Onze Franse Keuken

Brickdeeg borrelhapje met pastinaak en pruim

brickdeeg borrelhap met pastinaak

Borrelhap | mei 15, 2019 | By

Zoals beloofd heb ik vandaag iets hartigs voor jullie. Een brickdeeg borrelhapje. De vulling bestaat uit een romige pastinaakpuree met verse peterselie en stukjes gedroogde pruim.

Brickdeeg is heel geschikt voor het maken van borrelhapjes. Wel moet ik toegeven, dat ik dan vaak kies voor een makkelijke variant, te weten driehoekjes. Voor het recept van vandaag maak ik een soort kussentjes van het brickdeeg.

Ik pak het brickdeeg samen boven de vulling en knoop er vervolgens een ‘touwtje’ omheen van bieslook. Dat klinkt makkelijker dan het is. Bieslook is vrij fragiel en breekt verbazingwekkend rap. Om frustratie te voorkomen – been there, done that – heb ik de volgende oplossing voor je: Steek even twee cocktailprikkers in het pakketje, zodat alles goed bij elkaar gehouden wordt. Knoop er dan rustig, ik herhaal …rustig.. een bieslooktouwtje omheen.

bieslooktouwtje knopen

De vulling maak ik van pastinaak. Uiteraard eerst even schillen en in blokjes snijden. Dan koken en pureren. Voor het romige roer ik er wat St Môret doorheen. Ik breng het geheel op smaak met verse peterselie, stukjes gedroogde pruim en een beetje honing. Brickdeegpakketjes bouwen, tien minuten in de oven bakken en genieten maar.

binnenkant vulling brickdeeg pakketje

Brickdeeg borrelhapje met pastinaak en pruim

Een heerlijk brickdeeg borrelhapje. Gevuld met een romige pastinaakpuree met verse peterselie en stukjes gedroogde pruim (pruneaux d'Agen).
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Gang: Snack
Keuken: French
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 150 gram pastinaak geschild en in blokjes
  • zout
  • 50 gram St Moret of andere roomkaas
  • 2 eetlepels verse peterselie fijngehakt
  • 10 stuks pruimen uit Agen, in kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel honing
  • 1 pak brickdeegvellen bij mij zitten daar 12 ronde vellen in
  • olijfolie
  • bieslook

Bereiding

  • Breng water aan de kook. Voeg de pastinaakblokjes toe en een flinke snuf zout. Kook de blokjes 20 minuten. Giet ze daarna af en pureer de blokjes.
  • Roer de St Moret door de pastinaakpuree. Voeg de peterselie, stukjes pruim en honing toe en roer alles goed door elkaar. Proef en breng, indien nodig, op smaak met een beetje zout.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar, bedekt met bakpapier.
  • Leg een rond brickdeeg vel klaar. Snijd het doormidden. Besmeer het vel met een beetje olijfolie. Leg de vulling op het midden van één helft en pak het als een kussentje (zie foto blog) samen. Til het pakketje op en zet het op het midden van de andere deeghelft. Pak ook het deeg van deze tweede helft samen boven de vulling. Knoop de bovenkant nu vast met een bieslookstengel. Let op: om het jezelf makkelijk te maken adviseer ik om eerst de bovenkant vast te steken met één of twee cocktailprikkers.
  • Herhaal dit proces voor alle pakketjes en zet ze naast elkaar op de bakplaat. Bak de pakketjes 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Enjoy!

2 Comments

  1. Marjon

    mei 16, 2019 at 10:58 am

    Hallo Lisette, het ziet er fantastisch uit, je gebruikt vaak brickdeeg, ziet er ook luchtig uit in NL kom ik dat niet tegen in de supermarkt, heb je een idee waar het te verkrijgen is of waar het vergelijkbaar mee is?

    Reply
    • Lisette

      mei 18, 2019 at 4:14 pm

      Hi Marjon, ja het is best luchtig. Ik heb begrepen dat het in NL verkrijgbaar is in sommige Marrokkaanse winkels. Je kunt het eventueel vervangen door filodeeg, maar dat is uiteraard héél ander spul en geeft ook een andere structuur/smaak. Groetjes, Lisette

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress