Onze Franse keuken

Kruidige courgettesoep

Soepen | april 10, 2018 | By

‘Zeg, ik heb al een tijdje geen nieuw recept van je ontvangen. Hoe zit dat ?’ Vragend kijkt Annemiek me aan, terwijl ik drie courgettes pak. We staan in onze sportkleding bij de groenteafdeling van de supermarkt na afloop van de Pilates les. 

‘Ehhh, dat kan kloppen. Ik heb namelijk al weken geen blogpost geschreven’, antwoord ik schaapachtig. ‘Werkelijk nul inspiratie. Ik weet niet wat het is. Ik sta altijd heel graag in de keuken, maar de afgelopen tijd even niet. Tja, en dan verschijnen er dus ook geen nieuwe blogposts. Ik ben heerlijk met andere dingen bezig geweest. Klusjes rondom het huis, prachtige boeken gelezen. Fijn met de meisjes en Arjan erop uit getrokken. Kortom, gewoon lekker genoten.’

‘Groot gelijk heb je’, knikt Annemiek. ‘Kom we gaan koffie drinken’. Snel laden we ons winkelmandje vol en racen richting de kassa. Als ik na een heerlijk bakkie naar huis cross, merk ik dat ons gesprek in de supermarkt iets in gang heeft gezet. Het blijkt net het vriendelijke duwtje te zijn, dat ik nodig heb. ‘Je bent toch dol op koken en schrijven?’ schiet tijdens het rijden door mijn hoofd. Ja, onwijs. Ik krijg er altijd een enorme bak positieve energie van. ‘Nou dan, waar wacht je nog op? Hup, gelijk die keuken in en aan de slag’. 

Nu, een paar uur later, zit ik voldaan deze blogpost te typen. Ik heb vanmiddag als vanouds staan rommelen en maar liefst twee gave nieuwe recepten bedacht en getest. De receptuur van het eerste gerecht moet ik nog wat bijschaven, maar de testversie is veelbelovend. Mijn tweede ontdekking is deze courgettesoep. Een schot in de roos. Een eenvoudige soep, die door de toevoeging van het specerijenmengsel ‘Vadouvan’, ineens heel speciaal wordt. 

Vadouvan is een Indiaas currymengsel met een Franse twist. Het is afkomstig uit  Vadavam, de voormalige franse kolonie Pondicherry in India. Volgens Wikipedia bevat het mengsel normaal gesproken kerrieblad, fenegriek, mosterdzaad, gedroogde ui en/of komijnzaad. Zoals bij alle kruidenmengsels zijn er natuurlijk vele varianten. Ik gebruik het Vadouvan mengsel van Jonnie Boer. Toevallig een keertje meegenomen uit de Albert Heijn, toen ik in Nederland was. Ik viel als een blok voor het leuke blikje. In zijn versie zijn onder andere rozenbloemblad en dragon toegevoegd. Het ruikt in ieder geval heerlijk. Let wel op, dat je niet teveel gebruikt. Anders wordt het al snel te overheersend.

Nou, de kop is er af. De komende tijd zal ik weer netjes één keer per week een blogpost schrijven. Wie weet komt er binnenkort ook nog ergens een nieuwe video voorbij. Hoe ik het straks tijdens ons hoogseizoen ga aanpakken qua bloggen, weet ik nu nog niet. Dat zien we dan wel. First things first.

Kruidige Courgettesoep

Voorbereidingstijd30 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 rode ui, gesnipperd
 • 1 afgestreken theelepel Vadouvan kruiden
 • 500 gram courgette in blokjes
 • 200 gram aardappel in blokjes
 • 750 ml groentebouillon
 • zout

Bereiding

 • Verwarm de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui een minuut of 6, totdat hij mooi glazig ziet.
 • Voeg de Vadouvan toe, samen met de courgette en aardappel. Roer goed en bak alles een minuut of 2.
 • Giet de bouillon erbij, roer goed en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag, zodra het geheel kookt. Doe een deksel op de pan en laat de soep 30 minuten pruttelen.
 • Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met zout. Bon appetit!

Comments

 1. Leave a Reply

  Joan de jong
  april 10, 2018

  I do this soup quite often it’s really nice. I don’t know it you’re interested in receiving my favorite soup recipe, it’s a banana soup. Let me know and I’ll e mail it to you.

 2. Leave a Reply

  Claudia
  april 11, 2018

  Jaaaaa, ze is er weer! Groot gelijk, hoor, even lekker niks. Soms heb je dat gewoon nodig. Iets met boog en altijd gespannen 😉
  In dat kader stelt de Blogfee dan ook voor dat je tijdens het hoogseizoen iedereen lekker in zijn so(e)p gaar laat koken onder het mom van “als jullie mijn recepten willen, komen jullie maar live proeven @ La Panacée”.
  Hele dikke kus,
  Clau

  • Leave a Reply

   Lisette
   april 13, 2018

   He Blogfee – ja, dat is best een goed idee inderdaad 🙂

 3. Leave a Reply

  Frenk van Mierlo
  april 11, 2018

  Geduld is een schone zaak.

 4. Leave a Reply

  ohladybake
  april 11, 2018

  zeker af en toe eens ontspannen!
  ziet er zeer lekker uit!

  • Leave a Reply

   Lisette
   april 13, 2018

   Dank je wel – lukt steeds stukje beter.

 5. Leave a Reply

  Jolan
  april 11, 2018

  aaaaah! Wat fijn dat je er weer bent! Blij mee!!!!

 6. Leave a Reply

  Rinze Elzinga
  april 20, 2018

  En dan nog een paar stukjes paling of garnalen er onder en de dag is weer goed. Super soepje !!!!

Leave a Comment