Eendeborst met zwarte knoflook
Eendeborst met zwarte knoflook. Dit is mijn persoonlijke favoriet voor de kerst 2018. Het is het gerecht waar ik het meest trots op ben. Blijft toch altijd een uitdaging om ieder jaar weer nieuwe leuke recepten te verzinnen voor de feestdagen. De saus op basis van zwarte knoflook, tomaat en limoensap is heel eenvoudig te maken en gaat uitstekend samen met eendeborst.
Zwarte knoflook smaakt niet zozeer naar knoflook, maar eerder een beetje dropachtig. Het komt het dichtst in de buurt van een vrij geconcentreerde balsamicosmaak. Dat gaat dus perfect samen met tomaat. Na een paar testsessies kwam ik uit bij ik deze heerlijke subtiele zwarte knoflook-tomatensaus. Serveer de saus met eendeborstfilet, oftewel magret de canard, en wat in de oven geroosterde kerstomaatjes. Voilà – een prachtig kerst hoofdgerecht.
Zwarte knoflook is door het uitkomen van ‘Simpel’ van Ottolenghi ineens helemaal hot. Het is gewoon bij de Appie verkrijgbaar. Dat zag ik, toen ik tijdens de herfstvakantie in NL was. Ik ken zwarte knoflook al wat langer, dankzij een andere celebrity chef: Nigella. Zij is er lyrisch over in haar boek ‘Simply Nigella’ en dus ben ik er toen gelijk mee gaan experimenteren. Overigens is dat boek, net als ‘Simpel’ van Ottolenghi, een heel fijn kookboek – dus mocht je nog een tip zoeken voor je kerstverlanglijstje…allebei deze kookboeken zijn absolute aanraders.
Heb je nog nooit eendeborst gebakken? Dan is het misschien handig om eerst even mijn uitleg te bekijken in mijn blogpost ‘zo bak je de perfecte eendeborst‘(video).
Eendeborst met zwarte knoflook
Ingrediënten
- 400 gram eendeborstfilet (magret de canard)
- 1 eetlepel bakvet van de eendeborstfilet
- 10 gram roomboter
- 5 tenen zwarte knoflook
- 3 eetlepels gepelde tomatenblokjes (uit blik)
- 2 cm rode peper zonder zaadjes en in kleine stukjes gesneden
- 1/4 theelepel geraspte verse gember
- sap van 1 limoen
- zout en peper
- handje kerstomaatjes, doormidden gesneden (ik gebruik combi van gele en rode)
Bereiding
- Bekijk eerst even mijn video ‘zo bak je de perfecte eendeborst’ (zie tabblad ‘video’ bovenaan mijn homepage) als je nog nooit eerder eendeborst heb gebakken.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en schuif een bakplaat alvast in de oven.
- Leg de eendeborst met de vetkant naar boven en snijd diagonaal in het vet (niet te diep) op gelijke afstanden. Voorzie beide kanten van de eendeborstfilet royaal van zout en peper.
- Zet een koekenpan op het vuur en leg als de pan goed heet is, de eendeborst met de vetkant naar beneden in de pan. Let op: je hebt geen olie/boter nodig. Laat de eendeborst 3 minuten bakken op zijn vetkant. Draai hem dan om en bak hem nog 30 seconden. Haal de bakplaat uit de oven en til de eendeborst uit de pan en leg hem op de warme bakplaat met zijn vetkant naar beneden.
- Leg de tomatenhelftjes ook op de bakplaat naast de eendeborst. Schuif de bakplaat in de oven en laat alles ongeveer 7 minuten ( een niet al te dik exemplaar is dan rosé gebakken) garen.
- Maak in de tussentijd de saus. Gebruik 1 eetlepel van het bakvet van de eendeborst. Verwarm dat in een sauspannetje samen met het klontje boter. Voeg de tenen zwarte knoflook toe. Die zijn een beetje plakkerig. Duw ze een beetje plat met een houten lepel. Voeg de gepelde tomaten, rode peper en gember toe en laat alles een paar minuten pruttelen. Giet alles in een keukenmachine en mix tot een dikke saus. Breng op smaak met limoensap en zout en peper.
- Haal de eendeborst uit de oven. Schep de tomaten er voorzichtig af en leg ze op een bord. Dek de eendeborst af met aluminiumfolie en laat 5 minuten rusten.
- Doe de saus terug in het pannetje om even opnieuw op te warmen. Giet dan ook het vocht van de bakplaat erbij om hem enigszins te verdunnen.
- Snijd de eendeborst in niet al te dunne plakken. Schep een beetje saus op de borden en verdeel de plakken eendeborst erover. Voeg de tomatenhelftjes toe en serveer. Bon appetit!