Onze Franse keuken

Gekrulde wortelsalade met walnoot en geitenkaas

Bijgerecht, Groentes, Vega | augustus 10, 2018 | By

Gekrulde wortelsalade? Eh, ja….ik maak deze salade namelijk met een spiraalsnijder. Daarmee draai je mooie slingers van je wortel en dat ziet er op een bord gelijk bijzonder fleurig uit. Net weer even wat anders.

De salade is vrij eenvoudig te maken. Ik moet wel zeggen, dat het helpt om grote wortels te gebruiken. Dan verloopt het spiraal snijden een stuk makkelijker en vooral sneller. Ik heb de eerste keer staan klooien met veel te kleine bospeentjes en dat was een crime. Het resultaat was een kom vol halve maantjes, in plaats van slingers. Wat smaak betreft maakt het geen verschil, maar het ziet er toch net wat minder spectaculair uit. Dus bespaar jezelf die frustratie en zoek een paar grotere jongens uit.

Om te zorgen dat het geheel niet te droog wordt voeg ik ook wat courgette toe. Ik sprenkel een beetje olijfolie, azijn, zout en peper over de sliertjes en hussel alles goed door elkaar. Dan stort ik ze op een bakplaat.

Even kort garen in de oven. Dat haalt net het harde eraf. De wortel heeft nu een subtiel zachte crunch en blijft (gelukkig) fel oranje van kleur. Een beetje zachte geitenkaas erover en niet te vergeten, de stukjes walnoot. Besprenkel het geheel met nog wat olijfolie en azijn en klaar ben je. 

Je kunt dit uiteraard als vegetarische maaltijdsalade eten, maar ik vind het persoonlijk echt een ideaal bijgerecht. Het staat vrolijk op tafel en is lekker fris van smaak. Een heel goed alternatief voor een warme groenteschotel, vooral op zwoele zomeravonden.

Gekrulde wortelsalade met geitenkaas en walnoot

Voorbereidingstijd15 min
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 middelgrote wortelen = ongeveer 250 gr slingers
  • 1 courgette = ongeveer 100 gr slingers
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 theelepel grof zeezout
  • een paar flinke draaien aan de pepermolen

Voor het serveren

  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels grofgehakte walnoot
  • olijfolie
  • witte balsamico azijn

Bereiding

  • -Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar met daarop een vel bakpapier.
  • Snijd je wortels en courgette in slingers (of halve maantjes :-)) en doe alles in een kom. Giet de olijfolie en azijn erbij en voeg royaal zout en peper toe. Hussel alles goed door elkaar. Bedek de bakplaat met de sliertjes en schuif hem vervolgens in de oven. Gaar de groente 7 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de sliertjes afkoelen. Je kunt de salade tot hier van tevoren bereiden. Zet de groentesliertjes dan tot gebruik afgedekt weg (in de koelkast).
  • Vlak voor het serveren schep je de wortelslingers op een groot bord of schaal. Brokkel de geitenkaas erover en garneer met de stukjes walnoot. Om het geheel af te maken sprenkel ik zelf nog een beetje extra olijfolie en balsamico over het geheel, maar dit kan je uiteraard ook achterwege laten. Bon appetit!

Opmerking

Voor het bereiden van deze salade heb je een spiraalsnijder nodig.
Adapted from Alyssa and Carla

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment