Onze Franse Keuken

Gemarmerde chocoladetaart

gemarmerde chocolade taart

Chocola, Desserts | april 17, 2019 | By

Deze gemarmerde chocoladetaart is gemaakt van witte en pure chocolade. Hallo? Bent u daar nog? Nee, het is geen grap. Dit is echt de ultieme taart voor Chocoholics. In de aanloop naar Pasen vind ik dit wel een mooi moment om hem met jullie te delen.

Deze gemarmerde chocoladetaart heb ik een paar weken geleden bedacht voor de bakesale van de school van Marie. De ouders was vriendelijk verzocht om taarten en cakes te bakken. Op de markt in Martel hebben twee moeders zich op een – helaas regenachtige – zaterdagochtend uitgesloofd om zoveel mogelijk van de homemade baksels te verkopen. Het doel: geld inzamelen voor het jaarlijkse schooluitje.

Ik dacht: ‘ik moet wel even een taart hebben, die goed verkoopt. Dus: chocolade. Weet je wat, ik doe er nog een schepje bovenop en maak een combinatie met witte en pure chocolade. Ziet er ook nog eens gaaf uit met zo’n gemarmerd effect.’ Het is eigenlijk mijn 2.0 versie van de klassieke Franse chocoladetaart.

gemarmerde taart met chocolade
de lieve verkoop moeders heb ik ivm privacy maar even onherkenbaar gemaakt..

En jawel. Hij was binnen vijf minuten verkocht. Missie geslaagd. Achteraf gezien had ik er best wat meer kunnen maken. Maar ach. Het gaat om het idee.

Onze Marie gaat dus binnenkort op schoolreisje. Ze gaan drie dagen naar een vakantiepark aan zee in de buurt van La Rochelle. Zij heeft ze er vooral heel veel zin in. Ik vind het mega-spannend, want het is de eerste keer dat ze op een meerdaagse schoolreis gaat. Het kind is zeven. Ik ging zelf pas op mijn twaalfde op schoolkamp, maar hier in Frankrijk gaat het allemaal een beetje anders.

Afijn, terug naar de gemarmerde chocoladetaart. De binnenkant blijft ook na het bakken heel smeuïg en zacht, want er gaat maar heel weinig bloem door. Je maakt in één kom een beslag van gesmolten witte chocolade, crème fraiche, een ei en een klein beetje bloem. De tweede kom bestaat uit gesmolten pure chocolade, gesmolten boter, suiker, ei en wederom een beetje bloem. De mengsels giet je in een springvorm. Vervolgens trek je met de achterkant van een lepel mooie krullerige strepen. Dan 25 minuten in de oven bakken en daarna goed laten afkoelen. Het liefst een dag van tevoren maken.

Genieten en nee, niet op de calorieën letten, want die zijn bij deze taart zo goed als ontelbaar. Als je zo’n ding maakt – doe het dan goed – is mijn idee. Dus bij deze mijn (ongevraagde) advies: OF – geniet er gewoon lekker van. OF – als je op je lijn wilt letten: maak hem vooral niet. Dan kwel je jezelf alleen maar. Een klein stukje volstaat namelijk niet. Van deze taart wil je blijven eten.

Tot volgende week woensdag. Ik wens jullie allemaal een vrolijk Pasen.

Gemarmerde chocoladetaart

Een supersmeuïge gemarmerde chocoladetaart van witte en pure chocolade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Dessert
Keuken: French
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 200 gram witte chocolade in kleine blokjes
  • 150 gram pure chocolade > 55% in ieder geval, in blokjes
  • 2 eetlepels espressokoffie heet
  • 150 gram creme fraiche
  • 150 gram gezouten roomboter in blokjes + beetje extra voor invetten springvorm
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren
  • 4 eetlepels bloem + beetje extra voor springvorm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van een springvorm (22cm) met bakpapier. Vet de vorm in met een beetje boter en bestuif de vorm met een beetje bloem.
  • Let op: je maakt twee mengsels en hebt dus twee pannetjes nodig met een kom erop om alles au-bain marie te kunnen verwarmen.
  • Zet de pannetjes met water op het vuur en breng aan de kook. Draai, zodra het water bubbelt, het vuur zacht. Wacht eventjes. Het water moet echt zachtjes bubbelen. Zet dan pas de kommen op de pannen.
  • Doe in de ene kom de stukjes witte chocolade en laat rustig smelten. Doe tegelijkertijd in de andere kom de pure chocolade en giet daar de espresso bij. Laat ook die chocolade rustig smelten.
  • Haal zodra de witte chocolade gesmolten is, de kom van het vuur en meng de crème fraiche en het ei erdoor. Voeg twee eetlepels bloem toe en roer alles goed door. Zorg dat het een mooi glad geheel is en zet even weg.
  • Doe de stukjes boter bij de gesmolten pure chocolade in de kom en roer, totdat ook de boter gesmolten is. Voeg dan de suiker toe en roer totdat het mooi is opgenomen. Let op: deze kom staat dus nog op het pannetje.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe (4 in het totaal). Roer na de toevoeging van ieder ei heel goed en voeg pas het volgende ei toe als alles goed is opgenomen in het mengsel. 
  • Haal nu de pan van het vuur en voeg twee eetlepels bloem toe. Roer, totdat alles is opgenomen.
  • Giet driekwart van het pure chocolade mengsel in de vorm. Giet daar het witte mengsel overheen en dek dat af met het restant van het pure mengsel.
  • Neem de achterkant van een lepel en trek mooie slingerbewegingen in het beslag. Beweeg een beetje van onder naar boven om het mooi te mengen. Let op: niet te lang/teveel mengen, want anders is het marmereffect weg.
  • Bak de taart 25 minuten. Laat hem daarna volledig afkoelen in de vorm. Als het je lukt: dek de springvorm na het afkoelen af met aluminiumfolie en zet hem (buiten de koelkast) een nachtje weg. Dan is hij nog lekkerder. ENJOY! 

4 Comments

  1. Claudia

    april 17, 2019 at 9:09 am

    Wat doe je me aan!!! Zucht ?

    Reply
    • Lisette

      april 17, 2019 at 9:57 am

      Ha Ha – ja, dit is echt een taart voor jullie. Gewoon maken met Pasen. Na al die honderden paaseitjes kan deze taart er ook nog wel bij 🙂

      Reply
      • Jannette

        april 17, 2019 at 11:04 am

        Hallo Lisette, worden er in totaal 2of 4 eetlepels gebruikt?

        Reply
        • Lisette

          april 17, 2019 at 1:56 pm

          Hi Jannette, 4 eetlepels. Zag dat het in het recept op 2 stond en heb het gelijk aangepast. Bedankt voor je reactie. Heel fijn. Groetjes uit Frankrijk

          Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress