Onze Franse Keuken

Courgettesoep met ingemaakte citroen

courgettesoep met ingemaakte citroen

Soepen | januari 13, 2020 | By

Het is koud en mistig vandaag. Echt winterweer. Op dit soort dagen maak ik graag voor de lunch een fijn soepje. Even iets warms. Ik pak gewoon wat groente uit de groentela en draai snel iets in elkaar. Lekker laten pruttelen in een beetje bouillon en hup, de staafmixer erin. Gemak dient de mens.

Om wat variatie aan te brengen in mijn soepen experimenteer ik graag met smaakmakers. Een simpele wisseling van kruiden en specerijen levert gelijk weer een hele andere soep op. Dat blijf ik iets magisch vinden en daarom ben ik ook zo dol op koken denk ik. Kleine ontdekkingen leiden tot mooie nieuwe gerechten. Zoals bijvoorbeeld mijn nieuwste verzinsel: Deze heerlijke courgettesoep met ingemaakte citroen.

We hebben ingemaakte citroen, oftewel gekonfijte citroen, eigenlijk standaard in huis. Ik maak het zelf, of koop een pot in de winkel. Net hoe het uitkomt. Zelf citroen inmaken is een heel makkelijk klusje, maar je moet de pot vervolgens minimaal drie weken laten trekken voor gebruik. Tja, en ik denk nou eenmaal niet altijd vooruit. Soms is mijn eigen voorraad op en dan moet ik het dus gewoon kopen. Ook prima.

Je verwerkt ingemaakte citroen met schil en al in je gerechten. De citroen wordt tijdens het inmaken namelijk gepekeld en daardoor wordt de schil zacht. Het proces zwakt ook de uitgesproken citrussmaak behoorlijk af. Het zorgt het eigenlijk vooral voor een subtiel friszuur accent. Het wordt in fijngehakte of kleingesneden vorm veel gebruikt in stoofschotels en is heerlijk bij vis.

Voor deze soep laat ik een partje ingemaakte citroen samen met de courgetteblokjes lekker pruttelen in groentebouillon. Vervolgens pureer ik alles met een staafmixer tot een mooie gladde soep. De citroen geeft een vleugje citrus mee, maar is absoluut niet overheersend.

courgettesoep

Dit is een hele pure en dunne soep, want ik voeg geen bindmiddelen als bijvoorbeeld aardappel of roux toe. Doe je dat wel, dan krijg je een volle gebonden soep. Wie weet doe ik dat de volgende keer. Voor nu vind ik dit een prima lunchsoepje.

Van de week heb ik nog een leuk gerecht met ingemaakte citroen voor jullie. Ik had immers nog driekwart citroen over en wilde daar ook iets mee doen…..The MAGIC continues…….

Courgettesoep met ingemaakte citroen

Een heerlijke courgettesoep met een vleugje citrus
Bereidingstijd20 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: courgettesoep
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 2 courgettes =600 gram
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/4 ingemaakte citroen =40 gram
  • zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel pompoenpitten/geschaafde amandelen desgewenst: ter garnering

Bereiding

  • Snijd de courgettes in blokjes. Snijd het partje citroen doormidden.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm de olie in een soeppan en voeg de ui toe. Fruit de ui tot de stukjes mooi glazig zien (een minuut of 6).
  • Voeg dan de knoflook toe en bak de knoflook een minuut mee.
  • Doe de courgetteblokjes en citroen in de pan en giet de groentebouillon erbij. Breng het geheel aan de kook. Draai dan het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat de soep 20 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep met een staafmixer, tot hij mooi glad is en breng dan op smaak door royaal zout en versgemalen peper toe te voegen. Bon appetit

2 Comments

  1. Marc Dufraing

    januari 14, 2020 at 9:07 am

    Even n vraagje – is je “ingemaakte citroen” hetzelfde als je ‘gekonfijte citroen” (recept dat ik ook op je site vindt?

    Reply
    • Lisette

      januari 14, 2020 at 2:20 pm

      Hi Marc, ja dat is precies hetzelfde. Als je het zelf maakt, moet je alleen even rekening houden met de wachttijd. Zelfgemaakte “ingemaakte, oftewel gekonfijte citroen” moet je minimaal drie weken op de voorraadkastplank laten staan, voordat je het kunt gebruiken. Groet, Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress