Salade met haricots verts en perzik
Dit is een hele fijne zomersalade. Nou ben ik sowieso al gek op haricots verts. Wij serveren ze vaak als bijgerecht tijdens onze table d’hôte. Dan zijn de ‘haricots verts met citroenboter‘ favoriet. In deze salade spelen ze samen met de perzik de hoofdrol. Je husselt de gekookte bonen door een dressing van limoensap, ketjap en sesamolie. Daarmee maak je deze snelle eenvoudige salade ineens heel bijzonder.
Het recept is geïnspireerd op een tijdschriftartikel, dat ik onlangs tegen kwam in mijn knipselmap. Ik scheur altijd recepten uit kooktijdschriften en heb zo altijd een mooie lijst aan te testen gerechten bij de hand. Ik heb het recept hier en daar een beetje aangepast naar mijn eigen smaak. Lekker als bijgerecht, maar kan ook prima dienst doen als voorgerecht of als vegetarische maaltijd.
Salade met haricots verts en perzik
Ingrediënten
- 200 gram haricots verts
- 1 perzik
- 1 lente ui
- 50 gram slamelange
- 10 blaadjes verse basilicum
Voor de dressing
- 2 eetlepels limoensap
- 1 theelepel ketjap manis
- 1 theelepel sesamolie
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
Bereiding
- Kook de haricots verts in ongeveer 7 minuten beetgaar (hangt uiteraard af van de dikte). Giet ze af en spoel ze even af onder koud water. Doe ze in een kom.
- Snijdt de perzik in kleine partjes (verwijder de pit) en de lente ui in ringen.
- Maak de dressing: roer limoensap, ketjap, sesamolie en olijfolie tot een mooie gladde massa. Voeg een beetje zout en peper toe. Giet het over de haricots verts en hussel even goed door elkaar.
- Zet een schaal klaar voor het opmaken van de salade. Bedek de bodem met de slamelange. Leg daar de perzikpartjes op. Schep de sperziebonen op de salade (let op; er blijft dressing achter in de kom. Niet weggooien. Die gieten we zo over de salade). Verdeel de ringetjes lente ui en basilicumblaadjes over het geheel.
- Giet de in de kom achtergebleven dressing over de salade. Strooi de sesamzaadjes erover en serveer. Bon appetit!