Pittige wortel en venkel uit de oven

Pittige wortel en venkel uit de oven. Een handig bijgerecht. Alles even in reepjes snijden. Dan wat pittige olie erover en hup de oven in. Bijna geen omkijken naar.
Ik heb het recept van Nigella. Ik weet trouwens niet hoe het met haar smaakpapillen gesteld is, maar de hoeveelheid Harissa die zij toevoegt, daar schieten spontaan de tranen van in mijn ogen. Harissa is een bestanddeel van de pittige olie, die bij dit gerecht over de groente gaat. Het is een hete Tunesische pasta op basis van rode peper, tomaat, koriander, komijn en knoflook.
In mijn versie gebruik ik slechts 1/2 theelepel voor mijn oliemengsel. Even voor de duidelijkheid: Als ik de hoeveelheden van de door mij opgenomen groente voor de gein even verdubbel en de verhoudingen aanpas, dan kom ik uit op 1 theelepel. Mevrouw Nigella gebruikt op die hoeveelheid groente 2 eetlepels Harissa voor de pittige olie…. 2 eetlepels? Schiet mij maar lek. Dan proef je de groente toch niet meer? Het zal wel aan mij liggen. Die 1/2 theelepel zorgt echt al voor voldoende pit. Ik zou zeggen, oordeel zelf. Mijn versie maak je zo:
Pittige wortel en venkel uit de oven
Ingrediënten
- 250 gram wortels
- 1 venkelknol
- 1/2 theelepel Harissa
- 2 eetlepels olijfolie
- rasp & sap van 1/2 sinaasappel
- 1/2 theelepel zeezoutvlokken
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de wortels en snijd ze in reepjes van 1cm dik.
- Snijd de venkel verticaal doormidden en vervolgens in repen van 1cm dik.
- Doe de reepjes wortel en venkel in een kleine braadslee.
- Meng harissa, olie, sinaasappelrasp, sinaasappelsap en zeezoutvlokken goed door elkaar in een kommetje.
- Giet de pittige olie over de wortel en venkel. Hussel alles goed door elkaar. Zorg dat alle reepjes bedekt zijn met een beetje olie.
- Gaar de groente 40 minuten in de oven. Let op: Hussel alles halverwege de gaartijd nog even een keertje door elkaar. Enjoy!
Opmerking
Claudia
september 10, 2018 at 8:19 pmHa, laat ik nou laatst zo’n tube gekocht hebben! Hoewel ik helemaal geen held ben met pittig, leek het me een welkome aanvulling op de basisvoorraad. Maar als ik jouw verhaal zo lees, denk ik dat ik maar met een mespuntje begin. En een glaasje melk er naast zet om te blussen, voor het geval dat… 😉
Dikke kus,
Clau
Lisette
september 14, 2018 at 11:04 amHi blogfee, nou zo pittig is het nou ook weer niet hoor. No worries. Zit gewoon in de categorie ‘rood pepertje’ en sambal…dus eerst met kleine hoeveelheid uitproberen is wel handig :-)…..Dikke zoen