Onze Franse keuken

Kalfsvlees pakketjes met salie

kalfsvlees met salie

kerst, Vlees | december 13, 2019 | By

De grote zoektocht naar kerstrecepten is weer begonnen. De jaarlijks terugkerende piek qua bezoekers op mijn blog is natuurlijk altijd leuk. Ik vind het bijzonder vleiend, dat de gerechten zo aanspreken. Voor deze kerst heb ik uiteraard ook weer een aantal nieuwe vondsten, die je hopelijk wat inspiratie geven in aanloop naar de feestdagen. Om te beginnen deze pakketjes van kalfsvlees met salie. Zien er mooi uit toch? Een absolute crowdpleaser en weer eens wat anders dan een rollade.

Vaak is de eerste vraag bij de planning van het kerstdiner: Wat doen we met het hoofdgerecht? Vlees, vis of vegetarisch? Kies je voor de eerste optie, dan ben je er nog niet: Ga je voor wild of misschien iets van stoofvlees? Eendeborstfilet is ook altijd één van de grote favorieten, als ik mijn blogstatistieken bekijk.

Dit gerechtje valt in een hele andere categorie. Dit is eerder het niveau – we willen wel iets met vlees doen, maar niet teveel en vooral niet te moeilijk. Oh, en het moet er wel een beetje feestelijk uitzien als het even kan. Nou, als je iets zoekt in die lijn, dan is dit recept wellicht iets voor je.

Het zijn pakketjes van pancetta, gevuld met een gekruid kalfsgehakt. Je bekleed een ingevette muffinvorm bakplaat (of losse muffinvormpjes) met pancetta. Daar schep je een mengsel in van onder andere kalfsgehakt, geraspte appel, mosterd, salie en appelstroop. Je gaart de pakketjes 20 minuten in een voorverwarmde oven. Vervolgens stort je ze op een gewone bakplaat. Je bestrijkt de buitenkant nog even met een beetje appelstroop-siroop en dan zet je ze nog 5 minuten terug in de oven. Nou, dat is toch niet echt ingewikkeld te noemen.

Zet de pakketjes naast elkaar op een platte schaal en serveer ze met wat krokant gebakken salieblaadjes. Eén kleine kanttekening: Het zijn redelijk kleine porties vlees. Voor grote eters zou ik dus voor de zekerheid altijd een extra pakketje maken. Qua bijgerechten kan je werkelijk alle kanten op. Ideaal dus. Je kunt kiezen voor een klassieke aardappelgratin, maar de Franse groentetaart kan ook prima. Misschien zie je iets leuks in dit lijstje: 10x bijgerecht voor je kerstdiner.

Morgen heb ik een leuke feestelijke salade voor jullie. Die kan trouwens ook prima bij dit gerecht worden geserveerd.

kalfsvlees pakketje met salie

Kalfsvlees met salie

Pakketjes van kalfsvlees met salie uit de oven.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd30 min
Totale tijd40 min
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: kalfsvlees met salie
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter voor invetten muffin vormpjes
  • 400 gram kalfsgehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel fijngesneden verse salie + extra blaadjes voor garneren
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 75 gram geraspte appel Granny Smith
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 ei
  • 35 gram vers broodkruim ik rooster een witte boterham en hak hem in de keukenmachine tot grof kruim
  • 1/2 theelepel gemalen piment (all-spice)
  • zout en peper
  • 6 plakjes ronde pancetta

Voor de appelstroop-siroop

  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 eetlepels kokend water

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de muffinvorm bakplaat klaar (die van mij heeft 12 vakjes) of zet losse muffinvormpjes klaar. Zet ook een normale bakplaat klaar (zie 2e deel recept) Vet 6 vormpjes in met een beetje boter.
  • Doe het gehakt met de knoflook, salie, appelstroop, geraspte appel, mosterd, ei, broodkruim, piment en zout en peper in een kom en meng goed door elkaar. Ik doe dit met mijn handen. Ja, dat is een plakboel, maar op die manier meng je alles wel echt goed.
  • Bekleed de vormpjes met de pancetta. Schep vervolgens het gehakt in de vormpjes en druk goed aan.
  • Bak de pakketjes 20 minuten in de oven. Haal de bakplaat/vormpjes uit de oven. Je zult zien, dat er vocht langs de randen staat. Haal de pakketjes voorzichtig uit de vormpjes – let op HEET – en zet ze op hun kop naast elkaar op een bakplaat. Let op dat er niet veel bakvocht op de bakplaat terecht komt (of veeg het weg met keukenrol).
  • Verwarm in een steelpannetje al roerend de appelstroop los met het kokende water. Ik gebruik Rinse appelstroop en dat is altijd heel compact en door het te verwarmen met een beetje kokend water krijgt het de structuur van siroop.
  • Bestrijk de buitenkant van je pakketjes met de appelstroop-siroop en zet ze daarna nog 5 minuten in de oven. Verwarm, terwijl de pakketjes nog even in de oven staan wat olijfolie in een koekenpan en bak wat salieblaadjes aan beide kanten, tot ze mooi krokant zijn.
  • Haal de pakketjes uit de oven en zet ze op een serveerschaal. Garneer met de krokant gebakken salie en genieten maar. Oja, je hebt hier verder geen saus bij nodig, want de pakketjes zijn supersmeuig. Ik zou een schaaltje (grove) mosterd op tafel zetten voor de liefhebbers.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment