Salade met parelgort, garnalen en frisse avocado-yoghurt dressing

Mensen wat is het warm. Momenteel zitten wij hier midden in een ‘canicule’ – oftewel hittegolf. Het is nu 38 graden en morgen tikken we naar verwachting de 41 graden aan. Gelukkig hebben wij de mazzel, dat we een zwembad in de tuin hebben liggen. Wij kunnen dus, tussen de bedrijven door, even afkoelen. Tja, en wat eet je dan op dit soort dagen? Iets lichts in ieder geval. Als het zo warm is heb ik nooit zo’n trek. Deze salade met parelgort en garnalen vind ik dan echt ideaal. De avocado-yoghurt dressing maakt hem bovendien heerlijk fris.
De avocado-yoghurt dressing heb ik van Jamie Oliver. Ik vond hem in zijn kookboek ‘Superfood Family Classics’. Dat is overigens mijn minst favoriete boek van hem, maar daar hebben we het nu niet over. In dat boek maakt hij een aardappel salade met garnalen en deze dressing. De combinatie aardappel-garnaal spreekt mij niet zo aan. Dus bedacht ik deze variant met parelgort.
Zoals vorige week gezegd, krijgen jullie de komende tijd alleen maar eenvoudige snelle gerechten van me. Ik hou me aan mijn woord. Deze salade hoort namelijk helemaal thuis in die categorie. Het is een simpele combinatie van parelgort, ijsbergsla, doperwtjes, lente ui, rode paprika en pittige garnalen. Het pittige komt van de chilivlokken, die ik tijdens het bakken over de garnalen strooi. Zo lekker. Die truc heb je al vaker voorbij zien komen hier op mijn blog. Bijvoorbeeld in mijn recept ‘de perfecte pasta met spicy garnalen‘. Of wat dacht je van mijn ‘courgettenoedels met pecannotenpesto en pittige garnalen‘?
De dressing is ook in twee tellen in elkaar gedraaid. Een kwestie van een avocado schillen. Het vruchtvlees pureer je met yoghurt, citroensap en verse basilicum in een blender/keukenmachine tot een romig geheel. Even op smaak brengen met zout en peper en that’s it. Zelfs tijdens dit warme weer is dat klusje best te doen, toch?! Ik zou zeggen: Glas witte wijn erbij en genieten maar.

Salade met parelgort, garnalen en een avocado-yoghurt dressing
Ingrediënten
- 200 gram parelgort
- 75 gram doperwtjes diepvries
- 2 handen ijsbergsla
- 1/2 rode paprika
- 2 lente uitjes alleen het groen
- 1 eetlepel olijfolie
- 180 gram middelgrote garnalen (type crevettes) gepeld en darmkanaal verwijderd
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 1 avocado rijp
- 1 bakje yoghurt 125 gram
- 1 citroen
- 2 eetlepels verse basilicum grof gehakt
- zout en peper
Bereiding
- Kook de parelgort volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Giet af in een vergiet en spoel vervolgens af met koud water.
- Kook gelijktijdig ook de diepvriesdoperwtjes beetgaar. Spoel ook die daarna af met koud water.
- Zet een slaschaal klaar en bedek de bodem met ijsbergsla.
- Schep de parelgort erop en verdeel de doperwtjes over de parelgort.
- Snijd het groen van de lente ui in dunne ringen en de halve paprika in kleine blokjes. Verdeel de lente ui en paprika vervolgens ook over de parelgort.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Doe de garnalen in de pan en bak ze heel kort. Bestrooi ze met de chilivlokken. Verdeel de garnalen over de salade.
- Maak de dressing: Schil de avocado. Verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Doe het vruchtvlees in de blender en voeg de yoghurt toe. Doe het sap van de citroen erbij en twee eetlepels verse basilicum. Meng goed. Proef en breng goed op smaak met zout en versgemalen peper. Giet de dressing over de garnalen en serveer. Bon appetit.
F van Mierlo
juni 28, 2019 at 9:19 amtoppie !!!
Nell Nijssen
augustus 6, 2019 at 8:30 pmOpgeslagen! Het lijkt me heerlijk. En echt niet alleen tijdens een hittegolf.
Lisette
september 2, 2019 at 1:09 pmJa Nell, is ook Prima salade voor minder warme dagen.