Onze Franse Keuken

Gestoofde Rode kool met cranberry’s

gestoofde rode kool

Bijgerecht, Groentes, kerst | december 16, 2019 | By

Gestoofde rode kool met cranberry’s. Op zoek naar een leuk bijgerecht voor de kerst? Ga voor dit heerlijke -geen omkijken naar- recept. Gewoon rustig laten stoven in de oven. Af en toe even roeren en that’s it.

De rode kool en de cranberry’s stoof je in appelsap. Ik voeg Vadouvan kruiden toe om het mengsel een mooi rokerig kaneel achtig smaakje mee te geven. Dat past heel goed bij het zoet-zure van de cranberry’s.  

Ik kwam door Nigella op het idee om verse cranberry’s toe te voegen aan de rode kool. In haar boek ‘Bij mij aan tafel’ stooft zij rode kool en cranberry’s in appelsap op het fornuis. Ik vind het zelf handiger om het in de oven te doen. Ik heb haar recept wel als basis genomen en gewoon wat dingen aangepast. Zo voeg ik rozijnen toe en gebruik ik Vadouvan kruiden om het geheel op smaak te brengen. Je kunt de benodigde verse cranberry’s in dit recept ook heel makkelijk vervangen door wat zelfgemaakte cranberrysaus. Dit is mijn versie:

Gestoofde rode kool met cranberry’s.

Ideaal bijgerecht voor de kerst. Rode kool met cranberry’s en Vadouvan kruiden gestoofd in appelsap.
Bereidingstijd2 uur
Gang: Side Dish
Keuken: French
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 400 gram rode kool grof gehakt
  • 1 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 250 gram verse cranberry’s of eventueel te vervangen door 250 gram cranberrysaus
  • 80 gram rozijnen
  • 700 ml appelsap
  • 2 theelepels Vadouvan kruiden
  • 2 theelepels zeezoutvlokken

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe alle ingrediënten in een grote afsluitbare ovenvaste pan/schaal. Roer alles door elkaar, dek de pan af (ik gebruik mijn Creuset pan voor dit gerecht) en schuif in de voorverwarmde oven.
  • Stoof de rode kool ongeveer 2 uur. Roer ieder half uur even door de kool. De kool blijft een beetje nattig. Dit is ook de bedoeling, want je serveert hem in een grote schaal als bijgerecht. Wil je deze rode kool nou gebruiken voor het opmaken van borden. Giet de rode kool dan af door een vergiet aan het einde van de stooftijd. Anders krijg je lelijke uitlopende sappen op je bord. Dat ziet er niet smakelijk uit. 

3 Comments

  1. wat zijn vadouvan kruiden?

    december 16, 2019 at 9:29 pm

    wat zijn vadouvan kruiden?

    Reply
    • Lisette

      december 16, 2019 at 10:28 pm

      Hi Hanneke, Vadouvan is een kruidenmengsel. Een Indiase curry met een Franse twist. Je kunt het in potjes kopen (bijvoorbeeld Jonnie Boer Vadouvan kruidenmix of Verstegen Vadouvan kruidenmix – verkrijgbaar bij Albert Heijn).

      Reply
  2. Helma

    januari 3, 2020 at 4:15 pm

    Wij hebben gisteren de rode kool gegeten, wat is die lekker zeg. Ook heel makkelijk klaar te maken. Echt een blijvertje. Dank!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress