Onze Franse keuken

Frans maisbrood

Een Frans maisbrood. Dat is nog eens origineel om voor te schotelen. Het is niet moeilijk te maken. Geen tijd nodig om het deeg te laten rusten, of moeilijk deeg kneden. Gewoon alles in een schaal door elkaar roeren in een ovenschotel gieten en hup de oven in. Zeg nou zelf, dat klinkt toch als een prima klusje voor de kerst? Het staat ontzettend feestelijk op tafel en leuk om bijvoorbeeld bij de soep te serveren. Je kunt het ook prima bij de borrelplank neerzetten trouwens.

Het idee voor dit maisbrood kreeg ik door een recept uit Simpel van Ottolenghi. Hij laat in zijn boek een maisbrood met jalapeno pepers en feta zien. Uiteraard heb ik dat gemaakt. Heerlijk en dat recept komt ook zeker nog eens langs hier op mijn blog, maar Arjan vond hem wat te pittig. Toen dacht ik gelijk ‘Hmmm, misschien kan ik zelf een variant verzinnen’.

Dat werd deze versie met Provençaalse kruiden, olijf, zongedroogde tomaat, grove mosterd en geitenkaas. Arjan en ik vinden hem allebei erg lekker en hij verschijnt komend seizoen op La Panacée zeker op tafel tijdens de table d’hôte.

Ik vind dit brood het lekkerst als het zo ongeveer lauwwarm is. Dat betekent, dat je het een half uurtje moet laten afkoelen, voordat je het serveert. Je kunt dit maisbrood een dag van tevoren maken. Warm het dan vlak voor het diner nog een klein beetje op in de oven. 

Frans maisbrood

Frans maisbrood met Provençaalse kruiden, olijven, zongedroogde tomaten en geitenkaas.
Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd45 min
Totale tijd55 min
Gang: Side Dish
Keuken: French
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 140 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zuiveringszout
  • 1 eetlepel Provençaalse kruiden
  • 50 gram suiker
  • zout en peper
  • 180 gram instant polenta
  • 360 gram zure room
  • 2 eieren
  • 120 ml olijfolie + extra voor invetten ovenschotel
  • 150 gram mais uit blik
  • 4 stuks bosui in ringetjes
  • 50 gram olijven in ringen gesneden
  • 4 stuks zongedroogde tomaten in kleine stukjes gesneden
  • 1 eetlepel grove mosterd

Voor de bovenkant

  • 1/2 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram belegen cheddar (dat gebruik ik) te vervangen door belegen Goudse kaas
  • 2 theelepels nigellazaad

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 Graden en zet een ovenschotel klaar. (ongeveer 35 bij 25 cm). Vet de ovenschotel in met een beetje olijfolie.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en zuiveringszout in een grote kom. Voeg Provençaalse kruiden en suiker toe. Voeg 1,5 theelepel zout toe en royaal versgemalen peper. Roer alles goed door elkaar. 
  • Doe de polenta, zure room, eieren en 120 ml olijfolie in een andere kom en klop door elkaar. Doe het polentamengsel bij het bloemmengsel en roer alles goed door elkaar. Schep dan de mais, bosui, olijven, zongedroogde tomaat en de grove mosterd door het mengsel. Stort het mengsel in de ovenschotel.
  • Verdeel de uienringen erover en verkruimel de geitenkaas erboven. Snijd de cheddar in kleine blokjes en verdeel dit ook over de schotel. Bestrooi het geheel met de nigellazaadjes en schuif de ovenschotel dan in de oven.
  • Bak het maisbrood 45 minuten. Prik dan met een sateprikker in het midden van het brood. Als hij er schoon uitkomt is het brood klaar. Zo niet, bak hem dan nog iets langer. Let op: dek dan wel de bovenkant af met een laagje aluminiumfolie om te voorkomen, dat hij te donker wordt. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Renee
    december 22, 2018

    Kan ik de geitenkaas vervangen door bijvoorbeeld mozzarella? Ik ben niet zo dol op geitenkaas namelijk. Het ziet er echt lekker uit en ik wil het graag proberen.

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 22, 2018

      Hi Renee, ik zou geen mozzarella doen – eerder fetakaas of anders bijvoorbeeld ricotta of cottage cheese (wel goed laten uitlekken).

  2. Leave a Reply

    Jan van Oordt
    december 22, 2018

    Bonjour Lisette, wat zijn nigellazaadjes en is dat te verkrijgen in frankrijk (bretagne) ?

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 22, 2018

      Hi Jan, Nigellazaad is zwarte komijn. In Frankrijk verkrijgbaar bij sommige bio winkels of anders online via bijvoorbeeld ‘ileauxepices.com’.

  3. Leave a Reply

    Marijke Boelen Bakker
    mei 18, 2019

    Goedemiddag….. dit “brood” staat in de oven, ik ben benieuwd. Ik heb het recept ook weer een beetje aangepast. Voor zure room heb ik mijn eigen doorgezakte yoghurt (hangop) verrijkt met room uit een pakje gebruikt. En Nigella zaad nam ik mee uit NL, ik strooi ook nog iets in de tuin want het zijn mooie bloempjes.

    • Leave a Reply

      Lisette
      mei 18, 2019

      Wat leuk Marijke. Ik hoop dat het smaakt. Groetjes,Lisette

  4. Leave a Reply

    Marijke Boelen Bakker
    mei 18, 2019

    Hij is heerlijk, moet even wennen aan de structuur…. hij is wat losser dan brood/cake. Is dit normaal en komt het misschien door de Polenta?

Leave a Comment