Onze Franse Keuken

Kerst voorgerecht 10 x VIS

Kerstvoorgerecht 10 x vis

kerst, Uncategorized | december 18, 2019 | By

Dit jaar doe ik het in de aanloop naar kerst eens anders op mijn blog. Ik heb een aantal inspiratielijstjes voor jullie opgesteld. Op die manier hoop ik de zoektocht naar gerechten voor je kerstdiner wat makkelijker te maken.

Dus ben je op zoek naar inspiratie, hou dan mijn blog in de gaten. Vanaf vandaag tot en met zaterdag 21 december verschijnt er namelijk iedere dag een nieuwe lijst. Vier lijsten in het totaal dus. Wie weet zit er iets tussen voor je.

Vandaag de kick-off: Ik heb tien feestelijke voorgerechten met vis voor je geselecteerd van mijn blog. Van een romige bisque tot een frisse waterkerssalade met gegrilde coquilles.

Bisque van garnalen

Bisqueamuse.jpg

Bisque, oftewel schaaldierensoep, is heel makkelijk zelf te maken. Een ideale manier om de schalen, oftewel het ‘afval’ na het pellen van schaaldieren, te benutten. Ik ben dol op grote garnalen (crevettes). Die koop ik ongepeld en na het schoonmaakklusje maak ik een heerlijke bisque van de schalen en koppen. Vanwege de volle en uitgesproken smaak vind ik bisque zelf het lekkerst in kleine hoeveelheden. Een ideaal kerst amusesoepje dus.

Torentje van krab en avocado

Een torentje van krab en avocado. Je krijgt de plakken avocado alleen zo mooi gelijkmatig gesneden met een mandoline. Je snijdt dan gewoon door de pit heen en die verwijder je achteraf (net als de schil overigens) . Zoals met alle gerechten, waar je avocado in verwerkt, moet je het wel snel opdienen om te dat hij verkleurd. De krabvulling kan je wel heel goed al van tevoren bereiden. Dus zorg gewoon dat alles klaarstaat en dan heb je dit gerecht in een paar minuten gemaakt. Super simpel, heel puur, ziet er mooi uit en smaakt prima. Kortom, ideaal voor een kerstdiner.

Zalmrillette

Een rillette is eigenlijk een soort grove spread. Heerlijk op stokbrood of toastje. Rillettes zijn hier in de streek volop verkrijgbaar. De bekendste varianten, die met konijn en eend, haal ik vaak gewoon bij de supermarché. Deze visvariant maak ik zelf. Eigenlijk best eenvoudig en snel te maken. Je moet het vervolgens alleen een paar uurtjes koelen. In ons geval dus een nachtje.

Spicy garnalen met courgette spaghetti

Courgette spaghetti is leuk en niet alledaags. Ook nog eens makkelijk te maken. Je snijdt namelijk de courgette in de lengte op een mandoline in de ‘julienne’ stand. Wat grote garnalen schoonmaken en even bakken in een beetje knoflookolie en chilivlokken en dan haal je de courgettespaghetti even een minuutje of twee door de pan en klaar. Beetje dressing erover en hup aan tafel. 

Vissoep met Pastis

Om deze vissoep een speciaal Frans tintje te geven voeg ik wat Pastis toe. De uitgesproken peterselievinaigrette dient als smaakmaker. Voeg per kom een eetlepel toe. Het ziet er leuk uit en geeft een enorme ‘boost’ aan de visbouillon. Ik voeg wat voor het serveren nog wat mosseltjes toe, omdat ik dat er leuk uit vind zien – die kan je uiteraard ook weglaten. Gebruik stevige visfilet voor deze soep, als kabeljauw of leng. Let er goed op dat wel de graten verwijderd zijn.

Coquilles met avocado en mango

Coquilles met dille sinaasappel pesto op een bedje van avocado en mango. Een fijn licht voorgerecht voor het kerstdiner. Het ziet er niet alleen mooi uit op het bordje, het is ook lekker fris van smaak. Dit gerecht heb je binnen 10 minuten op tafel staan. De pesto kan je namelijk dagen van tevoren maken. Op de avond zelf snij je vlak voor het serveren (in verband met het verkleuren) de mango en avocado in plakjes, of blokjes, of kerststerren. Ik zou zeggen – leef je uit. Hou 2 coquilles per persoon aan en bak ze kort. Beetje pesto over het geheel en klaar….

Vitello Tonnato

Vitellotonnato2.jpg

Deze klassieker is zo’n typisch ‘altijd goed’ voorgerecht. Wij houden in onze La Panacée versie de tonijnsaus een beetje luchtig. De crème fraiche en het citroensap maken de saus lekker fris. We gebruiken weinig anjovis, omdat de smaak snel te overheersend kan worden. Je kunt eventueel extra anjovis als garnering toevoegen, zodat liefhebbers deze kunnen pakken. Ikzelf beperk het qua garnering tot wat kappertjes.

Prei-broccoli soep met coquilles

Coquilles.jpg

Een soepje is altijd een prima start van een diner. Ook ideaal qua voorbereiding, want de soep kan je een dag van tevoren maken. Om er een feestelijk tintje aan te geven roer je wat vissaus door de soep en garneer je hem met wat gegrilde coquilles. Zo tover je heel snel iets eenvoudigs om tot iets chics. Top toch? 

Krabcocktail met avocadomousse

krabcocktail

Een krabcocktail is altijd zo’n fijne crowd pleaser. Een toegankelijk fris en licht voorgerecht. Net weer even anders dan de standaard garnalencocktail. Ik hou hem simpel. Alleen wat frisse grapefruit en fijngehakte koriander erdoor. Voor de korianderhaters onder jullie, no worries, vervang het simpelweg door kervel of platte peterselie. Ook lekker. Het geheim van de avocadomousse zit hem in de toevoeging van een beetje Worchestersauce. Dat maakt nou net het verschil. Echt, probeer het maar eens. Maak de avocadomousse pas vlak voor het serveren. Dit in verband met het risico van verkleuren van de avocado. Kan prima, want dat is serieus hooguit twee minuten werk. 

Waterkerssalade met gegrilde coquilles

De basis van deze salade is waterkers, wat op zich best een uitgesproken smaak heeft. De combinatie met de crunchy aspergeslierten en roergebakken asperges en sugarsnaps maakt hem wat subtieler. Daardoor komt de zachte smaak van de coquilles en het friszure van de simpele vinaigrette ook mooi tot zijn recht.

Morgen heb ik een lijst voor jullie, die past bij de meest populaire post van mijn blog ‘zo bak je de perfecte eendeborst’ : 7 kerstgerechten met eendeborst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress