Onze Franse keuken

Tomatensalade met mierikswortel vinaigrette

Bijgerecht, Salades | juni 18, 2018 | By

Tomatensalade is altijd goed. Voor de variatie vind ik het altijd leuk om een kleine draai te geven aan klassieke combinaties. Zo is deze mierikswortel vinaigrette een hele leuke. Het idee vond ik in Nigella’s kookboek ‘Bij mij aan tafel’. Ik volg haar recept overigens niet naar de letter, want zij is naar mijn idee wel heel erg scheutig met de mierikswortel. Bovendien ontbreekt de door haar gebruikte rauwe ongefilterde appelazijn in mijn keukenkast. Ik gebruik gewoon geraspte mierikswortel uit een potje (verse had ik niet in huis) en doodnormale appelazijn. Zij gaat in haar versie voor peterselie. Ik hou het bij basilicum. Voor de gezelligheid voeg ik nog wat mozzarella bolletjes toe aan mijn salade. 

Ook leent deze salade zich uitstekend voor het gebruik van de balsamico-bal, waar ik van de week over schreef. Schaaf een beetje over het geheel. De mooie dunne flintertjes geven een heel subtiel smaakje af. Het fijne is, dat de salade er mooi fris uit blijft zien. Alles kleurt niet gelijk bruin. Hetgeen bij het gebruik van balsamico azijn helaas vaak wel het geval is. Mocht je geen balsamico bal in huis hebben – en let’s face it, die kans is best aanwezig – laat dit onderdeel dan gewoon weg. Ook zonder is het een hele lekkere licht pittige salade. 

Een puntje: maak de salade ruim van tevoren. Hij wordt alleen maar lekkerder van smaak als je de tomaten de tijd geeft om even rustig in de dressing te marineren. Ik hou ongeveer een uurtje aan. Daarna de rest van de ingrediënten erbij. Even husselen en genieten maar…

 

Tomatensalade met mierikswortel vinaigrette

Voorbereidingstijd1 uur 15 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram kerstomaatjes
  • 2 theelepels geraspte mierikswortel uit een potje
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel grof zeezout
  • 1/2 theelepel suiker
  • klein bosje verse basilicum 15 gram aan blaadjes

Indien gewenst/in huis

  • 150 gram 150 gram buffel mozzarella bolletjes
  • beetje rasp van een balsamico bal

Bereiding

  • Meng de mierikswortel, azijn, olie, zout en suiker goed door elkaar in een kommetje. Zet even een kwartiertje afgedekt weg.
  • Snijd de tomaatjes doormidden en leg ze in een schaal. Giet de vinaigrette erover en hussel alles goed door elkaar. Dek de kom af met huishoudfolie en zet een uurtje weg (gewoon buiten de koelkast).
  • Hak daarna de basilicum grof en roer dat door de tomaten. Kieper alles op een grote platte schaal en voeg (indien gewenst) de bolletjes mozzarella toe.
  • Rasp een beetje van de balsamicobal over het geheel en serveer. Mocht je geen balsamico bal hebben (en die kans is groot), laat dit onderdeel dan achterwege. Ik zou geen gewone balsamicoazijn over het geheel sprenkelen, want dan kleurt alles bruin.

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    juni 18, 2018

    Lekker! Zet die maar op het menu in oktober… dan snij ik die tomaatjes wel doormidden 😉
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      juni 18, 2018

      He lieve Blogfee – DEAL! Dikke zoen

  2. Leave a Reply

    Frenk van Mierlo
    juni 18, 2018

    Ik was afgelopen vrijdag bij een Italiaanse groothandel in Hedel N-BR bij SILLETTI en vroeg naar de balsamico bal in een potje. Maar daar had men nog nooit van gehoord ! Binnenkort maar eens kijken in Amsterdam.

    • Leave a Reply

      Lisette
      juni 18, 2018

      Hi Frenk, ik had er ook nog nooit van gehoord. Ik heb hem bij de Oil&Vinegar gekocht in Middelburg. Bij die keten is hij dus sowieso verkrijgbaar. Groetjes uit Frankrijk

Leave a Comment