Onze Franse keuken

Pasta taart met gehakt

pasta taart met gehakt

Pasta | april 10, 2019 | By

Nou, daar is hij dan. Mijn eerste recept van de nieuwe reeks ‘Onze Franse Keuken’ gerechten. Gelijk een hele leuke. Een taart van pasta met zoete aardappel, knolselderij, spinazie en gehakt.

Deze taart is geïnspireerd op een recept van Ottolenghi. Afgelopen zondag vertelde ik al over het Ottolenghi kookboekje, dat ik van mijn blogfee kreeg. Ik heb zijn versie een beetje omgebouwd. De originele Ottolenghi pastataart is namelijk vegetarisch. Daar loopt über-carnivoor Arjan echt niet warm voor. Dus voeg ik in mijn taart gehakt toe en laat ik de flespompoen achterwege. Die vervang ik door een combinatie van zoete aardappel en knolselderij.

pasta taart uit de oven

Pasta vormt, zoals de titel al doet vermoeden, dus de basis van deze taart. Lasagne vellen om precies te zijn. Je neemt gewoon kant en klare verse lasagne vellen uit het koelvak. Die scheur je in grove stukken en doe je in een grote kom. Niveau slaschaal. Daar doe je de rest van de ingrediënten bij en vervolgens hussel je alles goed door elkaar. Het goedje in een ingevette springvorm kieperen en goed aandrukken. Afdekken met alumiumfolie en dan 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Een half uurtje af laten koelen, een beetje fijngehakte peterselie erover en genieten maar.

Deze pasta taart met gehakt is een echte smaakbom. Precies zoals je gewend bent van Ottolenghi gerechten. Dat is hem natuurlijk wel toevertrouwd. Mijn gehakt versie kan de goedkeuring van Arjan wegdragen. Hij is ook heel makkelijk om te maken. Okee, toegegeven, hij moet wel vrij lang in de oven. Misschien niet zo handig voor een doordeweekse dag na het werk, maar wel een leuk kookprojectje voor het weekend.

Weer eens wat anders dan een klassieke lasagne. Qua structuur is hij bovendien lekker stevig. Je kunt er perfect mooie punten van snijden.

Fijne dag allemaal en tot volgende week woensdag!

Pasta taart met gehakt

Pasta taart met gehakt. Geinspireerd op een recept van Ottolenghi. Dit is mijn ‘niet-vegetarische versie met gehakt, zoete aardappel, knolselderij en spinazie.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd1 uur 30 min
Totale tijd1 uur 40 min
Gang: Main Course
Keuken: Italian
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 250 gram verse lasagnevellen uit het koelvak
  • 150 gram zoete aardappel
  • 100 gram knolselderij
  • 190 gram rundergehakt
  • 1 theelepel mosterd
  • zout
  • peper
  • 4 eetlepels olijfolie + extra voor invetten springvorm
  • 3 tenen knoflook
  • 20 gram basilicumblad vers
  • 4 eetlepels gepelde tomatenblokjes uit blik
  • 1,5 eetlepel Provençaalse kruiden gedroogd
  • 1/4 theelepel nootmuskaat versgeraspt
  • 3/4 theelepel chilivlokken gedroogd
  • 100 gram jonge spinazieblaadjes
  • 30 gram pijnboompitten geroosterd
  • 1 ei
  • 200 gram feta
  • 200 gram ricotta
  • 50 gram parmezaanse kaas versgeraspt
  • 50 ml water koud
  • 2 theelepels fijngehakte peterselie vers

Bereiding

  • Vet een springvorm (22cm) in met beetje olijfolie. Bedek de bodem met bakpapier. 
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Scheur de lasagnevellen in grove stukken en doe ze in een grote kom.
  • Schil de zoete aardappel en de knolselderij en snijd het vruchtvlees in dunne plakken. Ik gebruik hiervoor een mandoline en zette stand op 1/4cm. Doe de plakjes in de kom bij de pasta.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en rul hier het gehakt in. Voeg de mosterd toe. Bestrooi royaal met zout en peper en hussel alles goed door elkaar. Kieper de inhoud van de pan in de grote kom bij de pasta en groente.
  • Hak de knoflook fijn en scheur de basilicumblaadjes in grove stukjes. Doe de knoflook en basilicum samen met de tomatenblokjes, Provençaalse kruiden, nootmuskaat, chilivlokken, spinazieblad en geroosterde pijnboompitjes in de kom. 
  • Verkruimel 175 gram van de feta boven de kom en voeg ook 125 gram van de  ricotta toe. Doe nu de versgeraspte parmezaanse kaas erbij en de resterende twee eetlepels olijfolie. Breek het ei boven de kom. Giet het water erbij en hussel alles goed door elkaar. Ik doe dat zelf met mijn handen, want dat mengt het makkelijkst. Je kunt uiteraard ook slabestek gebruiken. Dan ben je alleen wat langer bezig.
  • Kieper de inhoud van de kom in de springvorm. Druk alles goed gelijkmatig aan. Echt stevig aandrukken. Verkruimel en verdeel de resterende 25 gram feta en 75 gram ricotta over de taart. Dek de vorm af met aluminiumfolie en schuif de taart in het midden van je oven op een rooster. Bak de taart 1,5 uur. 
  • Haal de taart uit de oven en laat minstens een half uur afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt. Bestrooi hem voor het serveren met de fijngehakte peterselie. Bon appetit!


Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    april 10, 2019

    Wij zitten in kamp Arjan 😉 dus deze make-over vinden wij helemaal ok. En hij ziet er ook nog eens heel mooi uit… een feestje op je bord. Gaat op de lijst!
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      april 10, 2019

      Arjan is altijd blij met wat ploeggenoten! Dikke zoen

Leave a Comment