Onze Franse keuken

Vijgen carpaccio

vijgencarpaccio

Vijgen carpaccio. Een heel eenvoudig gerechtje, dat er werkelijk prachtig uitziet. De combinatie met zachte geitenkaas en een crunchy kruim van ontbijtspek en walnoot is top. Een beetje balsamicostroop erover en klaar ben je.

Onze vijgenoogst is opvallend vroeg dit jaar. De boom hangt nu al vol paarse jongens. Normaal gesproken beginnen we pas in de loop van oktober met plukken. Door de extreem warme zomer is de natuur een beetje van slag en loopt het allemaal wat anders. Het doet overigens niets af aan de kwaliteit. Ze zijn even lekker als voorgaande jaren. De eerste kilo’s liggen inmiddels al in de vriezer. Daar maak ik straks na afloop van ons seizoen jam van. Dan heb ik de tijd voor dat soort klusjes. Verder probeer ik wat nieuwe recepten met vijg uit. Deze carpaccio is één van de geslaagde resultaten.

Het aparte bestanddeel in dit gerechtje vind ik zelf toch wel het ‘kruim’. Dat is een combinatie van ontbijtspek en walnoot. Je bakt drie plakjes ontbijtspek in een koekenpan en laat ze goed uitlekken op keukenpapier. Die hak je in een keukenmachine tot een grof kruim. Daarna hak je de gepelde walnoten op eenzelfde wijze grof. Het resultaat ziet er zo uit:

De balsamico stroop, die ik als dressing gebruik, is een oude bekende. Die heb ik ooit eens in een Ottolenghi recept ontdekt. Om precies te zijn – in deze salade van vijgen, zoete aardappel en geitenkaas.

Vijgen Carpaccio

Vijgen carpaccio met zachte geitenkaas en een crunchy kruim van ontbijtspek en walnoot.
Totale tijd10 min
Gang: Salad
Keuken: French
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 6 vijgen
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • 30 gram zachte geitenkaas
  • 4 walnoten gepeld
  • 1 plukje rucola
  • 1 à 2 eetlepel(s) balsamicostroop

Balsamicostroop

  • 40 ml balsamicoazijn
  • 20 gram suiker

Bereiding

  • Maak eerst de balsamicostroop: Doe de balsamicoazijn met de suiker in een kleine pan. Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes pruttelen tot het iets indikt. Haal de azijn van het vuur en laat afkoelen. Mocht de balsamicoazijn, eenmaal afgekoeld, te dik zijn dan kun je het verdunnen met een beetje water. Let op: je hebt maar een beetje van deze stroop nodig voor dit gerecht.
  • Maak dan het 'kruim'. Bak de plakjes ontbijtspek in een koekenpan, tot ze goed knapperig zijn. Laat de plakjes uitlekken op keukenpapier. Hak de ontbijtspek vervolgens tot grof kruim in een keukenmachine (zie foto in de blogpost). Hak daarna de gepelde walnoten op dezelfde wijze tot een grof kruim. Zet apart.
  • Snijd de vijgen in dunne plakjes. Leg ze op een bord. Leg er een plukje rucola op (in het midden).
  • Brokkel de geitenkaas boven het bord in een dunne lijn over de vijgen.
  • Verdeel het 'spek' en 'walnoten' kruim over de geitenkaas. Besprenkel die geitenkaasring vervolgens met een beetje balsamicostroop.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment