Franse witlof tatin
Witlof. Dat vind ik nou echt een lastige groente. Veel mensen zeggen namelijk al bij voorbaat ‘nee, daar hou ik niet van. Te bitter’. Deze witlof taart is echter verre van bitter. Je karameliseert de witlof eerst in rietsuiker – dat helpt natuurlijk al. Daarnaast zorgen de gerookte eendeborst en comté in deze taart voor een mooie balans. Begrijp me niet verkeerd. De witlof valt niet weg. Alleen het (te) bittere aspect ervan.
Je gebruikt alleen de binnenste stukken van de witlofstronken. Die karameliseer je eerst in wat rietsuiker.
Vervolgens leg je ze in een mooi rondje in je pan met de platte kant naar beneden.
Dan leg je er plakjes gerookte eendeborst op. Let op: Laat het vetrandje er vooral aanzitten. Het vet smelt namelijk weg tijdens het bakken en dat geeft een heerlijk smaakje af.
Strooi er grof geraspte kaas over. Ik gebruik Comté. Dit is een heerlijke rauwmelkse kaas. Je kunt hem ook vervangen door Gruyère of Beaufort.
Rol bladerdeeg uit tot een mooie plak. Leg die over de pan en pak de randjes in als een dekentje. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Een half uurtje in de oven bakken. Dan 5 minuten laten rusten, voordat je hem voorzichtig omkiepert op een bord. Ziet er mooi uit, toch?!
Laat de taart afkoelen, voordat je hem serveert. Je eet deze taart dus lauwwarm of koud. Dan is hij het lekkerst.
Franse Witlof tatin
Ingrediënten
- 5 witlof stronkjes
- 35 gram gezouten roomboter
- 40 gram lichtbruine rietsuiker
- 75 gram gerookte eendeborst in dunne plakjes poelier
- 150 gram Comté
- zout & peper
- 1 pak bladerdeeg
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pel de buitenste vellen van de witlofstronkjes. Zorg dat je kleine stronkjes overhoudt en dat ze ongeveer even groot zijn. Snijdt ze in de lengte doormidden.
- Smelt de boter in een platte pan en leg de witlofstronkjes erin. Strooi de suiker erbij en laat alle 10 minuten op laag vuur karameliseren. Draai de stronkjes af en toe voorzichtig om. Mocht je geen tarte tatin pan hebben: doe het dan in een gewone koekenpan (Max 24 cm) en schep het geheel na het karameliseren in een platte taartvorm (24cm).
- Leg de witlofstronkjes in een mooi rondje met de platte kant omlaag. Verdeel de plakjes eendeborst erover. Bestrooi alles met de kaas. Voeg ook een beetje zout en peper toe.
- Rol je bladerdeeg uit tot een mooie plak en leg die over de pan. Pak de zijkanten in als een dekentje en prik gaatjes in de bovenkant.
- Schuif de pan (of taartvorm) in de voorverwarmde oven en bak de taart 30 minuten.
- Haal de taart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Pak dan een bord of schaal en leg die op de pan. Hou pan en bord goed tegen elkaar aangeduwd, terwijl je de taart voorzichtig omkeert.
- Laat de taart op het bord volledig afkoelen alvorens je hem serveert. Bon appetit!
Claudia
september 3, 2018 at 6:55 pmZiet er heerlijk uit! Jeroen is overigens geen fan van witlof, maar als je hem dit voorzet, mogen we blij zijn als er voor de rest van de tafel ook nog wat overblijft 😀
Dikke kus,
Clau
Lisette
september 3, 2018 at 7:22 pmHa Ha – nou zou zo maar eens op tafel kunnen verschijnen :-). Dikke zoen
Agnes
september 5, 2018 at 8:47 amWow, hier heb ik nu al zin in! Ik ben gek op witlof. In alle variaties. Rauw, gekookt met ham en kaas, gekarameliseerd, ik lust het allemaal! Deze combi ken ik niet maar water loopt me nu al in de mond!! Dus ga ik snel uitproberen. Als ik witlof karameliseer doe ik dat met suiker en daarna blus ik hem beetje af met balsamicostroop. Denk dat ik dat hier ook ga doen. Volgens mij gaat dat heel goed met de gerookte eend. Weer dank voor dit recept! 🙂
Lisette
september 5, 2018 at 9:59 amOh klinkt goed Agnes – ga ik ook een keertje proberen. Thanks voor de tip. Groetjes uit Frankrijk
Linda
september 7, 2018 at 10:53 pmDit is een origineel en overheerlijk recept! Heb ietwat oudere geitenkaas gebruikt. Hierop enkele druppels honing. Ook dunne sneetjes gerookt
ontbijtspek ipv gerookte eendeborst. Denk dat het aantal variaties, vertrekkend van het gecarameliseerde witlof ontelbaar is. Proficiat en dank! Linda, Ardeche.
Lisette
september 10, 2018 at 1:06 pmHi Linda, thanks voor je lieve berichtje. We kunnen inderdaad volop variëren met deze witlof tatin. Ga jouw versie ook een keer proberen. Groetjes, Lisette
Diana
februari 1, 2020 at 7:13 pmStaat nu in de oven. Met rode witlof en een kant-en-klare rol feuilleté. Makkelijker kan niet. Begint al heerlijk te ruiken.
Lisette
februari 2, 2020 at 7:47 amWat leuk Diana – ik hoop dat hij gesmaakt heeft. Ruikt inderdaad altijd lekker in de keuken als je deze witlof tatin maakt.