Onze Franse Keuken

Nectarine tatin met Grand Marnier en gember

Desserts, Taart | juli 30, 2018 | By

Na de ‘abrikozen tatin‘ en de ‘perzik cake‘, heb ik vandaag een leuk recept voor jullie met een andere zomerse steenvrucht, te weten: de nectarine. Ik vind nectarine altijd vooral erg praktisch door zijn gladde schil. Annick weigert namelijk het fluwelen velletje van de perzik te eten. Ik sta dan dus vaak weer braaf te schillen. Bij de nectarine heb je daar geen last. Gewoon lekker afhappen uit het handje. Het is ook een fijne vrucht om te gebruiken in taarten. Het stevige zoete vruchtvlees valt net als perzik, tenminste niet zo snel uit elkaar als je het verwarmd.

Deze nectarine tatin vind ik echt ideaal voor een warme zomerdag. Het is namelijk een relatief lichte taart. Eigenlijk alleen een laagje deeg met daarop wat gekarameliseerd fruit. Door toevoeging van een beetje Grand Marnier en ‘the magic ingredient’ GEMBER wordt deze vrij eenvoudige taart ineens best bijzonder.

Ik bak tarte tatins altijd met mijn speciale ‘Le Creuset tarte tatin pan’, maar mocht je die nou niet hebben – en laten we wel zijn, die kans is natuurlijk best groot – maak deze taart dan in een ovenvaste koekenpan, of giet de karamel en nectarines over in een platte bakvorm. Werkt net zo goed. Kijk maar naar de extra uitleg bij de bereiding van dit recept.

Wij serveren deze taart wel eens als dessert op warme zomeravonden tijdens onze table d’hôte op La Panacée. Ook eens proberen? Zo maak je hem:

Nectarine tatin met Grand Marnier en gember

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 nectarines
  • 2 eetlepels grand marnier
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 gram lichtbruine rietsuiker
  • 3 eetlepels water
  • 35 gram gezouten roomboter
  • 1 volle theelepel verse fijngeraspte gember van een stukje van zo'n 3 cm groot
  • 1 pak bladerdeeg

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de nectarines ieder in 8 partjes en verwijder de pitten.
  • Doe de partjes nectarine in een kom en giet het citroensap en de grand marnier erover. Hussel alles even door elkaar.
  • Doe de rietsuiker in een pan (ik gebruik een tarte tatin pan, maar je kunt ook gewoon een koekenpan gebruiken voor het maken van de karamel en daarna overgieten in een platte taartvorm. Let op de grootte: ik gebruik 24cm) en voeg de eetlepels water toe.
  • Laat de suiker op middelhoog vuur (ik gebruik het kleinste pitje van het fornuis) karameliseren. Niet roeren in de pan. Gewoon rustig een aantal minuten wachten, totdat je de suiker mooi ziet karameliseren. Neem dan de pan van het vuur en voeg de boter toe. Pas op, want het kan enorm spetteren en sissen. Nu mag je wel roeren. Roer en zet daarna de pan terug op het vuur. Draai het vuur laag.
  • Roer de gemberrasp door de karamel (ook dat sist) en leg daarna de partjes nectarine de karamel. Let op: het vocht moet achterblijven in de kom, want anders wordt de taart te nat. Je kunt waarschijnlijk niet alle partjes gelijk kwijt.
  • Laat de nectarines 5 minuutjes zachtjes bakken in de karamel. Draai de partjes halverwege om en voeg indien nodig (bij mij in ieder geval altijd het geval) nog wat extra partjes nectarine toe om het geheel mooi vol te krijgen.
  • Leg de nectarines dan ook gelijk in een mooi patroon in je pan. OF - als je geen tarte tatin pan hebt: haal je partjes nectarines uit de pan. Giet de karamel in je platte bakvorm. Leg daarna de partjes in een mooi patroon in je bakvorm op de karamel.
  • Gebruik je deegroller om je plakjes bladerdeeg tot één mooie platte plak te rollen, die mooi over je pan/bakvorm past.
  • Leg de plak bladerdeeg op je pan/of bakvorm en pak de nectarines in als een dekentje. Snijd eventuele overhangende resten deeg weg. Prik gaatjes in het deeg.
  • Bak de taart 25 minuten in de oven.
  • Haal de taart daarna uit de oven en laat hem 5 minuten staan op een ovenrooster.
  • Leg een bord over de bovenkant van je pan/taartvorm en hou het geheel goed tegen elkaar gedrukt (met ovenhandschoenen aan, want je pan/taartvorm is nog heet), terwijl je de taart voorzichtig omdraait. Til dan voorzichtig de pan van de taart. Laat de taart op het bord onbedekt helemaal afkoelen, voordat je hem serveert. Enjoy!

6 Comments

  1. Tessa

    juli 30, 2018 at 12:27 pm

    Lijkt me heerlijk,goed recept zoals altijd, ga hem zeker maken.

    Reply
    • Lisette

      augustus 6, 2018 at 1:19 pm

      Leuk Tessa, laat je me weten of het gesmaakt heeft? Groetjes uit Frankrijk

      Reply
  2. Claudia

    juli 30, 2018 at 7:18 pm

    Zijn er in oktober nog nectarines?
    Dikke kus,
    Clau

    Reply
    • Claudia

      augustus 3, 2018 at 2:01 pm

      Trouwens… wat een heerlijk excuus om eens flink los te gaan in Le Creuset-store. Aparte Tarte Tatin pan? Heb ik nog niet, maar iets zegt me dat mijn leven niet compleet is zonder… 😉
      Dikke kus,
      Clau

      Reply
      • Lisette

        augustus 6, 2018 at 1:18 pm

        Hi Blogfee – zeker iets voor jou – ik zeg ‘gewoon gelijk kopen’ 🙂 Dikke zoen

        Reply
    • Lisette

      augustus 6, 2018 at 1:19 pm

      hmmm….don’t think so….Dan maken we gewoon iets anders lekkers 🙂

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress