Onze Franse keuken

Gevulde bolcourgette

Groentes, Vis | juli 13, 2018 | By

Bolcourgettes zien er altijd zo schattig uit. Ik moet zeggen, dat ik ze eigenlijk nooit koop. Ik ga altijd voor de normale langwerpige exemplaren. Laatst kon ik het toch niet laten. Ik nam twee bolletjes mee van de markt. Tja, en dan? Eerst maar eens uithollen. Dat bleek vrij simpel. Het vruchtvlees is natuurlijk heel zacht. Je schept het er met een lepel zo uit. Dan door met de vulling….

Ik nam gekookte rijst als basis. Dat moest ik natuurlijk op smaak brengen. Dus sneed ik een deel van het courgette vruchtvlees in blokjes. Beetje zonde om dat niet te benutten. Ik bakte het een paar minuten in wat olijfolie. Wat prei erbij en, ach vooruit – doe eens gek – ook nog wat blokjes rode en gele paprika. Daarna voegde ik stukjes gerookte makreel toe (had ik toevallig in huis) en dat bleek een schot in de roos. Ik heb nog nooit makreel met rijst gecombineerd, maar voor alles een eerste keer…De gekookte rijst erbij. Wat fijngehakte peterselie erdoor. Even proeven. Nog een beetje zout en peper en….niets meer aan doen…

Ik vulde de twee bolcourgettes met dit rijstmengsel. Kapjes er uiteraard weer netjes op geduwd en ze naast elkaar in een braadslee gezet. Een beetje olijfolie over de buitenkant. Daar een beetje grof zeezout over gewreven en toen 30 minuten in de oven laten garen.

Een geslaagd testkook projectje. Deze combinatie is echt top. Uiteraard kan je ook prima gewone courgettes gebruiken voor dit recept, maar zeg nou zelf…het ziet er toch prachtig uit – zo’n bolletje?!

Gevulde bolcourgette

Voorbereidingstijd40 min
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 2 bolcourgettes
  • olijfolie
  • grof zeezout 1/2 theelepel ongeveer

Voor de vulling

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 volle eetlepels van het courgette vruchtvlees uit de bollen in blokjes
  • 1 prei alleen het wit, in kleine stukjes gesneden
  • 1/4 rode paprika in blokjes
  • 1/4 gele paprika in blokjes
  • 75 gram gerookte makreel in grove vlokken (let op de graten)
  • 100 gram gekookte witte rijst
  • 1 volle eetlepel fijngehakte platte peterselie
  • zout & peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd een kapje van de bolcourgettes en hol de binnenkant uit met een lepel.
  • Snijd een deel van het courgette vruchtvlees in kleine blokjes. Je hebt lang niet alles nodig. 4 volle eetlepels volstaat.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Voeg blokjes courgette, rode paprika, gele paprika en prei toe en bak al roerend een minuut of 5. Voeg dan de stukjes makreel en gekookte rijst toe en schep alles goed om.
  • Doe de peterselie erbij en hussel alles nog een keer. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het rijstmengsel in de bolcourgettes. Zet de kapjes er weer op en druk stevig vast. Zet de bolcourgettes naast elkaar in een braadslee. Giet een beetje olijfolie over de bolletjes. Strooi er wat zeezout over en druk het met je handen tegen de kanten, zodat het blijft plakken (klein beetje maar hoor!)
  • Gaar de courgettes 30 minuten in de oven. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Erna Broeders
    juli 13, 2018

    Heerlijke recepten gezien van jou

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 13, 2018

      Thanks lieve Erna. Wat leuk dat je een reactie achterlaat op mijn blog. Dikke zoen van ons uit Frankrijk

Leave a Comment