Onze Franse keuken

Gevulde tomaatjes met maiscrème en salie

tomaten gevuld met maiscreme

Borrelhap | mei 22, 2019 | By

Dit is nou nog eens een leuke vondst. Al zeg ik het zelf. Ik was weer eens wat aan het experimenteren in de keuken. Onze met artisjokcrème gevulde tomaten waren daarbij het uitgangspunt. Op zoek naar alternatieven voor de vulling deed ik eens een gooi naar een maiscrème. Misschien een wat ongewone keuze, maar vooruit. Bij mais moet je oppassen, dat het niet weeïg wordt en dus moet er een krachtige smaakmaker bij. Salie blijkt een goede keus.

De maiscrème op zichzelf vind ik te zacht van smaak. Als vulling voor een tomaatje in ieder geval wat flauw. Dus moet je een uitgesproken kruid gebruiken om hem op te halen zonder dat het gaat overheersen.

De verhoudingen van dit recept had ik niet in één poging goed. Zo was de eerste versie te nat, de tweede te flauw en de derde kreeg net iets te veel boost van de salie. Dat is ook weer niet de bedoeling. De salie moet de geheel ophalen. Juist het zoete van de mais mooi benadrukken.

Over deze uiteindelijke versie ben ik heel tevreden. Een leuk alternatief voor de artisjokcrème vulling. Eerlijk gezegd vind ik deze variant er mooier uitzien. De gele crème steekt mooi af tegen dat rood. Zeg nou zelf: dat staat toch gaaf – op zo’n borrelplank.

tomaat gevuld met maiscreme en salie

tomaat gevuld met maiscreme en salie

een leuke borrelhap. Orginele smaakcombinatie en ziet er mooi uit.
Voorbereidingstijd10 min
Gang: Appetizer
Keuken: French
Trefwoord: maiscreme
Porties: 10
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 250 gram mais uit blik, uitgelekt
  • 2 eetlepels Saint Moret of andere roomkaas
  • 1 eetlepel creme fraiche
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 1/4 teentje knoflook geperst
  • 3 blaadjes salie fijngehakt
  • grof zeezout & versgemalen peper
  • 1 bak trostomaatjes één maatje groter dan kerstomaatjes

Bereiding

  • Pureer de maiskorrels met de Saint Moret, creme fraiche en azijn in de keukenmachine.
  • Pers het 1/4 teentje knoflook uit boven de kom (je hebt echt maar een heel klein beetje nodig) en voeg ook de fijngehakte salie toe. Meng nog even goed.  
  • Proef en breng op smaak met een flinke snuf grot zeezout en versgemalen peper. Nog even mengen. Dek de crème af en zet weg in de koelkast.
  • Snijd het kapje van de tomaatjes en hol ze uit. Zet ze ondersteboven op keukenpapier en laat ze goed uitlekken. Ik snijd trouwens ook een flinterdun reepje van de onderkant van de tomaat. Dit doe ik om ervoor te zorgen dat ze goed blijven staan. 
  • Vul de tomaatjes pas vlak voor het serveren met de maiscrème en dek ze af met het kapje van de tomaat. Zet de gevulde tomaten op een borrelplank en serveer. Enjoy!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment