Rijstsalade à la Marie

Alle credits voor deze rijstsalade gaan naar onze lieve Marie. Zij heeft hem bedacht. Ze kiest de bestanddelen en snijdt alle groente. Ik help alleen even met het maken van de vinaigrette-dressing. Die husselt zij er vervolgens heel nauwkeurig en serieus doorheen.
Rustiek en robuust is de beste omschrijving van het eindresultaat. Het is echt een heerlijke frisse maaltijdsalade. Kan niet anders zeggen. We eten hem regelmatig. Ideaal voor een meatless dagje.
Rijstsalade à la Marie
Porties: 4
Ingrediënten
- 250 gram rijst
- 1 avocado
- 4 eetlepels mais
- 1 rode paprika
- 3 augurken
- 1/2 komkommer
Voor de vinaigrette
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels appelazijn
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing
- zout en peper
Bereiding
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (zal zo'n 13 à 15 minuten zijn).
- Snijdt in de tussentijd de groente in kleine blokjes (of iets grotere blokjes - als je Marie haar stijl exact wilt volgen).
- Maak de dressing: hussel olie, azijn, mosterd en honing goed door elkaar in een kommetje, totdat je een mooie lichtbruine samenhangende vinaigrette hebt. Breng op smaak met zout en peper. Let op: mag best een beetje uitgesproken zijn qua smaak. De rijst verzacht het.
- Giet de gekookte rijst af. Doe het terug in de pan en doe een deksel op de pan. Laat even 10 minuten rusten. Kieper dan de rijst in een grote kom. Voeg alle groente toe en giet de vinaigrette erover. Hussel alles door elkaar en serveer. Namens Marie en mij: Bon appetit!
Opmerking
Adapted from Marie
Oma Elly.
augustus 27, 2018 at 8:42 amWat goed van jou zeg, Lieve Marie. Ik ga het ook een keer maken hoor.
Lisette
augustus 27, 2018 at 8:44 amHi lieve Elly – Marie wil hem héél graag een keer voor jou maken. Dikke zoen van ons.
Frenk van Mierlo
augustus 27, 2018 at 10:29 amWat een geweldig kokkinnetje zeg en een heerlijke salade….nou dat gaan wij zeker een keer gebruik van maken hier in Sint-Oedenrode !!
Claudia
augustus 27, 2018 at 7:28 pmWat knap! De salade ziet er heerlijk uit… om op te (vr)eten 😉
Dikke kus voor de kokkin,
Clau
Duncan
november 3, 2018 at 8:31 amHelemaal top Marie! Ik ga deze salade vanavond voor ma chérie maken. Ze gaat hem heerlijk vinden.