Bak even een minuut of 3 op middenhoog vuur en voeg dan de uienringen toe.
  • Voeg de tijm toe en royaal zout en peper. Laat de uienringen in 10 minuten rustig mooi goudbruin kleuren. Zet je vuur niet te hoog en roer regelmatig.
  • Voeg de balsamico azijn en de honing toe en bak alles al roerend nog 3 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en laat het uienmengsel even een kwartier afkoelen. Verwarm in de tussentijd je oven voor op 180 graden.
  • Bedek de bodem van de taartvorm met bladerdeeg (ik gebruik een vlaaivorm van 26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Smeer de bodem in met ongeveer 2 volle theelepels franse mosterd.
  • Schep het uienmengsel op de bodem en strijk het mooi glad. Schuif de taart in de oven en bak hem 20 ( à 25) minuten mooi goudbruin. Bon appetit

Comments

  1. Leave a Reply

    Maaike Sterk gerretsen
    februari 1, 2020

    Hey lisette, gister de uientaart gemaakt. zo klaar. ?Ingrediënten zijn altijd in huis. Bakken maar, heeerlijk. Groetjes en dikke kus voor alle vier. Keep in touch maaike?

    • Leave a Reply

      Lisette
      februari 1, 2020

      Hi Maaike, wat leuk dat je hem gelijk gemaakt hebt….en dat hij smaakte. Dikke kus voor jullie

  2. Leave a Reply

    mien meulenberg
    februari 6, 2020

    Het doet me een beetje denken aan flamkuchen.
    ga het beslist proberen

  3. Leave a Reply

    Frenk
    februari 11, 2020

    Uientaart gemaakt en wij vonden deze wel een beetje machtig maar met een frisse salade erbij was het goed te doen…..en natuurlijk een glas wijn !!

  4. Leave a Reply

    Janny Vermaat
    maart 22, 2020

    Wij hebben deze taart gisteren gemaakt en vonden hem erg lekker

    • Leave a Reply

      Lisette
      maart 23, 2020

      Fijn dat het gesmaakt heeft Janny. Groetjes uit Frankrijk

  5. Leave a Reply

    Nathalie Piersma
    november 28, 2020

    De taart staat nu in de oven het ruikt zalig

  6. Leave a Reply

    Rob Verwer
    december 5, 2020

    Met champignons en feta in plaats van spekjes is t ook nog VEGA en lekker…

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 16, 2020

      Goed idee Rob – klinkt inderdaad als een lekkere Vega variant.

Leave a Comment