Witte Chocolade Cheesecake met Mango

Ik vind het wel weer tijd voor iets zoets op mijn blog. Dat pak ik dan gelijk maar even grondig aan. Wat dacht je van deze Witte Chocolade Cheesecake met Mango? Hij ziet er niet alleen mooi uit, hij is ook waanzinnig lekker.
Ik kwam op het idee, toen ik naar een aflevering van Mary Berry Everyday zat te kijken. Dat is die parmantige dame, die onder andere jurylid was in de ‘Great British Bake off’. De fantastische Engelse bakwedstrijd serie, waar ‘Heel Holland Bakt’ op is gebaseerd. Zij stond in haar eigen kookprogramma een ‘White Chocolate and Raspberry Cheesecake’ in elkaar te draaien en dat zag er heel eenvoudig uit. ‘Volgens mij ook best lekker met mango’, schoot door mijn hoofd. Geen idee waar zo’n ingave vandaan komt, maar vooruit. Waarom ook niet?
Dus ben ik de keuken maar eens ingedoken. Kijken of ik zelf een versie met mango kan verzinnen. Nou, dat is best aardig gelukt. Arjan is in ieder geval helemaal weg van deze taart. Zelf zeg ik ook geen nee tegen een puntje (of twee). Ik kan je nu al verklappen, dat hij een plekje heeft veroverd op onze table d’hôte receptenlijst. Komend seizoen zal deze taart bij ons op La Panacée regelmatig op tafel verschijnen.
Witte Chocolade Cheesecake met mango
Ingrediënten
Voor de bodem
- 75 gram bastognekoeken
- 80 gram kaakjes theebiscuitjes
- 75 gram roomboter + extra voor invetten springvorm
Voor de coulis
- 100 gram verse mango in blokjes
- sap van 2 passievruchten zonder pitjes
- 1 eetlepel citroensap
Voor de vulling
- 320 gram mascarpone
- 200 ml slagroom
- 1 theelepel vanille extract
- 180 gram witte chocolade in blokjes
Voor de garnering
- 1 mango in dunne reepjes
Bereiding
- Vet een springvorm van 20cm in met boter en bedek de bodem met bakpapier.
- Meng de bastognekoeken en de kaakjes in je keukenmachine tot een fijn kruim.
- Smelt de roomboter in een steelpannetje. Roer het koekkruim erdoor en stort het kruim vervolgens in de taartvorm. Verdeel het gelijkmatig over de bodem en druk goed aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast, terwijl jij verder gaat met de coulis en de vulling.
- De coulis: meng de mangoblokjes met het sap van de passievruchten en het citroensap tot een dikke puree. Zet even apart, terwijl je verder gaat met de vulling.
- Smelt de witte chocolade au bain marie. Oftewel, doe de witte chocolade in een kom en plaats die op een pan met licht borrelend water. Verwarm de chocolade al roerend, totdat hij gesmolten is maar zeker niet heet. Haal de kom van de pan en laat 7 minuten afkoelen. De chocolade is dan koel, maar nog wel steeds vloeibaar.
- Meng, terwijl je chocolade staat af te koelen, de mascarpone samen met de slagroom met een handmixer door elkaar, totdat lichte pieken ontstaan. Voeg dan vanille extract toe en mix nog heel even, tot ook dit is opgenomen.
- Voeg de witte chocolade toe en meng met een spatel alles voorzichtig door elkaar. Let op: dit is even een nauwkeurig klusje. Het moet net door elkaar gemengd zijn. Niet teveel handelingen uitvoeren.
- Haal de taartbodem uit de koeling. Schep ongeveer de helft van je vulling op de bodem. Maak dan in die vulling op een stukje van de rand een rondje met ondiepe kuiltjes. Ik doe dat met een theelepeltje. Doe in ieder kuiltje een beetje mangocoulis. Je hebt zeker niet alle coulis nodig hoor. Bewaar de rest van de coulis voor het serveren. Schep vervolgens de andere helft van de vulling erop. Strijk de bovenkant glad, dek de taart af met huishoudfolie en zet de taart minimaal 6 uur in de koelkast. Schenk de coulis in een kannetje/potje en zet ook dit afgedekt in de koeling tot gebruik.
- Haal de taart uit de koelkast. Ga met een scherp mes langs de rand van de springvorm, voordat je hem losmaakt. Dit om te zorgen, dat hij mooi loslaat van de rand. Decoreer je taart met reepjes mango en bedruip met het restant van de mango coulis. Je kunt de coulis er ook los bij serveren in een schenkkannetje. Ik kies voor dat laatste, want dan kan je het naar wens toevoegen.
Joan de jong
februari 21, 2018 at 5:51 pmCan you use ginger biscuits as a base.
Lisette
februari 22, 2018 at 12:22 amYes, you can – great idea!
Christiane Janssens
februari 22, 2018 at 10:28 pmHoop om deze eind Juni te mogen proeven xx
Lisette
februari 23, 2018 at 7:21 pmBij deze afgesproken Christiane ! Dikke zoen voor jullie
Nell Nijssen
februari 27, 2018 at 7:55 pmHa, met mascarpone, dat is een goed idee! Veel minder zwaar dan de traditionele roomkaas. Dank u!
Lisette
maart 5, 2018 at 3:30 pmHi Nell – graag gedaan – inderdaad minder zwaar en vooral…héél lekker.
Claudia
februari 28, 2018 at 9:17 amLies, ik ga nog steeds best lekker met de Goede Voornemens. Maar wanneer ik foto’s van dit soort taarten zie, begint dat rode duiveltje op mijn schouder wel heel hard te schreeuwen… witte chocolade met mango? Manmanman… waar kan ik tekenen?
Dikke kus,
Clau
Lisette
maart 5, 2018 at 3:32 pmHi lieve Blogfee – ja sorry, deze is inderdaad niet gezond,…..maar LEKKER. Volgende keer als jullie bij ons zijn, zal ik zorgen dat hij op tafel komt. Deal? Dikke zoen
Claudia
maart 6, 2018 at 3:39 pmDEAL!!! Volgens mij is deze taart de zonde meer dan waard 😉
Dikke kus,
Clau
Lisette
maart 7, 2018 at 3:32 pmDikke zoen terug
Claudia
oktober 8, 2018 at 10:49 pmHij was echt heel erg lekker, Lies! En een stuk minder machtig dan ik had verwacht. Een heerlijke binnenkomer 😉
Dikke kus vanuit kamer 1,
Clau
Maaike
maart 6, 2018 at 3:16 pmDag Lisette,
Wat een schandalig lekkere taart. Ik heb m vandaag gemaakt. Het was zeker even stoeien met de witte chocola (al snel te warm), maar daardoor weer wat geleerd. Dank je wel (ook namens mijn collega’s :-)).
Lisette
maart 7, 2018 at 3:32 pmOh leuk zeg! Graag gedaan.