Kerst salade met geroosterde oesterzwam

Kerst salade met geroosterde oesterzwam. Tja, jullie komen er natuurlijk niet onderuit. Mijn nieuwste ontdekking ‘geroosterde oesterzwam‘ verdient zeker een plekje in mijn kerstreceptenlijst 2019. In deze salade met buffelmozzarella, groene tomaat en sugarsnaps komt hij prachtig tot zijn recht. De pittige Ottolenghi dressing maakt het helemaal af.
Gisteren schreef ik over de Donna Hay salade. Nou dit is dus een variant op die salade. De basis van buffermozzarella en groene tomaat hou ik in stand. De spruitjes laat ik weg en die vervang ik door wat sugarsnaps en geroosterde oesterzwam. De dressing is ook anders. Deze felrode versie is gebaseerd op een Ottolenghi saus.
De dressing maak je met onder andere geroosterde paprika (uit pot), verse gember, witte balsamico azijn en vissaus. Ik gebruik in mijn saus 1/2 rode peper. Even voor de beeldvorming. In de originele Ottolenghi versie gaan er 2 hele rode pepers door. Persoonlijk vind ik mijn variant pittig genoeg.
Morgen heb ik een recept een eenvoudig, maar lekker, kerst bijgerecht voor jullie.

Salade met geroosterde oesterzwam
Ingrediënten
- 2 125 gr buffelmozzarella's
- 2 groene tomaten
- 100 gram geroosterde oesterzwam zie mijn blogpost 'geroosterde oesterzwam'
- 50 gram sugarsnaps gekookt
Pittige Ottolenghi dressing
- 150 gram geroosterde paprika's uit pot, uitgelekt
- 1/2 rode peper zaadlijst verwijderd
- 1 theelepel verse gember geraspt
- 1 eetlepel suiker
- 50 ml witte balsamico azijn
- 2 eetlepels vissaus
- 1/2 teentje knoflook
- 1 limoen rasp + 2 eetlepels sap
- 100 ml tomatenstukjes uit blik
- zout en peper
Bereiding
- Zet een platte serveerschaal klaar. Scheur de buffelmozzarella in stukken en verdeel over de schaal.
- Snijd de tomaten ieder in acht partjes en verdeel over de salade. Verdeel ook de geroosterde oesterzwammen en sugarsnaps over de salade.
- Maak de dressing: Doe alle ingredienten voor de saus in een keukenmachine en meng tot ene mooie gladde saus. Proef en breng indien op smaak met extra suiker, zout, peper (en/of rode peper?!), limoensap. Sprenkel wat van de saus over de salade en serveer.
- Let op: je hebt maar een beetje van de saus nodig. Zet het restant afgedekt weg in de koelkast (enkele dagen houdbaar). Gebruik het bijvoorbeeld als dipsaus bij de borrel.