Onze Franse keuken

Vis stoofpotje met Saffraan

kerst, Stoofgerecht, Vis | december 19, 2018 | By

Vis stoofpotje met saffraan. Oftewel: kabeljauw en grote garnalen in een heerlijke saffraan bouillon met stukjes venkel, tomaat en rode paprika. Het mooie is – het is ontzettend eenvoudig te bereiden. Ideaal dus voor je kerstmenu. Binnen een kwartier op tafel en als je het in kleine pannetjes serveert ziet het er bijzonder feestelijk uit. 

Ik krijg regelmatig de vraag: “Wat eten jullie nou zelf met kerst?’ Vorig jaar waren wij met kerst in Frankrijk. Toen stond, onder andere, dit fantastische stoofpotje op het menu. Het recept komt uit het kookboek ‘De Souk’ van Salma Hage.

Dit jaar vieren we de kerst weer in Nederland. Onze meiden mogen dan lekker gourmetten met hun neefje en nichtje. Dat is natuurlijk één groot feest voor die kleintjes. Mijn schoonzus Boor en ik zorgen dan in de tussentijd voor een lekker soepje en kleine voorgerechtjes voor de volwassenen.

Na het kindereten gaan de volwassenen nog even gezellig samen aan tafel.  Er staat in ieder geval een groot braadstuk op de planning. Ik heb al beloofd, dat ik dan de saus met zwarte knoflook zal maken voor erbij. Verder zetten we denk ik een grote schaal geroosterde groente op tafel en iets van aardappeltjes. Niet te ingewikkeld. 

Over het dessert hebben we het nog niet gehad bedenk ik me nu. Komt goed. We hebben nog een paar dagen om iets uit te kiezen. Opties genoeg. Zo kunnen we gaan voor ‘champagne tiramisu‘, of wat te denken van het klassiek Frans chocolade dessert ‘buche de Noël‘ ? Ik heb trouwens ook nog een leuk nieuw kerstdessert verzonnen. Dus misschien wordt dat het wel. Dat recept zien jullie ergens in de komende dagen voorbij komen op mijn blog. Morgen heb ik eerst, zoals ieder jaar, een heerlijke kersttaart voor jullie. 

Vis stoofpotje met Saffraan

Dit heerlijke recept komt uit het kookboek ‘De Souk’ – het beste van de Libanese keuken – van Salma Hage
Voorbereidingstijd15 min
Gang: Main Course
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes gesneden
  • 1 knol venkel in dunne plakjes gesneden
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 2 rode paprika’s in blokjes gesneden
  • 900 ml groentebouillon
  • 700 gram stevige witvis (ik gebruik kabeljauw) in grove blokken gesneden
  • 12 middelgrote garnalen
  • 1 dosis saffraanpoeder of plukje saffraandraadjes
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1/4 theelepel chilivlokken
  • 1 citroen alleen het sap
  • peper en zout
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander desgewenst te vervangen door fijngehakte peterselie

Bereiding

  • Verhit de olie in een grote pan op matig vuur. Doe er de ui, bleekselderij en venkel bij. Bak tot de ui mooi glazig ziet – een minuut of 5.
  • Voeg dan de stukjes tomaat en paprika toe en bak dat 1 minuut mee. Giet dan de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de blokjes vis en de garnalen in de bouillon glijden en voeg ook saffraanpoeder, kurkuma en chilivlokken toe. Draai het vuur laag en laat de vis 5 a 10 minuten koken, totdat alles net gaar is. Hoe kan je dit testen? De blokjes kabeljauw moet je mooi in vlokken uiteen kunnen trekken.
  • Roer citroensap naar smaak door de bouillon en roer er de koriander (of peterselie) door. Breng het geheel op smaak met een beetje zout en een snuf versgemalen peper. Schep de visstoof in kleine pannetjes (of kommen). Bon appetit!  

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment