Onze Franse Keuken

Provençaalse tomaat uit de oven

Provençaalse tomaat uit de oven. De eerste keer dat ik deze gevulde tomaten proefde was in Parijs. In zo’n typische Franse bistro met geblokt tafelkleed. Er lag één exemplaar op mijn bord als bijgerecht voor bij mijn steak frites. Eén hap en ik was verkocht. Zo simpel en zo lekker. Dat ga ik thuis ook maken, dacht ik gelijk.

Het is een makkelijk gerecht en een ideale manier om je oude stokbrood te benutten. Dat hak je in je keukenmachine tot kruim en daar meng je dan vervolgens knoflook (uiteraard), peterselie en selderijblad doorheen. Dat laatste is gewoon het groen dat aan de uiteinden van je stengels bleekselderij bungelt. Mocht je dat nou niet kunnen vinden, gebruik dan wat extra peterselie. Werkt ook hoor. Schep het kruim op gehalveerde tomaten en gaar het geheel drie kwartier in de oven.

Je kunt dit gerecht heel makkelijk van tevoren klaarmaken. Bak ze dan een half uurtje en zet ze afgedekt weg tot gebruik. Vlak voordat je aan tafel gaat schuif je ze nog een kwartiertje in de oven en voilà… 

Je kunt uiteraard oneindig variëren. Gooi bijvoorbeeld eens een anjovisfiletje door het kruim, of wat olijven. Citroenrasp en andere verse kruiden kan natuurlijk ook. Ik maak het broodkruim zelf wel eens van een overgebleven croissant in plaats van stokbrood. Werkt prima.

Dit recept is een basisversie. Mijn persoonlijke favoriet. Hij smaakt namelijk precies hetzelfde, als de variant die ik ooit jaren terug in Parijs at. Genieten.

Provençaalse tomaat uit de oven

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd50 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 5 tomaten
  • 75 gram oud stokbrood of een oude croissant 🙂
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 eetlepel fijngehakt bleekselderijblad of anders 1 extra eetlepel platte peterselie
  • 5 eetlepels olijfolie
  • grof zout & versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de tomaten horizontaal doormidden. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal met de platte kant naar boven.
  • Snijd je oude stokbrood (of croissant) in grove stukken en pulseer je in je keukenmachine tot grof kruim.
  • Verwijder de velletjes van de knoflook en snijd ze in twee stukken. Doe ze bij het kruim in de keukenmachine en zet hem nog een aan, om ook de knoflook klein te hakken. Je broodkruim wordt hierdoor uiteraard ook nog wat fijner.
  • Kieper je broodkruim in een kom. Doe peterselie en bleekselderijblad erbij en drie eetlepels van de olijfolie. Voeg royaal zeezout toe en geef een flinke draai aan de pepermolen. Hussel alles goed door elkaar.
  • Schep een goede volle eetlepel op iedere tomaat.
  • Sprenkel de resterende twee eetlepels olijfolie over de tomaten. Schuif de schaal in de oven en bak de tomaten 45 minuten. Wat je ook kunt doen als je ze van tevoren wil bereiden: Bak de tomaten 30 minuten en haal ze dan uit de oven. Bak ze dan nog één kwartiertje vlak voor het aan tafel gaan. Bon appetit!

3 Comments

  1. Frenk

    juli 9, 2018 at 11:47 am

    Dag Lisette, tja zo komen wij de zomer wel door bedankt voor de borrelhap…gr,Frenk.

    Reply
    • Lisette

      juli 9, 2018 at 12:29 pm

      Ha Ha, graag gedaan Frenk! Groeten uit Frankrijk

      Reply
  2. Tessa

    september 25, 2018 at 1:58 pm

    Alweer zo,n simpel lekker recept, past eigenlijk bij alles.Goed idee van dat croissantje, geeft net een nog lekkerder smaakje.Heb dit doorgegeven aan mijn kookvrienden, ook die zijn enthousiast.Ook groeten uit Frankrijk.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress